A meggondolatlan mezőgazdaság is növeli a járványok esélyét

Az antibiotikumok túlhasználata, a túl sok haszonállat és a genetikai sokszínűség hiánya mind hozzájárulhat a kórokozók hatékony terjedéséhez.

Egy új kutatás szerint az intenzív mezőgazdasági technikák növelhetik a járványok kialakulásának kockázatát – számol be a Phys.org. A Bath-i Egyetem és a Sheffieldi Egyetem által vezetett nemzetközi csapat a Campylobacter jejuni baktérium evolúcióját elemezte. A szarvasmarhák által is hordozott kórokozó a gyomor-bélhurut leggyakoribb kiváltó oka a fejlett országokban.
Bár a Campylobacter jejuni nem olyan veszélyes, mint a hastífusz, vagy a kolera, ám így is képes súlyos megbetegedést okozni, és háromszor olyan gyakori, mint a szalmonella, a lisztéria és az E. coli fertőzések együttvéve. A gyomor-bélhurut jellemzően a fertőzött hús elfogyasztása után alakul ki, és véres hasmenést idézhet elő. Az állatok ürülékével terjedő kórokozó hétből egy embert élete során megfertőz, a mezőgazdaságban használt antibiotikumok miatt pedig egyre inkább ellenállóvá válik azokkal szemben.
A kutatók a baktérium genetikáját vizsgálva mérték fel evolúcióját, és arra jutottak, hogy a szarvasmarha-specifikus törzsek éppen akkor jöttek létre, amikor a 20. században drámaian megemelkedett az állatok száma. A szakértők szerint a szarvasmarhák táplálkozásában, anatómiájában és fiziológiaban beállt változások lehetővé tették a géncserét az általános és specifikus törzsek között, ezzel nyitva utat az emberek megfertőzése előtt.
Sam Sheppard, a Bath-i Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a világon 1,5 milliárd szarvasmarha él, ezek egyenként napi 30 kilogramm trágyát állítanak elő. Amennyiben az állatok 20 százaléka fertőzött, máris jelentős egészségügyi kockázatról beszélhetünk. A kutató hozzátette, az elmúlt időszakban rengeteg kórokozó terjedt állatról emberre – gondoljunk csak a HIV-re vagy éppen a COVID-19-re.
A friss eredmények azt jelzik, hogy érdemes sokkal átgondoltabb mezőgazdaságot folytatni, hogy ezzel is csökkentsük a jövőbeli járványok kialakulásának kockázatát. „Egyre nagyobb problémát jelentenek az állatokban hordozott, embert megbetegíteni képes kórokozók, a kutatásaink eredménye pedig kimutatta, hogy mik szükségesek ahhoz, hogy alkalmazkodó képességük révén átjussanak egyik fajból a másikba, kihasználva az intenzív mezőgazdálkodásunk adta lehetőségeket.” – fejezte be Sheppard a gondolatokat.