Villő, Orfeusz, Adelaida2024. június 12., szerda
Tudomány

Tudjuk-e milyen érzelmeket rejtenek a macskák arckifejezései?

National Geographic Magyarország

Meglehetősen kevesen vannak csak a „macskasuttogók”, akik megértik a macskáik arckifejezéseit.

Forrás: Getty Images

Egy nemrégiben elvégzett felmérés szerint leginkább fiatal nők képesek erre, és egyáltalán nem csak macskatulajdonosok. Georgia Mason, a kanadai Guelph-i Egyetem viselkedéskutatója vezette a vizsgálatokat, amelyekből kiderült, hogy csak egészen kevesen vannak, akik képesek következetesen kódolni a macskák arckifejezéseit, számolt be a nationalgeographic.com.
A vizsgálathoz a kutatók az interneten, vagyis a világ legnagyobb macskarajongó-klubjában folytattak felmérést, összesen 85 ország 6329 lakója részvételével. A résztvevők 20 rövid videót néztek meg macskákról, és meg kellett határozniuk, hogy a macska vajon boldog, vagy szomorú volt-e a felvételen. Az átlagos találati arány alapján a 20 videóból 11,85 esetében találta el helyesen az alany a macskák arckifejezését, ez kb. 59 százalék helyes találatnak felel meg, vagyis a véletlennél kissé jobb volt. Az alanyok 13 százaléka azonban ennél többre volt képes: a 20 videóból 15 esetében jól ismerte fel a macska érzelmét, ezek a 75 százalékos találati arányú alanyok voltak a macskasuttogók.

Forrás: Getty Images

A fiatal nők, főleg, ha állatorvosi vagy ápolási tapasztalattal is rendelkeztek, jó eséllyel kerültek a macskasuttogók közé. Masont meglepte, de az, hogy valakinek volt-e saját macskája, kevésbé befolyásolta az eredményt.
Ha szeretné kipróbálni magát, a vizsgálatban használt kvíz egy rövidített változatán itt megteheti! (A kvíz angol szövegű, de csupán a macska pozitív vagy negatív érzését kell bekattintani a rövid videók alatt, ezt követően választ kapunk a macska érzelmének okára is, a végén pedig számszerűen megkapjuk a helyes találatokat.)

Morcos macskák

A kutatás eredményét az Animal Welfare szakfolyóirat közölte a 2019. novemberi számában. Mason elmondta, hogy az ember esetében az arckifejezések nagyon is szerves részei a kommunikációnak, még akkor is, ha alulértékelt a jelentőségük. Nemrégiben kiderült, hogy számos állat, a patkányoktól a kutyákon át egészen a lovakig, képes arckifejezésekkel elárulni az érzelmeit. Egy szintén 2019-ben megjelent tanulmányból az is kiderült, hogy a macskák is ezen állatok közé tartoznak, és ez a tanulmány azt sugallta, hogy képesek lehetünk megérteni a macskák érzéseit.

Forrás: Pixabay

Mason és az egyetem Campbell Állati Jólét Kutató Laborjában dolgozó kollégái ennek akartak utánajárni, ezért a világ legnagyobb macska-viselkedéstani videó gyűjteményéhez, a Youtube-hoz fordultak segítségért. Sok-sok órányi videót néztek át, s azokat keresték, amelyek 4 másodperces időtartamban mutatták be a macskát egyértelműen pozitív vagy negatív érzelmi helyzetben, és a felvételen jól látszott a macska arca, vagyis a szeme, orra, szája. A videók leírásai vagy a hangfelvétel részük elárulta, milyen helyzetben is készültek, s nem túl meglepő módon a negatív érzelmek zömét az állatorvosnál mutatták a zsebtigrisek. Az olyan felvételeket nem válogatták be a kutatók a mintába, ahol a macska hátrahúzott füllel, fogait mutatva látszott, vagyis az egyértelműen erős félelmet kifejező helyzetek kimaradtak. Összesen 40 videót választottak ki, 20 pozitív, 20 negatív érzelmeket mutató cicáról, s ezeket tovább osztályozták aktívakra és pihenés közben készültekre, ügyelve rá, hogy a macska mozgása ne befolyásolja az érzelem felismerhetőségét. Ráadásként a kutatócsoport tagjai a saját macskáikról is készítettek felvételeket, azután véglegesítették a teszteket és előrukkoltak velük a közösségi médiában.

