Mihály, Gábor, Rafael Mirabella2023. szeptember 29., péntek
Tudomány

A mesterséges intelligencia a bűnözésben

2020.11.02.NG
National Geographic Magyarország

Egyre több bizonyíték igazolja, jelenkorunk egyik szenzációs újdonsága, az ún. mesterséges intelligencia (MI), az emberi értelem alkotta úgymond „gépi ész” az élet számos területén segíthet bennünket. Mostanra azonban arra is fény derült, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása esetlegesen komoly veszélyeket is okozhat az emberiség számára.

Forrás: Pixabay

A nyílt hozzáférésű Crime Science folyóirat oldalain 2020 augusztusában tették közzé azt a tanulmányt, amelyben brit kutatók (University College London) a mesterséges intelligencia számos olyan felhasználási módjáról írnak, amelyek elősegítik a különféle bűncselekmények elkövetését. Listájuk sorrendjét az alapján állították fel, hogy mekkora lehet az egyes bűncselekmények által okozott kár, a bűncselekményből származó haszon vagy nyereség, mennyire könnyű azokat végrehajtani, és milyen nehéz ellenük védekezni. Nézzünk példákat a tanulmányból!

A leginkább aggodalomra okot adó alkalmazási terület, mert ennek megvalósulására van a legnagyobb esély, a hamis hang- vagy képi tartalmak készítésének lehetősége, amelyet rossz szándék vezérelte egyének felhasználhatnak akár bűncselekményekhez vagy terrorizmus során. Hamis hírrel elérhető például egy közszereplők hitelvesztése; ilyen módon az is elérhető, hogy egész társadalmak bizalmatlanokká váljanak a hang- és filmanyagok iránt. Zárójelben érdemes megemlíteni, már létezik olyan, mesterséges intelligenciával feljavított rendszer, amely képes hihető álhíreket írni. Kérdés, hová vezet ez?

A drónok, ha illetéktelenek átvennék fölöttük a hatalmat, emberek ellen fordíthatóvá válnak, a tanulmányban írtak szerint: bár ma még általában nem használják erőszakos bűncselekményekhez, csak például kábítószer-szállításhoz, de az ilyen gépek, ha tömegesen (önszerveződő rajban) használják őket, veszélyt jelenthetnek, akár egy repülőgép hajtóművének is nekiirányítják, ráadásul fegyverekkel is felszerelhetők. Hasonló probléma léphet fel az önvezető járművek kapcsán is. Egy robbanóanyaggal megtöltött autót vezető nélkül is a tömegbe lehet irányítani, így a legutolsó gyenge láncszem, vagyis a terrorcselekményre vállalkozó sofőr is kiiktatható.

Forrás: Pixabay

 

Valamely konkrét célcsoportnak, például bank vagy üzlethálózat ügyfeleinek juttathatnak el elektronikus levelet azzal a céllal, hogy azok adatait megszerezzék, a jól ismert adathalászatot mesterséges intelligencia segítségével célirányosabbá, vagy épp sokkal valószerűbbé, hihetőbbé téve. Az adathalászaton túl zsarolásra és az ehhez szükséges „bizonyítékok” hamisítására is felhasználható a mesterséges intelligencia. Ugyanígy személyre szabható szélhámosságokkal is jelentkezhetnek egy-egy embernél, pénzt csalva ki tőle olyan célra, amelyről bizonyos adatai, tevékenysége alapján nagy eséllyel fizetne is.

Mesterséges intelligencia útján sokkal hatékonyabbá tehetők a kibertámadások, ahol a gépi tanulás képes gyorsan feltérképezni egy-egy rendszer gyenge pontjait. Emellett „személyre szabható” formában hajthatók végre a támadások, egyszerre többféle célpont ellen.

Sokan használják az online felületet különféle szolgáltatásokhoz – a számítógépes bűnözők elérhetik, hogy bizonyos személyek, akár tömegek is, ne férjenek hozzá ezekhez. Manipulálható a pénzügyi- és a részvénypiac. Más területek mellett, egyes mobiltelefonokba is beépítenek mesterséges intelligencia működtette arcfelismerő funkciót – ám, ha nagyon akarják, ezek is becsaphatók. Két arc jegyeit egybeolvasztva készíthető olyan, mindkettőre nagyon hasonlító igazolványkép, amellyel mindkét ember szabadon közlekedhet, akár országhatárokon át.

Két eltérő arc (jobb és bal szélen) egybegyúrása (középütt) MI segítségével
Forrás: PLOS One

A katonai fejlesztéseket többnyire titkolózás övezi, így azt sem lehet tudni pontosan, utóbb mire lesznek képesek a ma fejlesztett katonai robotok – de annyi biztos, amennyiben ezek rossz kezekbe jutnának, komoly fenyegetést jelentenének. (Az intelligensnek mondott, automatizált döntéshozatali rendszerekkel ellátott fegyverek működése is megzavarható. Egyébként az ilyen fegyverek „okos-vezérlése” még nem minden esetben biztonságos, ha egyáltalán a fegyverek kapcsán van értelme olyat mondani, hogy biztonságos; történt már olyan, hogy a meghibásodott vezérlőegység miatt a fegyver a használói ellen fordult.)

A jövőben elterjedhetnek a betörőrobotok, amelyek kicsi méretüknél fogva szűkebb réseken (például levélnyílás, macskabejáró az ajtón) is bejuttathatók egy házba, ahonnan információval látják el a bűnözőket, hogy van-e bent valaki és vannak-e bent értékek, amelyekért érdemes betörni, vagy épp be is engedhetik az embert. Azonban egyelőre ennek a veszélye csekély, hiszen túlzottan nagy értékű robot kellene a bizonytalan, gyakran kis hasznot hajtó bűncselekményhez.

Az egyik szerző, Lewis Griffin professzor azt mondta: „Ahogy a mesterséges intelligencia-alapú technológiák képességei kibővülnek, így a bűnelkövetésre használható lehetőségek is szaporodnak. Ahhoz, hogy felkészülhessünk a mesterséges intelligencia jelentette lehetséges fenyegetésekre, meg kell határoznunk, hogy ezek pontosan mik lehetnek, és miképpen befolyásolhatják életünket.”

Minthogy az emberek mostanság életük nagy részét az online térben élik, ez már önmagában elég nagy veszélyt jelent. A vezető szerző, Dr. Matthew Caldwell ennek kapcsán azt mondja: „Az ilyen online környezet, ahol az adatok vagyontárgyak, az információ pedig hatalmat jelent, ideális a mesterséges intelligencia-alapú bűncselekményekhez.” Az úgymond hagyományos bűncselekménytől eltérően a digitális térben elkövetett bűnök könnyebben megoszthatók, sőt eladhatók, lehetővé téve a bűncselekmények módszereinek eladását és azt is, hogy a bűncselekményeket szolgáltatásként értékesítsék.

A fejlődésnek, mint minden esetben, vannak igen hasznos, és igen káros oldalai is. Shane Johnson professzor hozzátette: „Egy olyan, változó világban élünk, amely tele van új lehetőségekkel, jókkal és rosszakkal egyaránt. Azzal, ha megismerjük, milyen káros lehetőségeket rejthet egy új technológia, még időben felléphetünk a veszélyei ellen. A tanulmányunk az első abban a sorozatban, amely feltérképezi és beazonosítja e veszélyeket, és segít megoldásokat találni ellenük.”

Írta: Csibrányi Zoltán

Hazai kutatók tanulmánya archeogenomikai eredményekről

Hazai kutatók tanulmánya archeogenomikai eredményekről

  A Balaton évezredek során folyamatosan változó

Három új kullancsfajt fedeztek fel Japánban

Három új kullancsfajt fedeztek fel Japánban

Három új kullancsfajt fedeztek fel Japánban Hornok Sándor, a Magyar Kutatási Hálózat(HUN-REN) és az az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) kutatójának vezetésével - közölte a HUN-REN az MTI-vel.

A rövid orrú kutyák hajlamosabbak emberi segítséget kérni

A rövid orrú kutyák hajlamosabbak emberi segítséget kérni

A rövid orrú kutyák hajlamosabbak emberi segítséget kérni, ha problémákkal szembesülnek, mint közepes orrhosszú társaik - állapították meg legújabb vizsgálatuk alapján az ELTE Természettudományi Kar (TTK) Etológia Tanszékének munkatársai.

Agy sem kell a tanuláshoz

Agy sem kell a tanuláshoz

Először sikerült kimutatni, hogy az egészen egyszerű idegrendszerrel is lehetséges a tanulás.

Rabszolgák lehettek az első cowboyok

Rabszolgák lehettek az első cowboyok

A cowboyok világának fehér romantikáját alaposan átírja egy új kutatási eredmény.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket