Máté, Mirella, Jónás2023. szeptember 21., csütörtök
Tudomány

5 éve járt a New Horizons a Plutónál

National Geographic Magyarország

Az űrszonda irányítóinak tudományos vezetője, Alan Stern kiválasztotta a 10 kedvenc fotóját, amelyet a New Horizons készített a 2015-ös átrepülése során.

Kék égbolt
Forrás: NASA/SwRI / JHUAPL

A Southwest Research Institutre (SwRI) kutatója, Alan Stern életében hosszú évtizedek csak azzal teltek el, hogy a Pluto törpebolygót (amelyet egészen 2006-ig bolygónak minősítettek) felkereső űrszonda 1990-es évek elejétől megszülető tervein, a megvalósításán, majd üzemeltetésén dolgozott. A Space.com kérte fel a Plutóhoz érkezés ötödik évfordulója alkalmával, hogy válassza ki a tíz kedvenc, New Horizons űrszonda által készített felvételét a távoli égitestről.

Az alig 400 kilós űrszonda 2015. július 14-én délben repült el a Pluto közelében, 12 472 km távolságra a törpebolygótól, és mind a közeledés, mint a közeli átrepülés, mind az ezt követő távolodás során rengeteg fotót készített róla, amelyeket aztán több mint egy évig tartott hazaküldeni (a rádiós adatkapcsolat kis sávszélessége miatt). A felvételek alapján az eltelt évek során már számtalan tudományos közlemény és tanulmány született a Pluto és családja viszonyairól.

Nézzük meg hát Alan Stern kiválasztott képeit, s a hozzájuk fűzött gondolatait! A sorrend tetszőleges, nem rangsort fejez ki.

Az átrepüléskor látott félteke.
Forrás: NASA/ JHUAPL/ SwRI
„Ez a kép mindent elmond: Íme a Pluto, a kicsiny bolygó a hatalmas szívével és a csodálatosan sokszínű és komplex geológiai képződményeivel.”

A Pluto túloldala
Forrás: NASA/ JHUAPL/ SwRI
„A Pluto túloldalát csak kis felbontásban tudta fotózni a szonda, mivel a törpebolygó 6 naponta fordul egyet a tengelye körül, s még 3 napnyi, és sok millió kilométernyi út állt a szonda előtt, amikor e képet készítette. Azonban még így is elképesztő eltéréseket mutat a közelről látott féltekéhez képest, s arra csábít, hogy térjünk vissza ehhez az égitesthez, s alaposabban vizsgáljuk majd meg. “

Gleccserek, szélfútta dűnék, konvekció: a Sputnik Planitia
Forrás: NASA/ JHUAPL/ SwRI
„A Pluto hatalmas, nitrogén-jégmezője a Sputnik Planitia a Naprendszer egyik legizgalmasabb területe. Ha közelről nézzük, nem látunk rajta krátereket, ami azt jelenti, hogy igen fiatal a régió felszíne. Ha még közelebbről szemléljük, akkor a jégben lezajló konvektív folyamatok jeleit is láthatjuk, gleccsermozgások nyomát, lavinákat, a szél nyomán kialakult sávokat és dűnéket, sőt, vízjég hegyek is vannak ebben a nitrogén-jég tengerben.”

Kék égbolt
Forrás: NASA/SwRI / JHUAPL

„Ezt a képet különösen szeretem, nemcsak azért, mert látszólag Föld-szerűen kék eget láthatunk a Pluto körül,  hanem azért is, mert ez a felvétel már a bolygótól távolodó űrszondáról készült, miután sikeresen elvégezte azokat a feladatait, amelyekről a küldetés addig eltel 26 éve alatt csak álmodni mertünk.”

Hegyek és légköri homály
Forrás: NASA/ JHUAPL/ SwRI

„Ezen a felvételen nemcsak azt látjuk, mennyire tagolt a Pluto felszíne, mekkora hegyek vannak rajta, hanem a légköre számtalan különböző rétegét is, amelyek homályba vonva ölelik körbe az égitestet.”

Penge-felszínek
Forrás: NASA/ JHUAPL/ SwRI

„A Pluto e hegyvidéki területén a felszínt pengeszerű képződmények borítják, s ez semmi általunk ismert dologra nem hasonlít a Naprendszerben. Sci-fibe illő metánjég hegyek ezek, amelyek a Pluto túloldalának jelentős részét elfoglalják, de az átrepüléskor látott félteke keleti peremén részletesen is rápillanthattunk e szerkezetekre.”

