Beáta, Izolda, Lea2023. március 22., szerda
Tudomány

Kiosztották a 2020-as IgNobel-díjakat

National Geographic Magyarország

Idén harmincadik alkalommal került sor a vidám, ám mégis elgondolkodtató kutatásokért járó díj kiosztására.

Forrás: Improbable.com

Vajon milyen hangja van az aligátornak, ha héliumot lélegez be? Milyen a narcisztikus személyiségű emberek szemöldöke? Milyen alakú lesz a földigiliszta, ha nagy frekvencián rázzák? Milyen összefüggés áll fenn egy ország gazdasága és a szájra adott csókok közt? Hogyan lehet kiadni alvállalkozásba egy bérgyilkosságot? Félnek-e a rovarkutatók a pókoktól? Az IgNobel díjkiosztó, oly sok más eseményhez hasonlóan idén a virtuális térben zajlott.

Az IgNobel az „Annals of Improbable Research” című magazin díja, amelyet 1991-től kezdve évente osztanak ki, olyan kutatásokért, felfedezésekért, amelyekre a legvisszafogottabb reakció is a nevetés. E kutatások nem hiábavalóságok, ugyanolyan módon zajlanak, mint más tudományos vizsgálatok, csak épp a tárgyuk, módszerük vagy eredményük vicces a hétköznapi ember számára.

Forrás: Pixabay

Akusztikai IgNobel-díjat kapott az, a Stephan Reber vezette osztrák kutatócsoport, amelynek tagja volt a világhírű beszéd-evolúció kutató szakember, William Tecumseh Fitch is. Ezúttal azonban nem a beszéd, hanem az állati hangadás volt a téma, mégpedig az aligátorok hangképzése. A vizsgálathoz a hüllőkkel héliumos levegőt lélegeztettek be, arra voltak kíváncsiak, hogy e gáz hatására az állat hangmagassága is megváltozik-e, hasonlóan ahhoz, ahogyan az emberé, ha egy héliumos lufiból beszippant egy adag gázt. Az aligátorok (és minden krokodilféle) a leginkább „beszédes” hüllők, ám nem volt világos, hogy a gyakran hallatott hangjuk vajon árulkodik-e arról, mekkora testméretű az adott állat. Mivel a vizsgálatkor az aligátor is magasabb hangon szólalt meg a gáz hatására, ebből kiderült, hogy a hangképző szerve hasonló rezonátorként működik, mint pl. a mienk, s a hangmagasság összefügg a testmérettel. A kutatás ugyan vicces, de a segítségével például a rég kihalt őshüllők hangadására is lehet következtetni.

Forrás: Pixabay

A pszichológiai IgNobel gazdája az a kanadai kutatócsoport lett, amely a narcisztikus személyiséget legkönnyebben azonosító külső jegyeket kereste, és a vizsgálatuk eredménye alapján a szemöldök az a jel, amely árulkodik e személyiségtípusról. A kutatók azért végezték e vizsgálatokat, hogy segítsenek a hétköznapi embernek elkerülni a narcisztikus személyiségű embertársait.

Béke IgNobelben részesült India és Pakisztán kormánya, annak köszönhetően, hogy diplomatáik rossz gyerek módjára becsengettek egymáshoz éjjel, ám az ajtó kinyitása előtt elszaladtak.

Forrás: Pixabay

Fizika IgNobelt kapott egy nemzetközi kutatócsoport, amely az élő földigiliszták vibrációját vizsgálta, s kiderítették, hogy ez nagyban hasonlít ahhoz, ahogyan egy tál víz is vibrál.

Forrás: Pixabay

Szintén egy nemzetközi kutatócsoport vihette el a közgazdasági IgNobel-díjat azzal a kutatással, amelyben a csókolózás és az illető ország gazdasága közti összefüggéseket tárta fel. Most ne az egykori kommunista vezetők közti politikai csókra gondoljunk, hanem a romantikus kapcsolatban élők köztire – ez, bár igen elterjedt, nem univerzális ugyanis. A „divatja” összefügg például azzal, hogy mennyi, így átadható kórokozóval él együtt egy adott térségben az ember, s közvetve azzal is, hogy milyen az adott ország gazdasága. Az eredmény alapján azokban az országokban elterjedtebb a csók, ahol a gazdasági egyenlőtlenség nagyobb.

Forrás: Pixabay

Menedzsment IgNobel-díjat kapott egy kínai bérgyilkosokból álló csoport, amely a nyomozások után arról vált híressé, hogy a tagjai az eredeti megbízótól kapott feladatot továbbadták „alvállalkozó” bérgyilkosnak, így végül az ötödik bérgyilkosságra vállalkozó személyig jutott el az egyre kisebb összeg, ám végül a megbízásnak nem tett senki se eleget.

Forrás: Pixabay

Entomológiai IgNobelt kapott egy amerikai kutató, aki annak járt utána, hogy vajon a rovarászok (entomológusok) félnek-e a pókoktól. Úgy tűnik, az a két plusz láb pont elegendő ahhoz, hogy félelmet keltsen valakiben, aki egyébként akár évtizedek óta ízeltlábúakkal foglalkozik. A kutatásban részt vevő entomológusok egy standardizált teszt segítségével adtak számot a pókok iránti érzéseikről, ellenérzéseikről. A felmérésből kiderült, hogy pont ugyanúgy tartanak a rovarászok is a pókoktól, ahogy az átlag népesség arachnofóbiás része.

Forrás: Pixabay

Talán sokak számára nem ismeretlen az az érzés, amikor valaki más rágcsálása, csámcsogása, vagy más, hasonló hangja elképesztően idegesítően hatnak. Orvosi IgNobelben részesült az a holland kutatócsoport, amelynek tagjai e jelenleg gyógyíthatatlan jelenséget, a mizofóniát vizsgálták, és kognitív viselkedésterápia útján igyekeztek enyhíteni rajta.

Forrás: Pixabay

Orvosi ismeretterjesztési IgNobel-díj járt az idén számos politikusnak, akik révén kiderült, hogy a politikusok hatékonyabb befolyással vannak azokra a döntésekre, amelyekben az emberek élete-halála a tét, mint az orvosok. A díjat megosztva kapta Jair Bolsonaro (Brazília), Boris Johnson (Nagy Britannia), Narendra Modi (India), Andrés Manuel López Obrador (Mexikó), Alekszandr Lukasenko (Fehéroroszország), Donald Trump (USA), Recep Tayyip Erdogan (Törökország), Vlagyimir Putyin (Oroszország) és Gurbanguly Berdimuhamedow (Türkmenisztán). (Megjegyzés: Lukasenko már másodjára kap IgNobel-díjat, először 2013-ban a Béke IgNobelt azért a törvényért kapta, amelyben betiltotta a nyilvános tapsolást, a díjat akkor a fehérorosz államrendőrséggel osztotta meg, amiért a rendőrség tagjai letartóztattak tapsolás miatt egy félkarú embert.)

Anyagkutatási IgNobel-díjat érdemelt egy amerikai-angol kutatócsoport, amely nem kisebb problémát vizsgált, mint azt, hogy lehet-e fagyott emberi ürülékből kést készíteni. A kérdés úgy merült fel, hogy egyes inuit legendák szerint a jeges vidékek lakói használtak ilyen alapanyagból készült késeket. A kísérleti alapú kutatás cáfolta az inuit legendákat.

Hogyan marad jobb a sör: palackban vagy dobozban?

Hogyan marad jobb a sör: palackban vagy dobozban?

A söripar versengésének tárgya lehet az a kérdés is, hogy mibe is csomagolnak, mi őrzi meg jobban a jellegzetes aromákat.

A trilobiták középső szeme

A trilobiták középső szeme

150 évnyi kutatást követően végre sikerült megtalálni a ma élő ízeltlábúakra is jellemző középső pontszemeiket.

Focisták és a demencia

Focisták és a demencia

Egy új kutatás szerint a magasabb osztályú focistáknál gyakoribb az időskori demencia, mint az átlagemberek körében.

A múltról árulkodnak a New York-i gerendák

A múltról árulkodnak a New York-i gerendák

A metropolisz építésekor felhasznált faanyag évgyűrűinek vizsgálatát a folyamatos felújítási munkálatok tették lehetővé.

Mennyire tükrözi a valóságot, amit a természetfilmeken látunk?

Mennyire tükrözi a valóságot, amit a természetfilmeken látunk?

A filmek legtöbbször egy idealizált, érintetlen, embermentes környezetet mutatnak be, a valóság azonban sajnos távolról sem ilyen tiszta.

National Geographic 2023. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket