Albin, Albina, Leonita,2024. március 01., péntek
Tudomány

Vajon hatékony-e az EU Agrár-környezetvédelmi célprogramja?

2019.11.27.Bajomi Bálint
National Geographic Magyarország

Nemsokára indul az EU új, 2021-2027-es pénzügyi ciklusának tervezése. Batáry Péter ökológus, tudományos tanácsadó, kutatásai az agrár-környezetvédelem területén segíthetik a döntéshozók munkáját.

Életkép Budapesten, a Fehérvári úti vásárcsarnokban. Még a nagyvárosi ember is ezer szállal kötődik a vidékhez, az agráriumhoz, a természethez: egészséges élelmiszerre, tiszta vízre és tiszta levegőre van szüksége.
Forrás: Bajomi Bálint

Magyarországon tanult, aztán Németországban dolgozott hosszú ideig, jelenleg ingázik a két ország között. 2019. december 5-én veszi át a magyarországi akadémiai doktori oklevelét. Meséljen egy kicsit a karrierjéről!
2000-ben védtem meg a Természettudományi Múzeumban készült szakdolgozatomat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (az ELTE-n), négy évvel később pedig a doktorimat a Debreceni Egyetemen. Pár év posztdoktori kutatási idő után 2008-ban, egy Humboldt posztdoktori ösztöndíjjal kerültem Németországba a Göttingeni Egyetemre, az Agrárökológiai Tanszékre. Ezt a csoportot korábbi mentoromnak, témavezetőmnek, Báldi Andrásnak köszönhetően ismertem meg egy európai uniós projektben. Ez a kétéves Humboldt posztdoktori ösztöndíj nagyon vonzó volt. Elsősorban organikusan, vegyszermentesen művelt területeken foglalkoztam az élővilág gazdagságával. Majd ez közel 11 évre hosszabbodott, egy németországi kutatási alap által támogatott saját kutatásokkal, ahol továbbra is ilyesmi témákkal foglalkoztam, elsősorban az agrár-környezetvédelemmel. 2018-ban elnyertem a Magyar Tudományos Akadémia Lendület Programját, aminek keretében 2018 szeptemberében meg tudtam alapítani a Lendület Táj- és Természetvédelmi Kutatócsoportot

Hányan dolgoznak ebben a kutatócsoportban?
A kutatócsoport tíz főből áll. A kutatóközpont 6 kutatót alkalmaz, egy titkárnő, egy asszisztens, magam, mint csoportvezető és több társult tag, akik németországi, illetve hazai egyetemeken doktoranduszként vagy posztdoktorként dolgoznak. Legfőbb kutatási irányunk a táj szerkezetének vizsgálata: ugyanis nem csak a helyi kezelések fontosak. Az is lényeges, hogy tájléptéken milyen az egyes tájelemeknek az elrendezése és kiterjedése: gondoljunk csak az erdőfoltokra, gyepfoltokra, szántókra. Hogyan befolyásolja ez az élővilágot?

Disszertációjának egyik fő vezérfonala az Európai Unió Agrár-környezetvédelmi célprogramjának eredményessége. Mikor indult az Unióban ez a program? Mi a célja, milyen eszközei vannak ennek a programnak?
Az agár-környezetvédelmi programok már elég korán megjelentek: az 1980-as években néhány nyugati államban, és 1992-től kötelező az Európai Unió tagállamai számára. Nyilvánvaló, hogy amikor Magyarország 2004-ben csatlakozott, akkor ezeknek a feltételeknek is eleget kellett tenni. Ezek lényegében arról szólnak, hogy a kevésbé intenzív, természetbarát művelés következtében kárpótolják a gazdálkodók kieső bevételeit. Nagyon sokféle program van, ezek rendkívül változatosak. Ide lehet érteni a fiatal gazdák támogatásától kezdve a különböző gyepkezelési programokat, vegyszermentes művelést, sövénytelepítést Nyugat-Európában, vagy a szintén Nyugat-Európában nagyon népszerű virágsávokat. Ezeknek mind az a célja, hogy az ökoszisztéma szolgáltatásokat, vagy a veszélyeztetett élőhelyeket, veszélyeztetett fajokat támogassák, azokat fenn tudjuk tartani.

Napraforgótábla. Sok kultúrnövény termesztésében alapvető fontosságú a beporzó rovarok munkája. Így van ez a napraforgó esetében is.
Forrás: Bajomi Bálint

Dolgozatában megpróbált egyfajta átfogó képet nyújtani: mennyire sikeresek ezek a programok, hogyan hatnak a biológiai sokféleségre? Mi az az összkép, ami kialakult mostanra? Hatékonyak a támogatások, vagy nem?
Különösen az elmúlt 10-15 évben rendkívül sok, szerteágazó kutatást végeztek. Összességében elmondható: a programok által támogatott területek általában hatékonyabbak a biodiverzitás támogatásában, mint a hagyományos, vegyszeres műveléssel kezelt földek, amikhez nagyon sokszor hasonlítják. Tehát ezeken a területeken több virág, több ízeltlábú, több madár stb. fordul elő. Azonban ez nagyon-nagyon sok mindentől függ. Például hogy az adott agrár-környezetvédelmi program mennyire specializált, kifejezetten egy fajra van-e kihegyezve, mint a hazai túzokvédelmi vagy kékvércsevédelmi agrár-környezetvédelmi program. Vagy teljesen általános: mondjuk, ha virágsávokat ültetnek Nyugat-Európában, úgy általában a beporzókat támogatják. Függ attól, hogy milyen rendszertani csoportot vizsgálnak a kutatók, például növényeket vagy mozgékonyabb élőlényeket néznek. Attól is függ, hogy mennyire intenzív mezőgazdasági régióban vagyunk: egy rendkívül intenzív holland régióban, egy intenzív magyar szántókörnyezetben, vagy egy hazai pusztagyepi környezetben. Ettől is nagyon sok függhet.

Természetesen a táj szerkezete is fontos, amire mi leginkább fókuszálunk. Általában azt találtuk, hogy ha egyszerűbb tájban vagyunk, tehát viszonylag kevés természetes, féltermészetes élőhely maradt meg, és ott valamilyen agrárkörnyezetvédelmi támogatással támogatunk egy területet, egy kicsit „zöldítünk”, akkor ezeken a területeken esetleg koncentrálódhat az élővilág. A hozzá hasonlított, nem támogatott területekhez képest jelentős hatékonyság mutatható ki a fajok számában, egyedek számában stb. Míg ha egy nagyon komplex tájban vagyunk, amiben nagyon sok féltermészetes élőhely maradt meg, sok erdőszegély, természetes gyep stb., azaz ha mi egy eleve „zöld” tájban tovább „zöldítünk”, akkor ez a különbség már nem feltétlenül látható. De ez nem azt jelenti, hogy ilyen esetekben nincsen értelme vagy létjogosultsága a támogatásoknak. Fontos tudni még ezekről a programokról, amit az elején nem említettem, hogy ezek mind önkéntes alapon működnek. Nagyon fontos az, hogy a gazdálkodók mennyire fogadják el ezeket a programokat, mennyire vonják őket be a programok kidolgozásába, mennyire kapnak tréninget, és mennyire érdekeltek a programok hatékonyságában.

Ember által alakított, mozaikos táj repülőről nézve.
Forrás: Bajomi Bálint

Most formálódik az Unió új vezetése, most kezdik tervezni a következő hétéves pénzügyi ciklust. Mi az, amit érdemes megtartani az elmúlt időszak agrár-környezetvédelmi programjaiból? Mi az, amin érdemes lenne változtatni?
Természetesen mindig szeretnénk a hatékonyságot növelni, látva azt, hogy sajnos az élővilág sokfélesége ezen programok létezésének ellenére folyamatosan csökken. Lehetséges iránynak látom azt, hogy a gazdálkodók együttműködjenek egyes programokban, táj léptékben tervezzenek. Ilyenre nyugaton, Svájcban van már példa. Illetve egy új irány, hogy eredményorientált agrár-környezetvédelmi programokban lehetne gondolkozni, nem pedig területalapú támogatáson. Ilyenkor a gazdálkodó nem kapja meg a kezdetek kezdetén a támogatást, hanem valamilyen eredmény után utalják neki a pénzt. A támogatás megítélésénél megvizsgálják például, hogy valóban több-e a madár, a virág, a bogár ezeken a területeken.

Ön milyen irányban szeretné folytatni a saját kutatásait?
Nagyon sok tapasztalatot szereztünk a rendkívüli mértékben kutatott európai mezőgazdasági területeken, és ezt az irányt mi szeretnénk most átfordítani a városi élőhelyek irányába, urbán területekre. Végezhetnénk hasonló vizsgálatokat például a zöldinfrastruktúra hatékonyságával kapcsolatban, tájléptéken.

Az interjút készítette: Bajomi Bálint- bajomi.eu

240 millió éves sárkány

240 millió éves sárkány

Az triász időszakban élt vízi őshüllő teljes kövületének hírét a kínai sárkány éve kezdetén tették közzé.

Meglepően nagy termetű volt ez az emlős

Meglepően nagy termetű volt ez az emlős

A kréta időszakban, mintegy 70 millió éve Patagónia déli részén élt állat lényegesen nagyobb volt az ekkor az amerikai kontinensen élő más emlősöknél.

Down-szindróma nyomai a régészeti leletekben

Down-szindróma nyomai a régészeti leletekben

A súlyos fejlődési zavarokat okozó kromoszóma-rendellenességek nemcsak a modern kor emberét sújtják.

A vérnyomás mérése

A vérnyomás mérése

A magasvérnyomás-betegség minden harmadik felnőttet és minden negyedik elhízott gyermeket érinti Magyarországon. Miért fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrzése? Hogyan mérjünk otthon vérnyomást? Hányszor, milyen testhelyzetben, milyen eszközzel végezzük? A Semmelweis Egyetem oktatóvideója ehhez nyújt segítséget.

Őseinket segíthette az ADHD

Őseinket segíthette az ADHD

Egy új kutatás szerint a ma oly sokat emlegetett ADHD nagy segítséget adhatott abban, hogy az új élelemtermő területeket felfedezzék, és élelemben gazdag helyeken töltsék idejüket elődeink.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket