Előd, Szalóme, Kordélia2020. október 22., csütörtök
Tudomány

Élő biológiai konferencia helyett internetes előadások

2020.04.10.Bajomi Bálint
National Geographic Magyarország

Az Online Biológia Konferencia egyik szervezőjét és az első online előadót, Bozóki Balázst, a Debrecen Egyetem zoológus hallgatóját kérdeztem a részletekről.

Miért indították el ezt az előadás-sorozatot?
A koronavírus járvány idején a felelősségteljes magatartás és a józan ész is azt diktálja, hogy a személyes kapcsolattartást igyekezzünk minimálisára csökkenteni. Számos biológus, kutató, természetvédelmi szakember számára így nehézzé vált, hogy eredményeiket, munkájukat meg tudják osztani kollégáikkal, a szakterületek képviselőivel, vagy az érdeklődő nagyközönséggel.
A tudományos konferenciák elmaradnak, vagy későbbi időpontra tolódnak. Több kutató ismeretterjesztés, szemléletformálás céljából tart kapcsolatot általános-, és középiskolás diákokkal, hogy a tudományos életpályát be tudják mutatni az érdeklődő fiatalok számára. Jelen helyzetben ezek a kapcsolattartások is nehezebbé váltak. A nehéz idők próbára teszik az embereket.
Barátaimmal úgy döntöttünk, hogy elindítunk egy projektet: az Online Biológia Konferenciát.

A szervezők: Bozóki Balázs (Debreceni Egyetem), Juhász Erika (ELTE), Orbán Ildikó (ELTE), dr. Patkó László (WWF) és dr. Vági Balázs (Debreceni Egyetem).

Célunk, hogy jelen helyzetben is szakmai fórumot tudjunk biztosítani a természettudományos információk megosztására, illetve ismeretterjesztő céllal természetvédelmi és biológiai tevékenységeinket, kutatásainkat be tudjuk mutatni az érdeklődők számára. A projektbe bekapcsolódó biológusok, kutatók, természetvédelmi szakemberek az otthonaikból online, élőben közvetítik szakmai illetve ismeretterjesztő előadásaikat. Az előadások tervek szerint áprilisban és májusban hétköznap esténként lesznek élőben nézhetők az Interneten. Az élő adás végén élőben kérdezni is lehet az előadót. Így próbáljuk minél inkább visszaadni egy hagyományos konferencia hangulatát.

Bozóki Balázs egy fokozottan védett magyar szöcskeegérrel.
Forrás: Bajomi Bálint

Technikailag hogyan kell elképzelni ezt a sorozatot? 
Az egyik közösségi oldalon létrehoztam az Online Biológia Konferencia oldalt. Ezen a felületen hirdetjük meg az előadások időpontját, címét, és az előadót. Egy rövid összefoglalót, absztraktot is kiteszünk, melyet figyelemfelkeltő stílusban készítünk el.
Az előadásokat egy videókonferencia program segítségével közvetítjük. Online közösségi szobákat hozunk létre, melyekbe belép az előadó és a hallgatóság. Ezek linkjét mindig az előadás előtt a közösségi oldalra tesszük ki. Az előadó a program első szakaszában megosztja képernyőjét, így a hallgatóság a saját monitorján, nagy képernyőn tudja követni az előadás diáit, kis képernyőn pedig az előadó látható.
A program második részében, az előadás után, az előadó fogadja a kérdéseket, illetve lehetőséget ad más szakembereknek, hogy mint egy hagyományos konferencián az előadás témájához hozzászóljanak, saját kutatási tapasztalataikat megosszák a témában. Így vélemény- és információcsere alakulhat ki. Az előadó természetesen nyitott a közönség bármely tagjának kérdésére is. Ezeket vagy írásban lehet küldeni az élő adás során, vagy bármelyik résztvevő saját webkamerájával és mikrofonjával be tud kapcsolódni, ha az előadás moderátora szót ad neki. A technikai rendszert igyekszünk úgy beállítani, hogy minél inkább visszaadja a hagyományos konferencia hangulatát, de az előadást ne zavarhassa egy esetleges technikai probléma amely bármelyik hallgatónál adódhat.

Hány előadást hirdettek meg eddig?
Eddig áprilisi időpontokra 11 előadást jelentettünk be. Ez folyamatosan bővül, ahogy valaki jelentkezik előadónak, vagy egy felkért előadó elfogadja meghívásunkat. Érdemes az oldalunkat követni, mert folyamatosan kerülnek meghirdetésre előadások. Az áprilisiak mellett hamarosan kiírjuk majd a májusi programokat is. A felkért előadóink mellé szívesen látunk bárkit, aki vagy szakmai, vagy ismeretterjesztő előadást tartana biológia, természetvédelem, vagy ezek határterületei témakörben. Főiskolai és egyetemi hallgatókat is biztatunk előadásra. A projektünkben közreműködő szakemberek örömmel segítenek nekik előadás megtervezésében, a megfelelő tudomány-kommunikációs stílus elsajátításában.

Említsen meg néhány témát, amiről szó esik a sorozatban!
Néhány példa a szakmai előadások közül: pár napja Dr. Patkó László mutatta be a nagyragadozók védelmét participatív módon. Ennek az előadásnak érdekessége volt, hogy az előadó mellett megszólalt Juhász Erika ökológus, és Dósa Elek Levente a Pro Szent Anna Egyesület ügyvezető igazgatója, aki mindennapi munkája során is találkozik az ember-nagyragadozó konfliktussal. Fiatal kutatók közül előad például Balog Luca, fonálférgekről szóló kutatásáról, vagy Juhász Erika az eurázsiai hódhoz kapcsolódó kutatásairól. A Debreceni Egyetem egyetemi docense Dr. Rácz István András a biológia tudomány kandidátusa is elfogadta felkérésünket, aki az egyenesszárnyúak hazai szakértője.

Lesznek olyan előadások is, melyek a természeti értékeket nem csak kutatók számára mutatják be, hanem nagyobb nyilvánosságnak szólnak, ilyen például Radics Tamás digitális szafarija Ugandában, vagy Dósa Elek Levente digitális túravezetése a Szent Anna-tóhoz. Különleges előadónk egy karateedző, Fási Tibor aki előadásában megmutatja, hogy a sporton keresztül hogyan szólít meg fiatalokat és vonja be őket a gyakorlati természetvédelmi tevékenységekbe.

Hogyan lehet bejelentkezni?
A videókonferencia oldalon létrehozzuk a szobát, melyek linkjét kitesszük a közösségi oldalra. A szobákba könnyen be lehet lépni és követni az előadót. Természetesen ha valaki nem használ közösségi oldalt, lehetőség van arra is, hogy e-mailen keresztül értesüljön a szoba helyszínéről, illetve a nyilvános oldalunk közösségi oldal mindenki számára elérhető.

Az interjút készítette: Bajomi Bálint – bajomi.eu

Hozzászólások

A Yellowstone értékes alapanyagot adott az őslakosoknak

A Yellowstone értékes alapanyagot adott az őslakosoknak

A Yellowstone vulkánját leginkább csak a gejzírjeiről vagy a pusztító kitöréssel fenyegető rémhírekből ismerjük, holott egészen kézzel fogható és hasznos dolgokat is adott.

Milyen szerepük van a vadászpókoknak az almakártevők irtásában?

Milyen szerepük van a vadászpókoknak az almakártevők irtásában?

A pókok az almaültetvények lombkoronájában a leggyakoribb és legnagyobb fajszámban előforduló nagytestű ízeltlábú ragadozók közé tartoznak.

Lezajlott a mintagyűjtő manőver a Bennu kisbolygón

Lezajlott a mintagyűjtő manőver a Bennu kisbolygón

A NASA OSIRIS-REx űrszondája a tervek szerint hajtotta végre a szükséges lépéseket, de csak néhány nap múlva derül ki, hogy elegendő mintát tudott-e venni.

Magányos, apró bolygót találtak a Tejútrendszerben

Magányos, apró bolygót találtak a Tejútrendszerben

Nem minden bolygó kering csillagok körül: egyes objektumok idővel kilökődnek a csillagközi térbe.

Orrszarvúak éltek egykor a Tibeti-fennsíkon

Orrszarvúak éltek egykor a Tibeti-fennsíkon

A térség klimatikus átalakulása, illetve az emberek együttesen járultak hozzá az állatok eltűnéséhez.

National Geographic 2020. szeptemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

9 960 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket