Rafael, Dina2024. június 20., csütörtök
Tudomány

Amikor a legrosszabb védekezés a támadás: nádirigó és kakukk csatája

2020.01.31.NG
National Geographic Magyarország

A májusi napsütésben mindenhonnan madárének szól, de egy jellegzetes kiáltás kiválik a többi hang közül: ka-kukk.

Fiatal kakukk
Forrás: Nagy Attila

Már gyerekkorunkban megtanultuk, hogy a kakukk más madarak fészkébe rakja tojását, de belegondoltunk-e már, miért és hogyan teszi ezt a madár? Hogyan találja meg a kakukk a gazdafaj jól elrejtett, gyakorta nehezen megközelíthető fészkét? Egyáltalán honnan tudja, hogy melyik faj fészkét kell keresnie?
A tojásait más madarak fészkébe csempésző költésparazita kakukk és gazdái között egy végtelennek tűnő innovációs versenyfutás zajlik: a csalafinta kakukk újabb és újabb furfangokhoz folyamodik az egyre hatékonyabban védekező gazdák becsapása érdekében, felszabadítva ezzel önmagát a szülői gondoskodás terhe alól.

Nádirigó
Forrás: Cristian Mihai
Ezek a gazdafajok leggyakrabban a nádirigó, a réti pityer, az erdei szürkebegy vagy a kerti rozsdafarkú. A gazdamadarak fészkében kikelő kakukk gyilkossággal tölti élete első néhány napját: akár a szülőmadár szeme láttára taszítja ki a fészekből a gazda saját tojásait és fiókáit. Az átvert nevelőszülők ezzel elveszítik, a gyakorta évi egyetlen, szaporodási lehetőségüket, és a kakukkfióka nevelésével töltik el a költési időszak hátralevő részét.
E kockázat elhárítására a gazdafajokban többrétű védekezés fejlődött ki. Eleve a legköltséghatékonyabb védekezés a gazdák részéről a kakukk parazitizmusának megelőzése: a jól elrejtett, nehezen megközelíthető fészek és az felnőtt kakukkok kergetése csökkenti az élősködő sikerességét. Amennyiben a kakukk már sikerrel járt és becsempészte tojását a gazdafaj tojásai közé, a nevelőszülő azzal mentheti meg fészekalját, hogy felismeri és eltávolítja az idegen tojást a fészekből, vagy otthagyja fészekalját mindenestől és újrakezdi a költést.
Kakukktojásos nádirigó fészekalj
Forrás: Marton Attila

A tojásfelismerés pikantériája az, hogy csak azok a kakukktojások kelnek ki, amelyek annyira hasonlítanak a többihez, hogy megtévesztik a gazdát. A következő kakukk-generáció tojásai kissé jobban fognak hasonlítani a gazda tojásaira, a gazdafajoknak még több figyelmet kell fordítaniuk az idegen tojás felismerésére. Ugyanakkor, a különböző gazdafajok tojása eltér egymástól, így a kakukk-anyukák számára létfontosságú felismerni saját gazdafajukat, annak érdekében, hogy a saját- és a gazda tojásai között erős legyen a hasonlóság.

Kakukk fióka
Forrás: Fülöp Attila

A Budapesttől mintegy 50 kilométerre levő Apaj környékén költő nádirigók szokatlanul erős kakukk parazitizmusnak vannak kitéve: a fészkek több mint feléből kakukkfiókát röpítenek a nevelőszülők. Míg a hímek hangosan énekelnek a csatornák menti keskeny, sűrű nádasokban, a nádirigó tojók, nádbugából csésze alakú fészket szőnek a nádszálak tövébe, a víz fölé. A csatorna partjain húzódó nyárfák tetejéről kakukkok leselkednek, és valóságos nádirigó-csetepatét váltanak ki, valahányszor végig suhannak a nádasok felett. A gazda fészke közelében levő magas fák fontos szerepet játszanak a kakukk tojók számára: ezekről a magaslesekről szemelik ki áldozataik fészkét. A fák közelében költő nádirigók fészkébe gyakrabban kerül kakukktojást, mint a távolabbi fészkekbe, ezért a kutatók mindmáig úgy vélték, hogy a kakukk a fákról figyeli a gazdák viselkedését, és onnan lesi ki a fészek hollétét.
Elképzelhető-e, hogy a fák lombjai közt bujkáló kakukkok nem csak nézelődnek, hanem hallgatóznak is? A Debreceni Egyetem és a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársaiból álló kakukkok életmódjával foglalkozó munkacsoportunk erre a kérdésre keresve a választ, azt feltételezte, hogy a nádirigók riasztó hangja fontos jelzésérték a kakukkok számára. A sűrű nád miatt alig látni a nádirigókat, de a többi énekesmadárhoz hasonlóan, ők is a fészek közelében riasztanak, ha betolakodót észlelnek. Eléggé szemfülesek-e a kakukkok ahhoz, hogy felfigyeljenek erre a jelzésre?

3D nyomtatóval készített kakukk makett.
Forrás: Marton Attila

Ahhoz, hogy tesztelhessük azt, hogy érdeklődnek-e a kakukkok a nádirigók riasztóhangja iránt, rá kellett vennünk a nádirigókat arra, hogy riasszanak. Ehhez egy 3D nyomtatóval készített kakukkot használtunk, amit kihelyeztünk a nádirigók fészke mellé. A nádirigók, fészekvédelmezési ösztönüktől vezérelve, hangosan riasztottak és többször nekirepültek a műanyag kakukknak, mialatt mi az élő kakukkok viselkedését figyeltük. A tojó és hím kakukkok egyaránt érdeklődést tanúsítottak a riasztó nádirigók iránt, többször átrepülve és hangosan kakukkolva a kísérleti berendezés felett. Hasonlóan erős volt a kakukkok érdeklődése akkor is, ha nem látták a riasztó nádirigókat, hanem csak a magnóról visszajátszott riasztóhangjukat hallották. Sőt, a nádirigó fészkek rendszeres ellenőrzéséből származó adataink azt mutatták, hogy a fészküket gyakrabban védelmező nádirigókat nagyobb valószínűséggel parazitálta a kakukk, mint kevésbé agresszív fajtársaikat.
Ha a riasztóhang alapján találja meg a kakukk a fészkeket, és ez a nádirigó saját fészekaljának az elvesztéséhez vezet, arra számítanánk, hogy a természetes szelekció néhány generáció leforgása alatt kigyomlálja a riasztásra hajlamos egyedeket. Hogyan maradhat fent mindezek ellenére egy olyan jelleg, ami védekezésre fejlődött ki, de csökkenti hordozója költési sikerét? Egy lehetséges magyarázat erre az, hogy a riasztás olyan, mint egy jó svájci bicska: a nádirigó nem csak a kakukk távoltartására használja. Ha a riasztó viselkedés hatásos fészekvédelmezést jelent ragadozókkal és fészek-predátorokkal szemben, akkor az esetek többségében még akkor is növeli a nádirigók szaporodási sikerét, ha az esetek egy részében éppen a kakukk általi parazitizmus veszélyét növeli.
Eredményeink nem válaszolnak teljes bizonyossággal arra a kérdésre, hogy hogyan ismeri fel a kakukk a különböző, gyakran egymáshoz erősen hasonlító fajt, de a gazdák riasztóhangja erre a szerepre is alkalmas lehet. Valószínű, hogy a fészekben ücsörgő kis kakukkok ezzel a hanggal találkoznak elsők közt életük során, így megtanulva azt felismerik később, amikor felnőtt madárként költőterületükön keresik a megfelelő gazdafaj fészkeit.

Forrás: Marton, A., Fülöp, A., Ozogány, K. et al. Host alarm calls attract the unwanted attention of the brood parasitic common cuckoo. Sci Rep 9, 18563 (2019).

Írta: Marton Attila

 

Hozzászólások

Hét évig utazott a világ körül a megújuló energiával működtetett hajó

Hét évig utazott a világ körül a megújuló energiával működtetett hajó

Az Energy Observer számára szükséges energiát a nap, a szél és a tengervíz segítségével állítják elő.

Évente 1,8 millió embert veszítünk el az időjáráshoz köthető szívhalál miatt

Évente 1,8 millió embert veszítünk el az időjáráshoz köthető szívhalál miatt

Az emberi szervezet számára túl meleg vagy épp túl hideg időjárás olyan szívproblémákhoz vezet, amelyek halállal végződhetnek.

Ugyanaz az alapja az emberi beszédnek és a madárdalnak

Ugyanaz az alapja az emberi beszédnek és a madárdalnak

A madarak rendkívül sokszínű hangja régóta lenyűgözi az embert, azonban keveset tudtunk eddig a hangképző szerv, az alsó gégefő evolúciójáról.

Nem sok észre vall másokat bántani

Nem sok észre vall másokat bántani

Azok az ausztrál szarkák, amelyek fajtársaikat vegzálják, kevésbé okosak az áldozataiknál.

Miből is állnak a könnyek?

Miből is állnak a könnyek?

Az ember hajlamos azt hinni, hogy a könny csak sós víz, a helyzet azonban ennél összetettebb.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket