Mátyás, Jázmin2024. február 24., szombat
Tudomány

Ismét egy olyan nyár, amikor hatalmasak a világító felhők

National Geographic Magyarország

Az éjszakai világító felhők a nyári alkonyok és hajnalok tüneményei, 2019-ben, és úgy tűnik, 2020-ban is igen jelentős kiterjedésűek.

A pirkadatkor megjelent világító felhők 2020. július 8-án rózsás és aranyló árnyalatokat is mutattak a szokásos kékesfehéren túl. A felvétel különlegessége, hogy a világító felhő sávja tetején a C/2020 F3 (NEOWISWE) üstökös is megpillantható.
Forrás: Önök küldték / Ángyán Krisztián

Azok számára, akik valaha is megpillantották ezt a jelenséget, feledhetetlen az élmény: a már vagy még sötét égi háttéren nemcsak a csillagok pislákolnak, hanem ezüstös-kékesfehér, sőt néha aranyszínű vagy egyenesen vöröses árnyalatot öltő, az égi háttérnél sokkal világosabb felhők is felragyognak. A jelenség a légkörünk 80-85 km magas régiójában, közönséges vízjégből születő felhő, amelynek kialakulásához a nyári időszakban állnak fenn a feltételek. A vízjég a légkör e régiójában (amelyet mezoszférának hívnak) lévő, meteorokból származó egészen apró porszemcséken kondenzálódik. A fénylést pedig annak köszönhetik ezek az éteri szépségű felhők, hogy a napfény ebben a légköri magasságban még képes megvilágítani őket, miközben lenn, a felszínen már vagy még sötét van. Ekkor a Nap 6-16 fokkal van a horizont alatt, gyakorlatilag ez a csillagászati és a navigációs szürkület időszaka.

E felhők születését befolyásolja a naptevékenység, annak minimuma környékén jóval gyakoribb a jelenség, és a jelenlegi évek pont egy ilyen időszakot ölelnek fel. Először 1885-ben pillantották meg őket, sokáig csak a tőlünk északabbra lévő területeken tűnt fel, ám azóta, főként az utóbbi évtizedek során egyre gyakoribb, és egyre nagyobb kiterjedésű az éjszakai világító felhők hada, s nyaranta hazánkból is megfigyelhetőek. Sok esetben csupán a kedvezőtlen időjárás szab határt a megfigyeléseknek.

Az AIM műhold északi sarkvidék felett mért világító felhő kiterjedése 2020. június 23-án
Forrás: NASA Earth Observatory

 

A NASA Earth Observatory az idei nyár világító felhőkben (angol rövidítésében NLC) gazdag időszakáról számolt be. Az általában csak a sarkvidék környékén kialakuló felhőket időről időre alacsonyabb szélességeken (így hazánkban is) megpillanthatjuk. 2019-ben számos olyan helyen is feltűntek, ahol rendkívül ritka a megjelenésük, így például Kaliforniából is megfigyelték, idén hasonló területekről érkeztek beszámolók a jelenségről.
„Ismét hihetetlen évünk van idén!” – mondta Lynn Harvey, a Coloradói Egyetem Légkör- és Űrfizikai Laborjának légkörkutatója. „Amikor az éjszakai világító felhők a közepes szélességen lévő helyszíneket is elérik, ahol az emberek sokasága él és észleli naponta őket, azt mondhatjuk, hogy valóban figyelemre méltó a szezon.” Az idei NLC-szezonban eddig a kaliforniai Joshua Tree volt a legdélebbi helyszín, ahonnan beszámoltak a jelenségről.

Olvasónk, Lázár Endre fotója július 5-én este született.
Forrás: Önök küldték / Lázár Endre

 

Az AIM nevű műhold hosszú évek óta Föld körüli pályáról figyeli e felhők kialakulását, és készít méréseket is a sarkvidék környékéről. A műhold megméri a nagy légköri magasságban lévő felhők albedóját, azaz azt, hogy a beérkező napfény mekkora részét képesek visszaverni, s ebből az adatból készül el az északi sark környékének NLC-kiterjedését mutató mozaik ábra. (A déli féltekén is fennállnak ezek a körülmények, az ottani nyár időszakában a műhold ott végzi el ezeket a méréseket. Viszont, mivel abban a régióban alig van szárazföld s nem élnek embertömegek, így az ottani jelenségről se készülnek felvételek a felszínről.)

Világító felhők július 5-én este
Forrás: Önök küldték / Ángyán Krisztián

 

Harvey elmondta, hogy az idei nyáron kiválóak a körülmények az NLC-k kialakulásához. Ehhez leginkább a nagyon alacsony hőmérséklet és a rendelkezésre álló víz a szükséges feltétel, s ebben az évben mindkettő rekordokat döntött egyes napokon. A NASA Aura nevű műholdja a bolygónk pereme felé „néző” mikrohullámú tartományban mérő műszerével végzett vizsgálatok eredménye alapján készült grafikon a 80. szélességen fennálló viszonyokat mutatja be, az elmúlt 14 év méréseit ábrázolták, világoskék a korábbi éveket, sötétlila pedig a 2020-as adatokat vastagon kiemelve.

A mezoszféra hőmérséklete és víztartalma az Aura műhold mérései alapján. Világoskékkel az elmúlt évek adatai, sötétlilával az idei mérés látható.
Forrás: NASA Earth Observatory

 

A grafikonokon látható, hogy május 24-én a mezoszféra hőmérséklete az elmúlt 14 év során a legalacsonyabb mért májusi értékre zuhant, s a hideg egészen júniusig kitartott. A szokásosnál nagyobb volt a mezoszféra víztartalma is már május elejétől, majd később a vízpára valószínűleg átalakult jéggé a szezon kezdetével. Emellett azonban az alacsonyabb légköri magasságban, ahol egyébként ritkásabb a felhő, bőven jelen volt még a víz, extrém módon nedves tehát a légkörünk.

Harvey szerint a nagyobb vízmennyiség és az extra hideg néhány okra vezethető vissza. Ezek egyike az alacsony naptevékenység, amelyet napfoltminimumként ismerünk. Ezzel kisebb a Napból érkező ultraibolya sugárzás is, amely pedig a nagy légköri magasságban lévő vízmolekulákat elbontaná. Emellett szintén nedvesebb lehet a mezoszféra attól is, ha az alacsonyabb légköri magasságokból elég sok víz emelkedhet fel e szintre. „Egyelőre nem világos, hogy csupán a naptevékenységnek köszönhetőek ezek a rendkívüli körülmények, vagy légkörünk áramlatai is hozzájárulnak-e” – tette hozzá Harvey.

Chris Raztlaff, aki már egy évtizede rendszeresen fotózza a jelenséget, a kanadai Calgary közelében, 2020. július 7-én készült timelapse videója kapcsán elmondta, hogy a 2020-as szezonban több világító felhőt látott, mint a korábbi évek során.

A világító felhők szezonja hazánkban általában július végéig tart, ám, mivel sajnos nem lehet előrejelezni a kialakulásukat napi szinten, ezért érdemes az alkalmas estéken vagy hajnalokon vetni egy-egy pillantást az északi égboltra. Már eddig is több nagyszerű alkalom volt a megfigyelésükre, bízzunk benne, hogy lesz még!

Évezredek óta alkalmazkodnak hozzánk egyes madarak

Évezredek óta alkalmazkodnak hozzánk egyes madarak

A jégkor végén az ember életmódja jelentősen átalakult, és úgy tűnik, ezt a környezetünkben élő madarak is lekövették.

Élj gyorsan, halj meg fiatalon!

Élj gyorsan, halj meg fiatalon!

A mezőgazdaság gyökeresen átalakítja az ökoszisztémákat, az életközösségek egésze igyekszik alkalmazkodni ehhez.

Termeszvár ihlette menedék

Termeszvár ihlette menedék

A Holdra visszatérő űrhajósok számára épülhet olyan menedék, amelynek ihletője a termeszvár.

Erdősítés ész nélkül?

Erdősítés ész nélkül?

Az erdőtelepítést sok esetben indokolatlanul használják, és sokkal többet árthatnak vele, mint amennyi előnyt ideális esetben nyújtana.

A madarak már a dinók korában is sokfélék lehettek

A madarak már a dinók korában is sokfélék lehettek

A közvélekedés szerint a madarak mai sokféleségét a dinók 66 millió évvel ezelőtti kihalásának köszönhetjük, egy új kutatás azonban cáfolta ezt.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket