Norbert, Norberta, Cintia2023. június 06., kedd
Tudomány

Így kapcsolódik össze a környezetvédelem és kétéltűek vizsgálata

2020.06.29.Bajomi Bálint
National Geographic Magyarország

Az ökotoxikológiával és a kétéltűekkel foglalkozó biológus, Verebélyi Viktória nyerte el a National Geographic különdíját a 2020-as SCIndikátor versenyen.

Verebélyi Viktória az Állatorvostudományi Egyetem kertjében.
Forrás: Bajomi Bálint

A fiatal kutatóval arról beszélgettünk, hogyan segítik a kétéltűek, különösen a békák vizsgálata a környezetvédelmi munkát.

Hol végzi a kutatásait?
Több éve csatlakoztam az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportjához. Jelenleg is ott folytatom a vizsgálataimat.

Elnyert a közelmúltban egy díjat. Mit kell tudni erről a díjról, erről a versenyről?
Ez a SCIndikátor elnevezésű tudománykommunikációs verseny, és nagy örömömre elnyertem a National Geographic különdíját. A verseny lényege, hogy egy kutatási témát élvezhetően és érthetően, de mégis tudományosan mutassunk be a nagyközönség számára.


Békák állnak a kutatása középpontjában. Hogyan kezdett el érdeklődni pont a békák iránt?
Egész gyerekkoromat végigkísérte a természet iránti érdeklődés, és szerencsére a szüleim sem gátoltak ebben. Ahogy a legtöbb gyerek, én is összeszedtem mindenféle állatot és boldogan hazavittem megmutatni őket anyukámnak. A kezdeti ijedtség után hozzászokott ehhez, sőt, ő is megszerette, és támogatta a rajongásomat. Egyébként nem volt egyszerű utam; korábban grafikusnak készültem, és művészeti iskolába jártam egy ideig. Ezután váltottam a biológiára, úgy gondolom, nagyon jó döntés volt.

Elkezdte a BSc-t, és már ott ezzel a témával foglalkozott. Meséljen kérem a kutatásairól!
Így van, most diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetem biológia mesterszakán, de már BSc hallgatóként csatlakoztam a kutatócsoporthoz. Több klímaváltozással, környezetszennyezéssel és más, kétéltűeket fenyegető folyamattal kapcsolatos kutatásunk van. Amiben nagyon sok részem volt, az az ökotoxikológia területéhez tartozik. Lényegében gyakori szennyezőanyagok hatásait vizsgáltuk, például gyomirtó szerekét, szintetikus hormonokét, amelyek bekerülhetnek a vizekbe, olyan kis tavakba is, ahol békák szaporodnak. A kutatások során azt mérjük fel, hogy abban a koncentrációban, ahogy a természetben is előfordulnak ezek az anyagok, milyen hatással vannak a békákra, okoznak-e pusztulást. De nemcsak a mortalitást figyeljük, hanem az úgynevezett szubletális hatásokat is, például, hogy hosszabb ideig tart-e átalakulni az állatoknak, kisebb lesz-e a testtömegük. Ezek hosszútávon szintén fontosak a túlélés szempontjából, mert lehet, hogy a szennyezőanyag nem eredményez azonnali pusztulást, de a lassabban átalakuló ebihalakat veszélyezteti a kiszáradás, a kisebb békák kisebb eséllyel élik túl a téli hibernációt.

Kutatómunka a laborban

Több éve figyelem a szennyvíztisztítást, és gondolkozom, hogy mekkora hatása van. Budapest szennyvízét régen teljes egészében beleengedték a Dunába, ma már a 99 százalékát megtisztítják. Úgy tudom, a gyógyszermaradványokat még nem tudják rendesen kiszűrni, így ez továbbra is problémát okoz. Ezzel a témával foglalkozott munkája során?
A szakdolgozatom keretében igyekeztem utánajárni ennek, mert engem is foglalkoztatott a szennyvíz, mint potenciális környezetszennyezési forrás. Valóban nem lehet már tisztítatlan szennyvizet ereszteni a vizekbe, viszont a gyógyszermaradványokat nehéz eltávolítani, ugyanis általában összetett szerkezetű molekulák. Ezek szerves anyagok, és úgy tudom, hogy bár vannak bizonyos határértékek szennyvizeknél, de csak az összes szerves anyag tartalmat nézik, azt nem, hogy ennek hány százaléka hormon vagy gyógyszermaradvány. Modernebb tisztító eljárásokkal elég effektíven ki lehet szűrni ezeket, sajnos arról nincs információm, hogy a szennyvíztelepeken pontosan milyen eljárásokat alkalmaznak.

A kétéltűekkel hogyan folynak a vizsgálatok, és milyen eredményre jutottak?
Minden évben, kora tavasszal járunk terepre, és általában a békák petéit gyűjtjük össze, majd ebihalként, laboratóriumi körülmények között vizsgáljuk, hogy a vízbe került szennyezőanyagok milyen változásokat idéznek elő náluk. Egy glifozát hatóanyagú gyomirtó szerrel kapcsolatban például több különböző vizsgálat keretében is megállapítottuk, hogy kisebb testtömeget eredményez a békáknál, illetve nagyobb koncentrációban pusztulást is okoz.

Úgy tudom, a glifozátot most vezetik ki a piacról, mert visszavonták az engedélyét. 
Igen, káros hatása sokféle szervezet esetén felmerült, így inkább visszavonták a felhasználási engedélyét. Sok mezőgazdaságban alkalmazott szer esetén gyakran elég kevés információnk van azok a hatásairól, perzisztenciájáról. Ehhez kapcsolódik egy szomorú eredményünk: 2017-ben volt egy vízkémiai vizsgálatunk, amelynek kapcsán kisebb tavak vízösszetételét néztük meg, és amellett, hogy találtunk hormonokat és gyomirtó szereket is, a DDT nevű hírhedt rovarölő  maradványait is kimutattuk majdnem minden tó üledékében.

Ideális esetben, ha a kutatási eredményeik eljutnak a döntéshozókhoz, akkor abban reménykednek, hogy valamilyen változás lesz a rendszerben, a szabályozásban vagy a szennyvíztisztításban?
Örülnék, ha ezeknek az eredményeknek gyakorlati haszna is lenne. Erre még sajnos nincs kijárt út. Fontos lenne, hogy a döntéshozók figyelembe vegyék ezeknek a kutatásoknak az eredményeit, és mindenki más is törekedne a környezetszennyezés csökkentésére, például a biztonságosabb növényvédőszer-használatra. Tisztában vagyunk vele, hogy gyomirtó és rovarirtó szerekre szükség van, tehát azt szeretnénk, hogy észszerűen, a lehető legkevesebb mennyiségben használja a mezőgazdaság ezek a kemikáliák. A jó időzítéssel (időjárás, időpont figyelembevételével) mindenki nyerne: a gazdáknak kevesebbet kellene ilyen szerekre költeniük, az ebihalak pedig kisebb koncentrációban lennének kitéve ezeknek az anyagoknak.

Béka a laborban
Forrás: Verebélyi Viktória

Miért pont kétéltűekkel kezdett foglalkozni? 
Sok tévhit él velük kapcsolatban, pedig nagyon hasznos állatok: az ebihalak például szűrögetik, tisztítják a vizet az algáktól, és nagyon sok állatnak táplálékot nyújtanak. A felnőtt egyedek pedig ragadozók, tehát korlátozzák a rovarok populációit. Emellett – bár biztosan elfogult vagyok – gyönyörű állatok. Sok tényező veszélyezteti őket, igen megbízható jelzői a környezet nem egészséges folyamatainak, és ez a kutatásunk alapja is.

Indikátor fajoknak mondják a biológiában.
Pontosan! Szóval arra kérnék mindenkit, hogy óvjuk ezeket a csodálatos indikátor szervezeteket!

Az interjút készítette: Bajomi Bálint – bajomi.eu

A biológiailag lebomló PLA se környezetbarát

A biológiailag lebomló PLA se környezetbarát

A PLA-t, vagyis a politejsav alapú műanyagot eddig ártalmatlannak vélték, azonban egy új kutatás ezzel ellentétes eredményre jutott.

Tömegmérés gravitációs lencsézéssel

Tömegmérés gravitációs lencsézéssel

Egy kutatócsoport egy kvazárt tartalmazó galaxis tömegét mérte meg gravitációs lencsehatás segítségével.

Emiatt esznek füvet a kutyák

Emiatt esznek füvet a kutyák

Szinte minden kutyagazdi ismeri e szokásukat, a kutyák több mint 80 százaléka szokott rendszeresen legelni.

Összeköt és elválaszt

Összeköt és elválaszt

Az eddigi legnagyobb genetikai összehasonlító elemzést végezték el az ember és a főemlős rokonok körében, az eredmények egyes betegségeink és a társadalmi rendszereződés eredetét is megmutatták.

A testrabló gombák őstörténete

A testrabló gombák őstörténete

A népszerű filmsorozat, a The Last of Us emberfaló organizmusait ihlető pusztító parazita gombák már sok millió éve szedik áldozataikat, jelenlétük egészen a dinoszauruszok koráig vezethető vissza.

National Geographic 2023. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket