Egy évig érlelnek bort a Nemzetközi Űrállomáson

A hétvégén különleges szállítmány indult útnak a Nemzetközi Űrállomásra, az ISS-re.

Az ellátmány és felszerelés mellett a közelmúltban 12 palack bort is elindítottak az űrállomásra – írja a Futurism. Az italokat nem az űrhajósok fogják elfogyasztani, ehelyett megpróbálják az űrben érlelni őket. A franci-luxemburgi startup, a Space Cargo Unlimited a projektnek a Vitis Vinum in Spatium Experimentia (Borszőlő az űrkísérletben) nevet adta.
A vállalat célja az, hogy a kutatással felmérjék, miként hat a mikrogravitáció és az űrbéli sugárzás a bor érésére. A 12 palack egy évet fog lezártan eltölteni az ISS-en, majd egy-egy mintát hazajuttatnak a Földre, hogy elemezhessék a különleges környezet hatásait.
A borokkal kapcsolatos kísérletben a francia Bordeaux-i Egyetem és bajor egyetemek vesznek részt a Space Cargo Unlimited szervezésében.
A kísérlet tudományos igazgatója, az Erlangen-Nürnberg Egyetemen dolgozó Michael Lebert magyarázata szerint a borkészítésben az élesztő és baktériumok is szerepet játszanak, kémiai folyamatok zajlanak, és ezért a bor ideális alanya egy kozmikus kutatásnak. Az űrben érlelt bort összehasonlítják majd a Földön érlelt bordeaux-ival.
A Space Cargo Unlimited hosszú távú terve az, hogy űrben tárolt termékeket, többek közt bort értékesítsenek.
Nem ez az első alkalom, amikor az emberiség alkoholt szállított az űrbe. Az 1986-ban felbocsátott szovjet Mir űrállomásra egy időben például rendszeresen konyakot vittek magukkal a kozmonauták, mert úgy vélték, hogy pozitív hatással lehet az űrhajósok egészségére.