Jégvulkánok
Forrás: NASA/ JHUAPL/ SwRI

„A Plutónak, úgy tűnik, legalább 3 különböző jégvulkáni felszíntípusa van, köztük ez, a Wright Mons nevű, amelyet a Wright-fivérekről neveztünk el, akik megmutatták nekünk, miként tud az ember is repülni. E felszíni forma nagyságrendben a Hawaii-n lévő Mauna Loa-hoz hasonlítható csak!”

Ősi felszínek
Forrás: NASA/ JHUAPL/ SwRI

„Bár a Pluto egyes régióin egyáltalán nincsenek kráterek, vagyis azok a területek fiatalok, azonban másutt ősi és ütközésnyomokkal teli a felszín, ezek a törpebolygó ifjúkorából származnak, több mint 4 milliárd évesek.”

Ős-tó
Forrás: NASA/ JHUAPL/ SwRI

„És ez vajon hogy alakult ki? Egy ősi nitrogéntó nyomait látjuk a Pluto hegyei közt egy völgyben, s így arra kaptunk bizonyítékot, hogy valamikor a múltban a légköri nyomás a mainál sokkal nagyobb volt.”
A Pluto pályamozgása, tengelyferdesége és Nap körüli útja alapján kiszámították, hogy pár millió évente a körülmények jelentősen megváltoznak: felmelegszik az égitest, folyékonnyá válhat a felszínén a nitrogén, és a légnyomás a jelenleginél 20 ezerszer nagyobb lehet ilyenkor.

Havas hegycsúcsok a Kuiper-övben
Forrás: NASA/ JHUAPL/ SwRI

„E hegycsúcsok olyan magasba nyúlnak a Plutón, mint a Sziklás-hegység az USA-ban. Azonban ez esetben nem sziklákat látunk vízjéggel a csúcsaikon, hanem vízjég hegyeket metán-hósipkával. Gondoljunk csak bele: hósipkás csúcsok a távoli Kuiper-övben!”

A New Horizons űrszonda a Pluto után felderítette az azóta Arrokoth névre keresztelt ősi (hóember alakú) égitestet, és már körvonalazódik az, hogy mit szeretnének még megfigyelni. Egyelőre 2021 végéig biztosított a küldetés finanszírozása (a szonda működése ennél, jelen állás szerint tovább tarthat). A Kuiper-öv további objektumait távolról vizsgálja egyelőre az űreszköz, de talán találnak olyan égitestet, amely mellett a még meglévő üzemanyag-felhasználásával el tud majd repülni a szonda. Addig is méréseket folytat a bolygóközi térben. Az összes műszere kiváló állapotban van, s az energiatartalékai alapján a 2030-as évek közepéig, vagy talán még tovább is üzemképes maradhat az űrjármű. Az irányítók bíznak benne, hogy ezen információk fényében meg is fogják hosszabbítani a küldetést.

 

Vízzel működő mini hajtómű

Vízzel működő mini hajtómű

A nanoműholdak számára kiváló alternatívát jelentene a manőverezéshez a hagyományos hajtóművekkel szemben.

Mennyivel zöldebb a távmunka?

Mennyivel zöldebb a távmunka?

Számos munkakörben megoldható a távmunka legalább részlegesen, e munkakörök művelői akár jelentősen is csökkenthetik a szénlábnyomukat, de nem minden esetben.

A szorongásoldás eszközös terápiájának lehetőségei

A szorongásoldás eszközös terápiájának lehetőségei

A szorongásoldás eszközös terápiájának lehetőségeit vizsgálják a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (Hungarian Cencter of Excellence for Molecular Medicine - HCEMM) kutatói.

Környezetbarát védekezés poloskák ellen

Környezetbarát védekezés poloskák ellen

Az ATK kutatóinak új eredménye alapjául szolgálhat a kártevő címerespoloska elleni környezetbarát növényvédelmi megoldások kifejlesztésének.

Hogyan készül a világ és a tudomány a következő világjárványra? (X)

Hogyan készül a világ és a tudomány a következő világjárványra? (X)

A kutatók évek óta azon dolgoznak, hogy felkutassák és megismerjék azokat a kórokozókat, amelyek pandémiás képességgel rendelkeznek.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket