Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta2023. június 07., szerda
Tudomány

Hasonlóan játszanak a lovak és a kutyák

National Geographic Magyarország

E két nagyon különböző állatfaj játék közben igen hasonló arckifejezéseket mutat, és ez a tény e viselkedés mély evolúciós gyökereiről vall.

Forrás: Getty Iamges

Egészen egyértelmű, ha egy kutya játszani szeretne: behajlítja mellső lábait, farkát pedig csóválni kezdi, ezzel a másik kutya számára is érthető gesztussal jelzi játékos kedvét. A két állat aztán kergetőzni kezd, ugrálnak, bokszoló mozdulatokkal ütögetik egymást, és közben gyakran olyan arckifejezést öltenek, amelyet az ember leginkább mosolyként értelmezhet.

Egy új felfedezés szerint a lovak pontosan ugyanígy játszanak a kutyákkal, mint a kutyák egymással, nyitott szájjal, összehangolt mozgásformákkal. A leginkább meglepő azonban az, hogy igen gyorsan képesek egymás arckifejezéseit leutánozni, ezt az arckifejezés-mimikri néven ismert viselkedést főemlősök, kutyák, szurikáták, és maláj medvék egymás közti kommunikációjából ismertük, de olyanra eddig nem volt példa, hogy két különböző faj esetén is látták volna.

„Csodálatos történet ez, és új szintekre emeli a játékkal kapcsolatos elképzeléseinket is” – mondta Sue McDonnell állati viselkedéskutató (Pennsylvaniai Egyetem). „Különösen jól demonstrálták a két különböző faj közti játékot olyan helyzetben, ahol azt egyáltalán nem várnánk.” – számolt be a nationalgeographic.com.

A kutyák és a lovak ma békében élnek egymással, a háziasításnak köszönhetően, azonban evolúciós szempontból továbbra is vadász és zsákmány, így a kutatók emiatt is különösen elcsodálkoztak azon, hogy mennyire azonos módon játszanak egymással. E felismerésen túl a kutatás azt is megerősítette, hogy a játék valami univerzálisan elterjedt viselkedésforma, nem kötődik fajokhoz. A krokodiloktól a vidrákon át a darazsakig rendkívül sokféle állat játszik, és bár úgy vélik, hogy számos alkalommal, egymástól függetlenül alakult ki a játék, meglepően azonos elemekből áll össze.

A játék célját illetően még homályosabb okokat sejtenek. A fiatal állatok így sajátíthatják el a szociális képességeket, tanulhatják a vadászatot, a felnőtt állatok pedig talán saját maguk megnyugtatása végett, vagy egészségük megőrzése céljából játszanak. A mostani kutatás a két különböző fajjal csak még nehezebben érthetővé teszi a kérdést.

2018-ban Elisabetta Palagi a Pisai Egyetem etológusa egy videót kapott, amelyen egymással játszó ló és kutya szerepelt. „Rájöttem, hogy szinkronban mozognak”. Ennek köszönhetően kezdett bele a kutatásba, amely a két faj közti játék részleteit tárta fel.

Számos anekdotába illő eset ismert, például egy háztartásban élő kutyák és macskák gyakran játszanak együtt, de megfigyeltek már együtt játszó zebrát és páviánt, felnőtt gnú és fiatal orrszarvú, vagy épp felnőtt farkas és felnőtt medve játékát is. Palagi megkérte a tanítványait, hogy keressenek olyan videókat, amelyeken játszó kutya és ló volt, azzal a feltétellel, hogy az állatok szabadon mozoghattak, nem volt befolyása embernek a játékukra, és legalább fél percen át tartott. Több száz videót elemeztek, és végül húsz került be közülük a tanulmányba.

Leginkább az arckifejezés-mimikri esetei érdekelték Palagit, ez a jelenség attól függ, hogy a játszó partnerek mennyire ismerik egymást, mennyire tolerálják egymást, és persze az egymáshoz való hozzáállásuktól is. Soha korábban nem vizsgálták még azt, hogy az arckifejezés-mimikri eltérő fajok közt is előfordulhat-e.

Hasonló taktikák

Mindegyik játékepizód (amelyeket a videókon találtak) úgy kezdődött, hogy az egyik állat kezdeményezte a játékot, a másik állat pedig megfelelően reagált erre. Átlag 79 másodpercesek voltak a közös játékok. A játék számos eleme nagyon hasonló volt, pl. a ló és a kutya is imitálta a harapást (de valójában nem haraptak), ugráltak, böködték egymást, valami tárggyal játszottak, vagy épp kiszolgáltatott helyzetbe tették magukat azzal, hogy hanyatt fordulva hemperegtek.

Fontos jel volt a „nyugodt, nyitott szájú játék”, amelyet a mimikri fontos elemének tartanak, és a vizsgált videókban 12 kutya, s 10 ló alkalmazta. (Ekkor az állatok kitátják a szájukat, de pl. nem húzzák fel fenyegetőleg az ajkat, ahogyan a vicsorgáskor tennék.)

A játék elemei a két fajnál szinte semmiben sem különböztek, s ebből a kutatók arra következtettek, hogy azonos taktikát használ a két állat játék során. „Két faj közt is lehetséges a szociális játék” – vonta le Palagi a következtetést, amelyet a Behavioural Processes szakfolyóiratban megjelent tanulmányban tettek közzé.

Híd a fajok közti szakadékon

Bár a tanulmány nem részletezte miként kezdődhetett a kutya-ló barátság, azt azonban megmutatta, hogy nagyon is azonos nyelvet beszél a két faj, ha játékról van szó, s ezzel megerősítik a két faj közti kapcsolatot, magyarázta el Barbara Smuts viselkedésökológus (Michigani Egyetem). „Különösen fontos a tanulmány abból a szempontból, hogy így megtudtuk, a két állatfaj, amely küllemében és viselkedésében is igencsak különbözik, e különbségek ellenére is képes megoldani, hogy együtt játsszon, mindkettejük számára kedvező módszerrel.” Fontos megemlíteni még a két állat közti méretkülönbséget is, amely miatt a kutya különösen ki van téve a ló okozta sérülés lehetőségének, és azt, hogy a ló farkasokkal (és a farkasra hasonlító állatokkal) szembeni, mélyen gyökerező ösztönös félelmét legyőzte a játékhoz.

Palagi hozzátette: bár a ló és a kutya teljesen eltérő evolúciós utat jártak be, a háziasítás mindkettőn nyomot hagyott. Mindkét állat képes felismerni a fajtársak s az ember arckifejezéseit is, s ez alkalmassá teheti őket a más fajok viselkedésének jobb megértésére is, különösen, ha vadállatokkal hasonlítjuk őket össze. „A közös játék gyökere ugyan rejtély maradt, de talán képessé válhatnak ezek az állatok arra, hogy félretegyék ösztönös érzelmeiket azért, hogy egy kis örömet találjanak a játékban.”

Stresszelő hatású a nagyvárosi környezet

Stresszelő hatású a nagyvárosi környezet

Egy új kutatás szerint a sűrűn beépített városi környezet, mint a felhőkarcolók közelsége növeli a stresszt és a szívveréseink számát.

A rövid orrú kutyák öröklött betegségei

A rövid orrú kutyák öröklött betegségei

A rövid orrú kutyák, például a francia és angol bulldogok rendkívül népszerűek, annak ellenére, hogy súlyos veleszületett betegségektől szenvednek.

A biológiailag lebomló PLA se környezetbarát

A biológiailag lebomló PLA se környezetbarát

A PLA-t, vagyis a politejsav alapú műanyagot eddig ártalmatlannak vélték, azonban egy új kutatás ezzel ellentétes eredményre jutott.

Tömegmérés gravitációs lencsézéssel

Tömegmérés gravitációs lencsézéssel

Egy kutatócsoport egy kvazárt tartalmazó galaxis tömegét mérte meg gravitációs lencsehatás segítségével.

Emiatt esznek füvet a kutyák

Emiatt esznek füvet a kutyák

Szinte minden kutyagazdi ismeri e szokásukat, a kutyák több mint 80 százaléka szokott rendszeresen legelni.

National Geographic 2023. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket