Dorottya, Dóra, Pál2023. február 06., hétfő
Tudomány

Szokatlan álmokat hoz a járványhelyzet

National Geographic Magyarország

Vajon mi az oka, hogy a távolságtartás miatt, a hétköznapi környezettől is eltávolodva, szokatlanul színes és furcsa, nem egyszer rémisztő álmai vannak az embernek?

Forrás: Pixabay

Ronald Reagan megállt a járda mellett egy fekete, kicsike városi autóval, majd intett Lance Wellernek, hogy szálljon be. Wellner, a Wilderness című regény szerzője beült az elnök mellé, aki egy képregény-szaküzlethez hajtott. Az üzletben minden olyan képregény megvolt, amelyre Wellner valaha is vágyott, azonban, mielőtt vásárolhatott volna, Reagen ellopta a pénztárcáját és kiszaladt vele a boltból. Természetesen ezt a történetet Wellner álmában élte át, ahogy hasonlóan bizarr sztorikat a világ más pontjain is sokan mások. Egy új tanulmány is készül 600 ember fura, koronavírus-járvány idején született álmáról, számolt be a nationalgeographic.com.

Már régóta sejtjük, hogy az álmok a mindennapi tevékenység során átéltekkel összefüggenek. A bizarr álmok, amelyek teli vannak szimbolikus történésekkel, sokaknak segítenek abban, hogy a napközben ért stresszt, vagy a kellemetlen emlékeket a tudatalatti biztonságában dolgozzák fel. A rémálmok viszont olyan szorongásokat, aggodalmakat jelezhetnek, amelyek nappal nem tudatosulnak bennünk.

Az álmokat kutató szakemberek úgy vélik, azzal, hogy sok százmillióan otthonunkba zárkóztunk a világjárvány elől, elszigetelődtünk mind a napi rutinunktól, eseményektől, mind a megszokott környezetünktől, az álmainknak is más témákhoz, múltunkhoz kell visszanyúlniuk. Ahogy Wellner álmában is megjelent egy régi szenvedélye a képregények iránt, ötvöződött azzal, ahogy a Twitteren a politikai posztokat bújja, s ebből megszületett a bizarr történet, amelybe ráadásul a gazdasági aggályok is bekerültek.

Forrás: Pixabay

 

Jelenleg legalább öt kutatócsoport foglalkozik világszerte a Wellneréhez hasonló álmokkal, amelyeket a világjárvány szült, s az előzetes eredmények alapján ezeket az álmokat a stressz, az elszigeteltség, s az alvási szokások megváltozása színezi, s egy csokornyi negatív érzelem különbözteti meg a hétköznapi álmoktól.

„A REM fázisú alvást és az ilyenkor született álmokat alapvetően arra használjuk, hogy az intenzív, s főként a negatív élményeket kezelni tudjuk” – magyarázza Patrick McNamara a Bostoni Egyetem orvosi karának neurológia adjunktusa, álomkutató szakember. „Természetes, hogy a világjárvány rengeteg szorongással és stresszel jár mindannyiuk számára.”

McNamara elmesélte, hogy az álmok során tapasztalható neurobiológiai jelek és reakciók nagyban hasonlóak a pszichedelikus drogok által kiváltottakhoz. Ezek a drogok az agyban a szerotonin 5-HT2A nevű receptort aktiválják, ez pedig kikapcsolja az agy egyik régióját, a dorzális prefrontális kérget. Ennek hatására olyan állapot alakul ki, amelyben az érzelmek gátlás nélkül elárasztják a tudatunkat, különösen a REM-fázisok ideje alatt, amikor az álmaink is kialakulnak.

Habár ez a folyamat minden éjjel lezajlik, a legtöbben nem emlékszünk rá, mit álmodtunk. A koronavírus miatti elszigetelődés, megváltozott körülmények és megnövekvő stressz hatására azonban talán egyre többünkben megmaradnak az éjjelente, álmunkban átéltek, és az álmok tartalma is megváltozik. Ennek lehet részben az is az oka, hogy a kisebb napi aktivitásunk és a félelmeink miatt nem alszunk olyan nyugodtan, a gyakoribb éjszakai ébredések pedig elősegítik, hogy az álmainkra is emlékezzünk.

Azok, akik a járvány tűzvonalában harcolnak, mint az egészségügyi dolgozók, s akik a gócpontokban élnek, vagy épp személyesen, családtagjuk révén érintetté válnak, nagyobb valószínűséggel élnek át a járvány okozta álmokat is.

A francia Lyoni Idegtudományi Kutatóközpont márciusban megkezdett felmérése alapján a járvány hatására 35 százalékkal többen emlékeznek az álmaikra, s a felmérésben vizsgált emberek 15 százalékkal több negatív álomról számoltak be. Egy másik vizsgálatban, amelyet az Olasz Alvásegészségügyi Intézet készít, azoknak az álmait és alvási szokásait gyűjtik össze, akik a járvány miatt otthonaikba zárva élnek. Sokan számoltak be rémálmokról, s nőtt azok száma is, akik felébredtek éjjelente, ezek a jelenségek nem egyszer a poszttraumás stressz szindróma tüneteivel együtt jelentkeznek. „Nem meglepő módon, pár éve, amikor a L’Aquila-i földrengés túlélőit vizsgáltuk, kiderült, hogy az alvászavarok és rémálmok a földrengés epicentrumától való távolsággal szoros összefüggést mutattak. Gyakorlatilag a rengés erősségét mutató térkép azonos volt a rémálmok és alvásproblémák gyakoriságának térképével” – magyarázta Luigi De Gennaro, a Római Egyetem orvosi pszichológia professzora, aki most a koronavírus kapcsán zajló vizsgálatokban dolgozik.

De Gennaro professzor és a francia vizsgálat eddigi eredményei azt mutatják, minél közelebb van valaki a járvány „epicentrumához”, akár lakhelye, akár hivatása révén, annál nagyobb az esélye a járvány kiváltotta álmokra is.

 

Legyőzni a rémálmokat

Számtalan kutatásból kiderült, hogy a nappali tevékenységünk során keletkező emlékek befolyásolják az álmaink tartalmát, a nappalról magunkkal hozott érzelmek is hatással vannak álmainkra, mind a tartalmukra, mind pedig érzelmi töltésükre. Azzal, ha beszűkül a nappali világunk, s azok az érzelmek is korlátozódnak, amelyeket átélünk, mondjuk azzal, hogy karantén alatt egyedül ücsörgünk egy lakásba zárva, szintén befolyásolhatják az álmok tartalmát, ilyenkor a tudatalattinknak mélyebben rejtőző emlékekhez kell nyúlnia.
Bár kézenfekvőnek tűnik, egy finn kutatás tudományos alapossággal is bebizonyította, hogy a lelki béke állapota pozitív álmokhoz vezet, ezen álmok során az emberek az álom történéseivel is békés viszonyban vannak, jól érzik magukat álmukban is. Ugyanígy például a szorongás negatív álmokhoz vezet, vagyis felkavaró, ijesztő történeteket él át álmában az illető.

Forrás: Pixabay

 

Deirdre Barrett, a Harvard Egyetem pszichológia adjunktusa, az Álombizottság c. könyv szerzője olyan emberek álmait gyűjtötte össze és elemezte, akik valamilyen traumán estek át, mint például a World Trade Center elleni támadás túlélői. Vagy közvetlenül utalnak rá, esetleg újra átélik a traumatikus eseményt, vagy olyan fantázia-szülte történeteket kreálnak álmaikban, amelyek a traumából származó szimbolikus elemeket tartalmaznak.

Barrett legutóbbi vizsgálatában a koronavírus-álmok sokaságát elemzi, még márciusban állt neki ezeket összegyűjteni. Az álmodók egy része arról számolt be, hogy álmukban elkapták a vírust, vagy már haldokoltak tőle, más részük pedig a vírust valami más, metaforikus elemmel helyettesítették, például zombikkal, vagy természeti katasztrófákkal, bogarakkal, szörnyekkel.

„Az egészségügyi dolgozók álmaiban jelennek meg egyedül a nappal is átélt valós élményeken alapuló elemek, például lélegeztetőgépen lévő emberek” – mondta Barrett – „a vírus láthatatlan, s azt hiszem, pont emiatt is képes olyan sokféle alakban megjelenni álmainkban.”

Forrás: Pixabay

 

Azon túl, hogy igen sokszínűek és sokfélék a járványban átélt álmok, közös bennük, hogy mennyire furcsának tartják a felmérésekben résztvevők ezeket az álomképeket. „Ez talán annak a mechanizmusnak köszönhető, ahogyan az alvó agy az érzelmeket szabályozza” – mondta Perrine Ruby, a Lyoni Idegtudományi Kutatóközpont egyik szakembere.

Azoknak, akik a koronavírus-rémálmokkal küzdenek, az ún. álomirányítási technikák segítséget adhatnak, a legújabb kutatási eredmények szerint. Amikor Barrett az alanyaival azok rémálmairól egyeztet, azt szokta kérni, hogy az alanyok írják le, mi az, amit szeretnének, hogy álmukban másképp történjen. Ha a páciens rájön, milyen irányba lehetne terelni a rémálmát ahhoz, hogy a rém szótag eltűnjön belőle, leírja a kívánt eseménysort, este lefekvéskor ezt el is próbálja. Többféle megoldás szokott születni, attól, hogy hétköznapi módon leküzdik a támadót, egészen addig az álomba illő „varázslatig”, hogy például hangya méretűre zsugorítják azt.

„Azoknak, akik a rémálmokkal küszködnek, segíthet, ha az álom bizarrságára hagyatkoznak” – javasolta Ruby – a körülmények, pl. a fizikai törvényszerűségek megváltoztatásával az álom perspektíváját is át lehet alakítani, s más nézőpontból szemlélve az álmot meg tudjuk változtatni, vagy le tudjuk csökkenteni annak érzelmi hatásait.”

Előrelépés a rejtélyes Kordylewski-porhold vizsgálatában

Előrelépés a rejtélyes Kordylewski-porhold vizsgálatában

Horváth Gábor asztropolarimetriai kutatócsoportja ismét észlelte a Föld-Hold rendszer L4 és L5 Lagrange-pontjainak gravitációs csapdázóképességét, ezzel végképp bizonyítva a bolygóközi porból összegyűlt Kordylewski-porholdak létezését. A kutatók hamarosan a namíbiai sivatagban fogják vizsgálni a jelenséget.

Őszinteség vagy csalás?

Őszinteség vagy csalás?

Közismert példa a pávák színes farktolla: vajon őszinte jelzés, vagy csalás ennek megléte? Az ELKH kutatói mérték fel, milyen költsége van az őszinteségnek és a csalásnak az efféle, szexuális szelkekcióban részt vevő állati jelzésekben.

Milyen anyagokat használtak a balzsamozáshoz az egyiptomiak?

Milyen anyagokat használtak a balzsamozáshoz az egyiptomiak?

Egy 2500 éves egyiptomi balzsamozóban talált kerámiaedények vizsgálatából kiderült, hogy számos, igen nagy távolságból származó anyagot használtak a múmiák tartósításában.

Leszármazási vonalak vizsgálata Székelyudvarhely környékén

Leszármazási vonalak vizsgálata Székelyudvarhely környékén

A BTK kutatóinak vezetésével folytatott vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy az erdélyi Székelyudvarhely térségének populációja túlnyomórészt kelet-közép- és délkelet-európaikból áll.

Ez a legrégebbről fennmaradt agy kövülete

Ez a legrégebbről fennmaradt agy kövülete

Egy 319 millió évvel ezelőtt élt sugarasúszójú hal fejében megkövült agy különös bepillantást enged az idegrendszer és a halak evolúciójába is.

National Geographic 2023. januári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

12 990 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket