Tivadar, Tihamér, Töhötöm2024. április 20., szombat
Tudomány

Kezdeti kudarcok az USA-ban a koronavírus-tesztek kapcsán

National Geographic Magyarország

Az anyagi ráfordítás hiánya, valamint egy laboratóriumi tévedés játszották a legfőbb szerepet a késedelemben.

Forrás: Getty Images

2020-ban, március végéig kb. 950 ezer koronavírus tesztet végeztek el az USA-ban, s ezek 98 százalékát a március 14-i határozatokat követően. A kezdeti tesztelésbe tervezési hibák csúsztak, ennek hatására késlekedett a betegség nyomon követésében a hatóság. Emellett a CDC (az USA közegészségügyi hatósága) hibái feltártak más, már évek óta fennálló nehézségeket is a tesztelési kapacitásában, mondta el Catharina Boehme, a FIND (Innovatív Új Diagnosztika Alapítvány) genfi székhelyű, orvosi nonprofit szervezet igazgatója. „A COVID-19 megmutatta a világnak, hogy mennyire fontos az orvosi diagnosztika” – számolt be a nationalgeographic.com.

Olyan alapvető eszközökből volt hiány, mint pl. a mintavételezéshez használt pálcika, vagy a vírus genetikai anyagának kivonásához szükséges kémiai szerek, a hiányokat kereskedelmi és egyetemi laborok igyekeztek mihamarább pótolni. Emellett számtalan új tesztelési technológiát is kiötlöttek, illetve fejlesztették a meglévőt a lehetőségek függvényében új irányokba. A tesztelési rohamnak miatt állt az USA az elmúlt napokban a fertőzöttek számát tekintve az élre.

Amikor januárban a kínai szakemberek közzé tették az új koronavírus genetikai szekvenciáját, számtalan kutatóintézet állt neki saját diagnosztikai teszt kifejlesztésének. Elsőként a németek készítettek tesztet január 17-én, amelyet a WHO is elfogadott, s ez lett a standard is.

Nincs könnyű dolguk azoknak, akik szeretnék kimutatni a koronavírust egy váladékmintából az abban lévő igen sokféle biológiai anyag közt. Amint a laborba kerül a minta, minden abban lévő DNS- töredéket el kell különíteni, s ebből kikeresni a koronavírus jellemzőit. Ahhoz, hogy ezt megkönnyítsék, az úgynevezett PCR, vagyis polimeráz-láncreakció módszerét alkalmazzák. Ennek során a vírusból eredő genetikai nyomokat az adott kórokozóhoz megtervezett úgynevezett primer segítségével megsokszorozzák, majd így tudják kimutatni olyan módszerrel, amely a vírusra jellemző gén érzékelése során jelzést ad. Ha ez a jel elér egy bizonyos erősséget, akkor a teszt pozitívnak tekintendő. A koronavírus esetében bonyolítja a helyzetet, hogy nem DNS, hanem RNS az örökítőanyaga, így elsőként ezt az RNS-t kell enzimek segítségével DNS-sé alakítani ahhoz, hogy a tesztből kimutatható legyen a vírus nyoma. Az ilyen teszt előnye, hogy már a tünetek megjelenését megelőzően is képes jelezni, ha jelen van a szervezetben a vírus.

A CDC által kifejlesztett teszt azonban hibás volt. A március 4-én kiküldött, 4 részes tesztkészletekben a primer valamilyen oknál fogva nem megfelelően működött. A 4 részből 3 a vírust volt képes kimutatni, egy pedig negatív kontrollként szolgált, azonban nem az elvártak szerint viselkedett a készlet. Napokon belül sorra jelezték a tesztlaborok, hogy a negatív kontroll teszt sorra hozta a tévesen pozitív eredményeket… A CDC visszahívta a tesztkészleteket, de nem mondta meg, hogy hol volt a probléma. Alapesetben az ilyen tesztek elemzése az állami laborok feladata, azonban a visszahívott teszteket követően számtalan magánlabor kezdett bele a munkába – országos szinten azonban ekkor már jelentős volt a késedelem. Még mostanra sem érte el a tesztelés mértéke a kívánt arányt.

Szigorú szabályok

Nemcsak abban követett el hibát az USA, hogy nem különített el megfelelő összegeket még időben a tesztelés és a diagnosztika fejlesztésére, gondot jelent az is, hogy hiányzott az adminisztratív rugalmasság, mellyel reagálhattak volna a kihívásokra. „Be kell vonnunk a magánszektort ebbe a feladatkörbe, a terveink részévé kell őket tenni, s ki kell őket faggatnunk arról, mire van szükségük az együttműködéshez” – magyarázta Luciana Borio, a Nemzetbiztonsági Tanács orvosi és biológiai védelmi részlegének egykori vezetője, jelenleg az In-Q-Tel nevű nonprofit cég alelnöke. Karen Kaul, a NorthShore Kórház (Chicago) molekuláris patológusa az egykori H1N1 influenza teszt elvén alapuló vizsgálatot fejlesztett ki, ezzel pár nap alatt ezreket tudtak letesztelni. Az övéhez hasonló laborok olyan alternatív teszteket fejlesztettek, amelyek ugyan nem rendelkeztek hivatalos engedéllyel, azonban a biztonsági előírásoknak természetesen megfeleltek.
Az elmúlt évtizedben erőteljes fejlesztésekbe fogtak a laboratóriumi tervezésű, elsősorban genetikai teszteket illetően, s ezeket reklámozták is a fogyasztók és persze az orvosok körében. A fejlesztéseknek azonban vége szakadt 2017 elején.

Számos laborban azonban most új erőre kaptak a munkálatok, viszont továbbra is szükség volt az FDA (az USA élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatala) engedélyére ahhoz, hogy nagyobb, kereskedelmi mennyiségű tesztet gyárthassanak. Az FDA február 29-én lazított az adminisztratív szabályokon, és ezzel hozzájárult, hogy használhassanak ilyen új fejlesztésű teszteket a hivatalos engedélyezést megelőzően is.

„Sokkal több embert tudtunk volna tesztelni és sokkal hamarabb, ám a körülmények szerencsétlen sorozata miatt ez meghiúsult.” – mondta Kelly Wroblewsky, a Közegészségügyi Laboratóriumok Szövetségének fertőző betegség részlege igazgatója.

Boehme szerint a gyorsaság legfőbb akadálya talán az volt, hogy az elmúlt évek során nem voltak súlyos járványok az USA-ban. A kelet-ázsiai országok a 2002-2003-as SARS járvány idején sokat  befektettek a tesztelésbe é az infrastruktúrába. Az USA-t azonban a SARS elkerülte (ahogyan Európát is), s így az új járványra nem volt felkészült a rendszer.

„A járványok kitörésekor hatalmas a pánik, azonban igen gyorsan elfelejtünk” – magyarázta Boehme. „Elenyészően keveset fordítottunk a felkészülésre, pedig ennek lényege az volna, hogy azonnal lépéseket tegyenek az érdekeltek, amint meghallják egy veszélyhelyzet felbukkanását. Így volna idő a jól működő tesztek kifejlesztésére, azok sorozatgyártására és készen állnának a tesztelési igények teljesítésére is.

Még most is, hogy széles körben elérhetők a tesztek, csak azokat vizsgálják, akik nyilvánvaló tüneteket mutatnak. Mivel a COVID-19 számtalan esetben tünetmentes, vagy csak igen enyhe tünetekkel zajlik, egyáltalán nem lehet tudni, mennyi a valós fertőzöttek száma, és ennek okán mekkora lesz az új betegszám a közeli jövőben.

Kiderült, mióta érezhetik a keserű ízt az állatok

Kiderült, mióta érezhetik a keserű ízt az állatok

A keserű íz számos olyan anyagot kísér, amely az élőlények számára mérgező, így felismerése előnyt jelent a túlélésben.

Új stratégia kell a marsi kőzetminta hazaszállítására

Új stratégia kell a marsi kőzetminta hazaszállítására

A NASA újraértékelte a lehetőségeket a marsi kőzetminták hazaszállítása kapcsán, és arra jutott, hogy az eddigi elképzelés nem megvalósítható.

Hazánkban is egyre gyakrabban okoz megbetegedést ez a parazita

Hazánkban is egyre gyakrabban okoz megbetegedést ez a parazita

Az elmúlt években Európa-szerte ugrásszerűen megnövekedett a potenciálisan halálos humán alveoláris echinococcosis parazitás fertőző betegség előfordulása, amelyet egy galandféreg okoz.

Különleges műtéteket végeznek a pécsi szakértők

Különleges műtéteket végeznek a pécsi szakértők

A speciális, daganatos betegek számára kidolgozott eljárás hazánkban csak a pécsi klinikán érhető el rendszeresen.

Ez a világ legnagyobb felbontású kamerája

Ez a világ legnagyobb felbontású kamerája

Az LSST kamera nevű műszer 3,2 gigapixeles, és egy chilei csillagászati obszervatóriumban szolgálja majd a világegyetem titkainak vizsgálatát.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket