Jenő, Henrik2024. július 13., szombat
Tudomány

El sem tudjuk képzelni, milyen színkavalkádot látnak a kolibrik

National Geographic Magyarország

El sem tudjuk képzelni azokat a színeket, amelyeket egy új vizsgálat alapján a madarak meg tudnak különböztetni.

Szélesfarkú kolibrik
Forrás: Getty Images

Az aprócska madarak rendkívüli színlátását vizsgálta egy amerikai kutatócsoport, amelyet a Princeton Egyetem szakembere, Mary Caswell Stoddard vezetett. Azt talán sokan tudjuk, hogy az ember színlátása háromféle színtartományt érzékelő csapsejten alapul, amelyek a vörös, a zöld és a kék árnyalatait képesek detektálni annak alapján, hogy a különböző hullámhosszúságú fény energiája is eltérő, így a csapsejtben lévő, az eltérő színek érzékeléséért felelős opszin molekulákat más hullámhosszúságú fény tudja megváltoztatni.

A madarak gazdagabb színlátásúak, ők a három általunk is látott színen túl az ultraibolyát is érzékelik, ehhez egy negyedik féle csapsejt rendelkezésükre áll. Mindezzel azonban nem csak annyit érnek el a madarak, hogy látják az UV-t is, hanem az UV és a „hagyományos” színek kombinációit is, ezek az általunk látott spektrális színek közt nem szerepelnek. Azonban ezt meglehetősen bonyolult tesztelni.

A kutatók természetes környezetükben vizsgálták a madarak színlátását, a Rocky Mountain Biológiai Labor (Colorado állam) területén idomított szélesfarkú kolibrikon (Selasphorus platycercus).
„A legrészletesebb érzékelési kísérleteket a madarakkal laborban lehet elvégezni, de akkor félő, hogy nem vesszük észre, valójában mire is használják a színlátásukat a mindennapi életük során” – magyarázta Stoddard. „A kolibrik ideálisak a színlátás természetes körülmények közti vizsgálatára, mivel ezek az apróságok az evolúció során arra szakosodtak, hogy jól felismerjék a különböző virágok színeit, amelyekkel az adott növény a nektárt hordozó részét reklámozza. Ennek köszönhetően könnyen tanulnak meg színeket és jutalmat összefüggésbe hozni e madarak.”

A kutatást egy ábrán így lehetne összefoglalni.
Forrás: Stoddard Lab, Princeton University

 

A nem spektrális színek azokat jelentik, amelyek összetevőit nagy távolság választja el egymástól, szemben a spektrális színekkel, amelyeket hullámhossz szerint közeli színek keverékeként érzékelünk (pl. a türkiz a zöld és a kék, a sárga pedig a piros és a zöld keveréke). Az ember számára talán a lila lehet az, amely nem spektrális színnek tekinthető, ez a szín ugyanis úgy jön létre, hogy a vörös és a kék színt érzékelő csapsejtek ingerlődnek egyszerre, a zöld azonban nem. A vörös (hosszú hullámhosszúságú) és a kék (rövid hullámhosszúságú) a fény spektrumában igen távol helyezkednek el egymástól. A madaraknál az UV érzékelése miatt a lila árnyalatán túl még négy ilyen nem spektrális szín is megjelenhet: UV+vörös, UV+zöld, UV+kék, UV+sárga és UV+lila. A lehetséges színkombinációkat úgy alakították ki a kutatók, hogy speciális LED megvilágítást terveztek, amelyben a piros, zöld és kék színek mellett UV is szerepelt, és ezeket tetszőlegesen lehetett keverni a világítótesten belül. Az így beállított színeket használták a terepi kísérletekben a madarak itatójának megvilágítására.

A kutatók betanították a vadon élő kolibriket arra, hogy meg tudják különböztetni az egyik színnel jelölt cukros oldatot, a másik színnel jelölt sima víztől a számukra kihelyezett etetőkön, egy, a madarak élőhelyének tekinthető hegyi réten. Három nyári szezon alatt, 19 eltérő színpár felhasználásával, különböző környezeti körülmények (pl. a vadonban rendelkezésre álló virágok mennyisége, időjárás) kísérlettel vizsgálták a kolibriket. Több mint 6000 egyedi látogatásból állt így össze a 3 éves vizsgálat, amelynek eredményét az Amerikai Tudományos Akadémia folyóirata, a PNAS közölt.

A kísérletek eredménye során kiderült, hogy a kolibrik tényleg jól látják a nem spektrális színeket is, könnyen meg tudták különböztetni a sima pirosat az UV+piros, vagy a sima zöldet az UV+zöld színtől. Harold Eyster, a kísérletekben dolgozó egyik fiatal kutató elmondta: „Rendkívüli volt látni, hogy mi nem látunk semmi különbséget a két szín közt, de a madár tökéletesen meg tudja őket különböztetni, és rendre pl. az UV+zöld itatót választották, amelyben a cukros oldatot kapták. Így beleshettünk abba a csodába, amit a kolibrik látása a madarak elé tárhat a világból.”

Nem tudjuk persze elképzelni, hogy mit is látnak a madarak, a hagyományos szín és az UV keverékét, vagy esetleg egy teljesen új, számunkra leírhatatlan színt.

„A kísérleti területünk Colorado vadvirág-fővárosa, számunkra is varázslatos színgazdagság tárul fel a virágos hegyi réteken, de képzeljük csak el, milyen lehet ugyanez a látvány egy plusz érzékelési dimenzióval rendelkező lény számára!” – mondta David Inouye, a kutatás egyik társszerzője.

A terepi kísérleteket követően a kutatócsoport több mint 3300 növény és madártoll példányt vizsgált meg, abból a szempontból, hogy azokat a madár miként érzékelheti. Úgy tűnt e vizsgáltatokból, hogy valószínűleg a legtöbbet nem spektrális színként láthatják, mi emberek pedig egyszerű „hagyományos” színekként. Stoddard hozzátette: „Nemcsak a kolibrik, hanem a többi madár, és rengeteg egyéb gerinces állat is négy csapsejttel rendelkezik, így hasonló komplex színélményt kaphat. Valószínűleg a dinoszauruszok is látták a nem spektrális színeket. A négy csapsejtes színlátás igen korán megjelent a gerincesek körében, az állatvilágban igen elterjedt érzékelési módról lehet szó.”

Sáskarák
Forrás: Wikipedia

 

Mi, emlősökként azért maradtunk le erről a komplex színélményről, mert eredetileg (a tudomány mai vezető nézőpontja szerint) az emlősök éjszakai állatként alakultak ki, s éjjel nincs szükség színlátásra, így az evolúció során elveszítettük a gerincesekben korábban kialakult képességet. A legtöbb emlősnek csak kétféle csapsejtje van, így ők még nálunk is szegényesebben észlelik a világ színeit. Számos gerinctelen viszont még a madaraknál is sokkal kifinomultabb színlátással rendelkezhet, a sáskarákokról közismert, hogy 12-16 különféle csapsejttel rendelkeznek.

Forrás: Égen – Földön – Föld alatt

Hozzászólások

Törpemalacokat és kutyákat vizsgáltak az ELTE kutatói

Törpemalacokat és kutyákat vizsgáltak az ELTE kutatói

A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy miként reagálnak az állatok a különféle emberi hangokra.

A dinók kihalása nélkül nem lenne szőlőnk

A dinók kihalása nélkül nem lenne szőlőnk

Megkövült magok vizsgálata alapján rekonstruálták a szőlő kialakulását és elterjedését.

Másra figyel egy nő és egy férfi, amikor éjjel hazamegy

Másra figyel egy nő és egy férfi, amikor éjjel hazamegy

A félelem alaposan átírhatja, miként látjuk a világot, mire is figyelünk a környezetünkben.

Roska Botond nyerte a Wolf-díjat

Roska Botond nyerte a Wolf-díjat

A Svájcban élő magyar idegtudós az elveszett látás helyreállításán dolgozik.

A neandervölgyiek jó lelkűek voltak

A neandervölgyiek jó lelkűek voltak

Egy spanyolországi barlangban talált neandervölgyi kislány, aki legalább 6 évet élt, a vizsgálatok alapján Down-szindrómás volt, ám a közössége gondoskodott róla.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket