Kornélia, Kunigunda, Frigyes2024. március 03., vasárnap
Tudomány

Kína nem ellenzi a medveepe koronavírus elleni használatát

National Geographic Magyarország

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság koronavírus-kezelési ajánlásában egy medveepét tartalmazó szer is szerepel.

Örvös medve (Ursus thibetanus)
Forrás: Getty Images

Alig egy hónappal azután, hogy a kínai hatóságok az élő vadállatok kereskedelmére és élelmiszerként való fogyasztására vonatkozó ideiglenes tiltást véglegessé tették, az injekció formájú, Tan Zsö Csing nevű tradicionális kínai orvosságot, amelynek egyik összetevője a medveepe, a legsúlyosabb koronavírus-esetekben ajánlott gyógymódként javasolják. E szer egyike azoknak, a nyugati és hagyományos kínai orvosságokat is tartalmazó szereknek, amelyet egy listán tett közzé március 4-én a kínai kormányzat hivatalos egészségpolitikáját végrehajtó Nemzeti Egészségügyi Bizottság. Meglehetősen ellentmondásos az ajánlás, hiszen egyrészt tartalmazza az élelmiszer célú élőállat-kereskedelem betiltását, másrészt biztat az állati testrészek kereskedelmére…

Az epét a máj választja ki s az epehólyag tárolja, s a 8. század óta része a hagyományos kínai orvoslásnak számos medvefaj, így a barnamedvék, örvös medvék epeváladéka. A váladék nagy mennyiségben tartalmazza az urzodezoxikólsav nevű anyagot, amelyet már évtizedek óta előállítunk szintetikus úton, mivel hatékony oldószere az epekőnek, és gyógyít egyes májbetegségeket, számolt be a nationalgeographic.com.

A WHO szerint egyelőre semmilyen orvosság nincs a COVID-19 ellen, csupán egyes tünetei kezelésére ajánlható például a fájdalomcsillapítók vagy köhögés elleni szirupok használata. A tradicionális kínai orvoslásban a medveepét tartalmazó Tan Zsö Csing a felső légúti fertőzések elleni gyógymód része, hörghurutot „gyógyítanak” vele például. Clifford Steer, a minneapolisi Minnesota Egyetem professzora az urzodezoxikólsav jótékony gyógyászati hatásait tanulmányozta, és semmi olyan bizonyítékot nem ismer, ami alapján a medveepe a koronavírus ellen bármiben is hatékony volna. Azonban azt is elmondta, hogy e sav annyiban különbözik más epesavaktól, hogy segíthet a sejtek életben tartásában, mivel csökkenti a gyulladásos tüneteket, így a koronavírus kiváltotta túlzott immunválasz enyhítésében is szerepet játszhat.

Kínában az 1989-ben törvénybe iktatott természet- és vadvédelmi rendelkezések a vadállatokat az ember érdekében felhasználandó javakként tünteti fel. 2016-ban kiegészítették a törvényt, s hangsúlyozták az állatok tradicionális kínai orvoslásban való felhasználhatóságát. Kínában a fogságban tartott medvék epeváladákának felhasználása engedélyezett, vadon élő állatokból azonban nem nyerhetik ki az anyagot, és az importja is tilos. Azonban a március eleji kínai egészségügyi ajánlásról az illegális kereskedők közösségi média posztjain keresztül kapott információt Aron White, a londoni székhelyű EIA (Environmental Investigation Agency – környezeti nyomozó ügynökség) állatvédelmi szakembere.

„Folyamatosan a tanúi lehetünk annak, ahogy ezt a kormányzati ajánlást az illegális kereskedők a saját termékeik reklámozására használják fel” – mondta White. Nemcsak Kínában vonnak ki medveepét vadon élő állatokból, hanem importálják is az anyagot Vietnám, Laosz, Észak-Korea területéről. Az illegális kereskedelem annak ellenére is virágzik, hogy az örvös medve, a medveepe-ipar egyik fő elszenvedője a CITES-egyezmény nemzetközi oltalma alatt álló állat.

A vadvédelmi szakemberek aggódnak, hogy a Tan Zsö Csing injekció (amelyben kecskeszarv-por és néhány növény kivonata is az összetevők közt szerepel a medveepe-por mellett), tovább fogja serkenteni az illegális állatkereskedelmet és az állatkínzást. „A vadállatokból származó alapanyagot jobb minőségűnek, hatékonyabbnak tartják a vásárlók, így a fogságban tartott állatok legális piaca egyáltalán nem csökkenti a nyomást, ami a vadállatokra nehezedik, hanem inkább fenntartja az orvvadászat iránti igényt” – magyarázta White.

Egy másik tradicionális szer, az Ankung Niuhuan Vang nevű lázcsillapító tabletta, amely szintén szerepel az állami ajánlásban, a szigorúan tiltott kereskedelmű orrszarvú-tülök őrleményt tartalmazza eredetileg. Az aktuális kínai törvények alapján ugyan ma már bivalyszarv-őrleménnyel kell kiváltani, de számos előállító továbbra is a klasszikus, orrszarvú-tülök összetétellel készíti a tablettát…

A Tan Zsö Csing injekció, és más, vadállatokból nyert alapanyagokat tartalmazó szerek ajánlása, miközben a hivatalos kínai propaganda a vadállat-kereskedelem leállításáról beszél, megtévesztő kettősséget tükröz, mondta White.

Kínában a legnagyobb részt növényi alapú tradicionális orvoslás több ezer éves múltra tekint vissza, s csak a 20. század elején vetett véget az egyeduralmának a Csing dinasztia megdöntésekor Szun Jat-szen, aki nyugati orvosi képzésben részesült. A tradicionális orvoslást azonban a hivatalos kormányzás gyakran a kínai kultúra alappillérei közt emlegeti és támogatja, ráadásul 2018-ban az Egészségügyi Világszervezet is felvette diagnosztikai rendszerébe a hagyományos kínai orvosi diagnózisokat (amelyek sok esetben összehasonlíthatatlanok a nyugatiakkal). A COVID-19 járványában a Tudomány és Technológia Minisztériuma hivatalosan beszámolt róla, hogy a betegek 85 százaléka valamilyen gyógynövényi alapú kezelést kap.
A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság eddig nem reagált a megkeresésekre ez ügyben.

Az egészséget is veszélyeztetheti

Minden vadállatfarm egészségügyi veszélyforrás is egyúttal, teljesen mindegy, hogy élelmiszer- vagy tradicionális gyógyászati alapanyag céllal tartják ott az állatokat, magyarázta White. Mindkét esetben sok száz vadállatot zsúfolnak össze kis helyen, s az emberek gyakran kerülnek fizikai kapcsolatba az elpusztultak tetemeivel is.

„Mindegy, hogy a húsát, vagy orvosság gyanánt valamely feldolgozott testrészét fogyasztják el, a vadállatok tartásának, leölésének, feldolgozásának, tárolásának és az elfogyasztásának is megvannak a maguk kockázatai” – mondta White. Ha Kína a betegségektől tartva bezárja egyes vadállat-farmjait, ahol húsukért tartanak például pávát, tarajos sült vagy épp vaddisznót, „akkor miért nem teszik ugyanezt a gyógyszer alapanyagért tartott állatok, mint a medvék, tigrisek farmjaival is? Hisz ott is ugyanezek a kockázati lehetőségek…” – tette fel a kérdést White. „A legtöbb tradicionális kínai orvosság nem tartalmaz vadállati alapanyagokat, s ennek a gyógymódnak nem szabadna veszélyt jelentenie a vadállományra.”

Clifford Steer a Minnesotai Egyetemről hozzátette „Teljesen egyértelmű, hogy mire van szükségünk a COVID-19 esetén, az emberek védelme érdekében: a világnak egyszerűen csak védőoltást kell kifejlesztenie ellene.”

A macska elmondja, de mi nem mindig értjük

A macska elmondja, de mi nem mindig értjük

Az ember és a háziállata harmonikus kapcsolatának titka, hogy megértsék egymás szándékát, érzéseit.

Mogyoró és a kőkori erdők

Mogyoró és a kőkori erdők

Az emberek Észak-Európában már a jégkor vége óta esznek mogyorót, nekik köszönhetően rekonstruálni lehet az egykori erdőségek helyzetét.

Magyarország első Na-S akkumulátora

Magyarország első Na-S akkumulátora

A villamos energia innovatív tárolását demonstrálhatja majd hazánk első nátrium-kén akkumulátora, amely megérkezett a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont (HUN-REN EK) telephelyére. A projekt során szerzett tapasztalatok segíthetik Magyarország karbonsemlegességének elérését.

Új módszer a rák gyógyításában

Új módszer a rák gyógyításában

Az ELTE kutatói  együttműködésben jól kötő kismolekulákat találtak, amelyekkel nem a sejtosztódás alapvető mechanizmusaiba avatkoznak be, hanem az egészséges állapotot állítják helyre.

Késedelmesen diagnosztizálják az endometriózist

Késedelmesen diagnosztizálják az endometriózist

Egy új kutatás szerint közel 7 évbe telik, mire sikeresen megállapítják a betegséget.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket