Először hoztak létre laboratóriumi húst az űrben
A húst 3D bionyomtatás segítségével állították elő.
Az Aleph Farms, egy izraeli élelmiszeripari cég 2019. október elején jelentette be: a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) folyó kísérletük sikeres lett – számol be a Space.com. Ez az első alkalom, amikor laboratóriumi húst hoztak létre az űrben.
A szakértők szarvasmarhasejt felhasználásával állították elő a szövetet. A teszt során a természetes izomregenerációt igyekeztek utánozni. Az Aleph Farms egy orosz bionyomtató céggel, illetve két amerikai élelmiszeripari vállalattal közösen folytatta a projektet.
Az űrhajósok a bionyomtatóba a sejtekhez speciális, a növekedést segítő anyagokat adtak. A szerkezetben a mágneses erő teszi lehetővé, hogy a sejtek megfelelő szerkezetet vegyenek fel. A végeredmény egy kis darab izomszövet lett.
A módszert a Földön már többször sikeresen tesztelték, mikrogravitációs környezetben viszont egészen más az eljárás. Míg hagyományosan a laboratóriumi húst támasztó struktúrák segítségével állítják elő, addig az űrben ilyenre nincs szükség.
Az Aleph Farm végső célja az, hogy nagy mennyiségű húst tudjanak előállítani az űrben, ezzel ugyanis csökkenthetik a mezőgazdaság miatt a környezetre nehezedő nyomást.