Az eredményekből nemcsak a macskasuttogók kis százalékára derült fény, hanem arra is, hogy az emberek könnyebben felismerték a pozitív érzelmeket, mint a negatívokat, pl. több mint 85 százalék helyesen állapította meg Mason saját macskája, Luke arckifejezéséről, hogy az állat elégedett.

Mikel Delgado, a Kaliforniai Egyetem macska-viselkedés szakértője szerint a kutatás elárulta, hogy az emberek egészen kevés információ alapján is képesek felismerni az állat érzelmeit. Azt is hozzátette, hogy remek kiindulópont egy ilyen vizsgálat ahhoz, hogy megfejtsék a macskák kommunikációját, de a kutató óva intett attól, hogy egyetlen apró információ alapján besoroljuk az állat érzelmi állapotát. „Rengeteget kell még tanulnunk a macskák testbeszédéről.” Példaként említhető a macska fülének vagy farkának helyzete, ezek szintén összefüggenek az állat érzelmi állapotával.

 

Keressük a jeleket

Forrás: Pixabay

 

Mason a későbbre tervezett kutatásaiban szeretne arra is fényt deríteni, hogy miként képesek a macskasuttogók a kiemelkedő teljesítményükre. Olyan egyedi jelzésekre gondoljunk, amelyek információt adnak az illető számára a macska érzelmi állapotáról, ez az alaptudás nagyban segítené az állatorvosi ellátásban dolgozók munkáját, és persze a gazdik dolgát is. Hozzátette, nehogy azt higgyük, hogy a macskák csak a tonhalkonzerv nyitásának hangjára reagálnak pozitívan, valószínűleg egymás közti kommunikációjuk során használják ezeket az arckifejezéseket. Végszóként elmondta, „a macskák nagyon kifejezőek tudnak lenni, akkor is, ha alapvetően kifürkészhetetlennek tartjuk őket”.


A fenti videón a macskák nyávogásáról végzett svéd kutatással ismerkedhetünk meg. A szakemberek azért szeretnék megfejteni, miről nyávognak a cicáink, hogy jobban tudjunk velük kommunikálni, harmonikusabbá váljon velük a kapcsolatunk. A macskák, amint kinőnek a kiscica korukból, egymás közt már nem kommunikálnak többé nyávogással. A felnőtt macskák, akik emberekkel élnek, csak azért nyávognak, hogy velünk kommunikáljanak. Az új svéd kutatás ezeknek a miáuknak a jelentését szeretné feltárni. Arra is kíváncsiak, hogy mit szeretnek jobban a macskák: ha felnőttesen beszélünk hozzájuk, vagy, ha gyerekesen gügyögünk? Szeretnék azt is kideríteni, hogy a különböző helyeken élő macskák nyávogása különféle lehet-e.

 

 

Hozzászólások

A jégkori megafauna eltűnését vizsgálták új módszer segítségével

A jégkori megafauna eltűnését vizsgálták új módszer segítségével

A múzeumokban világszerte rengeteg olyan maradványt, töredéket őriznek, amelyek hovatartozását nem lehet megállapítani, de a koruk ismert.

A mobiltelefon kis mértékben javítja a tinik hangulatát

A mobiltelefon kis mértékben javítja a tinik hangulatát

A tinik hangulatzavarai akkor kezdtek gyakoribbá válni, amikor az okostelefonok is, így sokáig azt gondolták, hogy a két dolog összefügg.

Miért bájos a medve, ha egyszer képes széttépni?

Miért bájos a medve, ha egyszer képes széttépni?

A legtöbb, az emberre veszélyes ragadozó külsejében is rémisztő, azonban a medvék valamiért barátságosnak tűnnek számunkra.

Mikroműanyag is állhat a csökkenő termékenység hátterében

Mikroműanyag is állhat a csökkenő termékenység hátterében

Két új kutatás is talált mikroműanyagokat váratlan helyen, a férfiak heréiben, illetve ondóváladékukban.

Hernyókortól kezdve követték a lepkék szárnypikkelyeinek kialakulását

Hernyókortól kezdve követték a lepkék szárnypikkelyeinek kialakulását

A lepkék színpompás szárnypikkelyei nemcsak az általuk kölcsönzött szépség miatt különlegesek, hanem amiatt is, ahogyan kialakulnak nekik köszönhetően a lepkék színei.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket