Katalin, Liza, Katinka2020. november 25., szerda
Tudomány

Talajjavítás mikrohullámú sütővel

National Geographic Magyarország

Meglepő felfedezést tett egy floridai kutatócsoport: a nehézfémmel teli szennyvíziszapot talajjavítóvá lehet alakítani mikrohullámokkal.

Forrás: Gang Chen/FAMU-FSU College of Engineering, CC BY-SA

A baktériumok a szennyvíztelepeken a hulladékkal, emberi végtermékekkel a szennyvízbe kerülő szerves anyagokat lebontják, s ezzel megtisztítják a szennyvizet, amelyet végül vissza lehet engedni a természetes vizekbe. A maradék egy nagy csomó, iszapszerűen sűrű anyag, voltaképp csupa baktérium, amelyek a mi szennyeződéseinken híztak és sokasodtak. Azonban nemcsak háztartási, hanem ipari szennyvíz is kerül a telepekre, amelyek viszont nagyon sokszor olyan toxikus anyagokkal, nehézfémekkel annak tele, mint pl. az arzén, az ólom, a higany, a kadmium, s ezek kötődni fognak a lebontó baktériumokhoz. Ha a szennyvíziszapot ilyen formában hasznosítanák a mezőgazdaságban, akkor e mérgező fémek átkerülnének a talajba, majd onnan a növényekbe, a táplálékunkba.

Gang Chen, a Floridai Állami Egyetem agrármérnöki karának (FAMU-FSU) környezetmérnök kutatója a szennyvizek kezelésére szakosodott, s a kutatócsoportjával kifejlesztett egy eljárást, amelynek során a nehézfémeket kellő mennyiségben ki tudták vonni a szennyvízből, így a maradékból már készíthető mezőgazdasági hasznosításra alkalmas anyag. A szennyvízkezelés maradékaként keletkező szennyvíziszap, az ún. bioszolid gyakorlatilag rengeteg elpusztult baktériumból áll, vagyis olyan szerves anyagokból, amelyek hasznosíthatóvá válhatnak.

A megtisztított szennyvíziszap, mint mezőgazdasági talajjavító
Forrás: Gang Chen/FAMU-FSU College of Engineering, CC BY-SA

A hagyományos eljárások során ezeket a nehézfémeket kémiai úton távolítják el a szennyvízből, például savakkal, azonban az eljárás drága, és a keletkező végtermék szintén veszélyes anyag, amely nem alkalmas mezőgazdasági hasznosításra. A floridai kutatók kiszámították, mekkora külső energia hozzáadásával lehet a baktériumokhoz kapcsolt nehézfémeket elválasztani, majd olyan folyamatok után néztek, amellyel ez biztosítható, mégpedig anélkül, hogy az értékes szerves anyagok megsérülnének, számolt be róla a Phys.org.

Gang Chen ekkor a konyhában álló mikrohullámú sütőre nézve azon kezdett gondolkodni, vajon mi történne, ha a szennyvíziszapot bemikróznák? A kutatócsoport tesztelni kezdte a kiötlött eljárást, és úgy tűnik, igen sikeresen. A baktériumok és a nehézfémek közti kötéseket felszakította a mikrohullám, a talajban hasznosítható szerves anyagok viszont sértetlenek maradtak, s a hagyományos eljárásnál sokkal kisebb kémiai kezelést igényelt ezt követően a fémek kivonása. Az eljárással olyan szintre lehet csökkenteni a nehézfémek mennyiségét, amely már a talajjavítók számára meghatározott határértékek alatt maradnak.

A módszernek még egy haszna van: ahelyett, hogy a szennyvíziszap elhelyezéséért a szennyvízkezelőnek fizetnie kellene a veszélyes fémtartalom miatt, jövedelemhez juthatna a fémmentesített iszap eladásából. Az olcsó, organikus trágya kiválthatná a kémiai úton előállított műtrágyahasználat egy részét, s ennek szintén vannak a környezetre nézve igen kedvező következményei.

A kutatócsoport jelenleg a nehézfémek kb. felét tudja eltávolítani az iszapból, de fejlesztik még az eljárást, és minimum 80 százalékos tisztítást irányoztak elő a további kísérleteik céljaként.

Hozzászólások

Az elektromos járművek véget vethetnek a kőolajkorszaknak

Az elektromos járművek véget vethetnek a kőolajkorszaknak

A kőolaj iránti kereslet továbbra is nő, azonban ez a trend egészen gyorsan megfordulhatna egy új elemzés szerint.

A magyar kutatók élen járnak a kutyák viselkedésének kutatásában

A magyar kutatók élen járnak a kutyák viselkedésének kutatásában

A kutatók egyre többet foglalkoznak a kutyák viselkedésével, és a világ vezető, e témával foglalkozó, kutatócsoportja Magyarországon dolgozik.

Kína is elérte a Mariana-árok mélyét

Kína is elérte a Mariana-árok mélyét

A világóceán legmélyebb pontja, a Challenger Deep újabb, ezúttal kínai látogatókat kapott.

Először hoztak létre gyémántot hő nélkül

Először hoztak létre gyémántot hő nélkül

A természetben a gyémánt hosszú idő alatt, elképesztő nyomáson és hőmérsékleten, esetleg hirtelen, becsapódások hatására alakul ki, napjainkban azonban már az emberek is képesek létrehozni az anyagot.

Becsapódás nélkül nem haltak volna ki a dinoszauruszok

Becsapódás nélkül nem haltak volna ki a dinoszauruszok

Egy frissen elvégzett átfogó adatelemzés és modellezés alapján a kisbolygó becsapódása nélkül a dinoszauruszok tovább uralkodhattak volna a Földön.

National Geographic 2020. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

9 960 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket