Dorottya, Dóra, Pál2023. február 06., hétfő
Tudomány

Mennyi idő alatt kopnak el a Mt. Rushmore kőarcai?

National Geographic Magyarország

Az 1927-ben megkezdett építési munkálatok ugyan átalakították a Mt. Rushmore természetes küllemét, de a sziklába faragott arcok se tartanak örökké.

Forrás: National Park Service

A lakota sziú indiánok szent hegye volt a Tȟuŋkášila Šákpe, vagyis Hat Nagyapa nevet viselő sziklaoromzat, amikor a hegy átalakítását, és a négy nagy USA-elnök arcának megörökítését elhatározták. A Hat Nagyapa a kelet, észak, dél, nyugat, illetve az ég és a föld képviselőiként őrizte és segítette a Black Hills (lakota nevén Pahá Sápa) környékén élő őslakos népcsoportokat. A ma még élő lakoták sem túl boldogok, hogy a hegyüket így átalakította a „sápadtarcú”, egyesek a négy elnök arcának eltávolítását követelik, míg mások azt mondják, hagyni kell, hogy az idő megtegye, elkoptatva azokat.
No de vajon mennyi is az az idő, míg az eróziós folyamatok megsemmisítik az ember alkotta kőarcokat? Az EOS földtudományi hírportál tette közzé a hegy történetét és várható jövőjét taglaló információkat.

A Black Hills kiemelkedő tömbje a Nemzetközi Űrállomásról készült felvételen
Forrás: NASA Earth Observatory

 

A gránitból felépülő, kb. 130×80 kilométernyi Black Hills szemre hasonlító alakzatban helyezkedik el, kiemelkedve a füves préri környezetéből, a hegyek gyakorlatilag folyók által körbefogott, megemelkedett gránittömbök. A négy elnök, vagy épp Hat Nagyapa e terület szívében található, ahol az erdőkből csodálatos természetes formavilágú szirtek emelkednek a magasba.

A Mt. Rushmore szirtjei, a sziúk Hat Nagyapa nevet viselő szent hegye, még az elnökök kifaragását megelőző, eredeti állapotában.
Forrás: National Park Service

„A gránit maga kb. 1,8 milliárd évvel ezelőtt kezdett kialakulni, azonban igen sokáig a föld mélyén volt, és csak kb. 65 millió éve kezdett emelkedni, formálódni mai arca, amikor a Sziklás-hegység képződése megindult. A Black Hills a Sziklás-hegység legkeletibb részének tekinthető” – magyarázta Mark Fahrenbach, a Dél-Dakota Állam Geológiai Szolgálatának szakembere. Mintegy 2600 méternyi kőzetet és üledéket kellett az eróziónak eltüntetni ahhoz, hogy a gránittömbök kiszabaduljanak milliárd éves fogságukból, s végül 50 millió éve látták meg a sziklák a napvilágot. Akkoriban még kb. 4500 méter magas hegyek állhattak a mai vadregényes, de szelíd Pahá Sapá helyén, a mai legmagasabb pontja a 2207 méteres Black Elk-csúcs, amelyet Nicholas Black Elk (Fekete Jávorszarvas) lakota szent ember, gyógyító, történetíró tiszteletére neveztek el 2014-ben.

Az arcok építése-faragása hatalmas munka volt, amely 14 éven át zajlott.
Forrás: National Park Service

 

A Mt. Rushmore elnöki arcait turizmust előmozdító céllal készítették el, s eredetileg helyi hírességek, köztük indián hősök, pl. Vörös Felhő vagy Őrült Ló portréját szerették volna a sziklaoromba faragni. Azonban az arcok megalkotására választott szobrász, Gutzon Borglum, aki a Ku Klux Klanhoz közeli személyként híresült el, egy kongresszusi bizottsággal együtt úgy határozott, hogy fehér amerikai hősök: az ország jeles elnökei kerülhetnek a sziklaoromzatra: Washington, Jefferson, Roosevelt és Lincoln.
A lakoták nemcsak a szent helyük tönkre tétele miatt tiltakoztak, hanem azért is, mert a négy ábrázolt elnök mindegyike az erőltetett asszimiláció híve volt, s nem riadtak vissza az indiánok elleni tettleges erőszaktól sem. Lincoln például az USA történelmének legnagyobb tömeges kivégzését rendelte el, amelyben 38 sziú indiánt, az 1862-es Nagy Sziú Felkelés vezetőit akasztották fel.

Eredetileg más helyszínt választottak a szobroknak, azonban az ott lévő, 150 méter magas, sziklatűknek nevezett oromzatok túl vékonynak bizonyultak a Borglum által elképzelt arcokhoz, azután a Mt. Rushmorera esett a végső választás, nemcsak a megfelelő, messziről is látszó sziklák, hanem az azokat dél felől jól bevilágító napfény miatt is. Az 1927-ben kezdődött munkák során 450 ezer tonna gránitot robbantottak és faragtak le az ormokról, ez a kőzettömeg a mai napig látható az arcok alatt, legyezőszerűen elterülve. „Az eredeti terveket többször át kellett alakítani munka közben, s a végeredményül kapott fejek is kisebbek a tervezettnél, mivel a szirtek gyengeségei, repedései, a gránit egyenlőtlen kristályszerkezete, és a benne lévő palarétegek töredeztek. Az alkotás végül 1941-ben készült el” – magyarázta Fahrenbach. A munka 14 éve alatt alatt 9 alkalommal változtattak a szobrokon, leginkább amiatt, hogy a Jeffersonnak kiválasztott első sziklatömbről kiderült, nem alkalmas a faragásra.

A szobrok készítése során keletkezett sziklatörmelék 450 000 tonnás szoknyaként ma is látható a szobrok alatt.
Forrás: National Park Service

„Az USA által Mount Rushmorenak nevezett szent hegyünkbe faragott arcoknál semmi sem bizonyítja jobban a Nagy Sziú Népek számára, hogy milyen szavahihetetlen egy ország az, amely nem képes betartani a saját ígéretét, szerződését sem” – mondta Harold Frazier, a Cheyenne-folyó menti sziúk törzsének vezetője nemrégiben egy nyilatkozatban, amelyben az arcok mielőbbi eltávolítását követelték. Az említett szerződés az 1868-as Fort Laremie-egyezmény, más néven sziú egyezmény, amelyben a Black Hills területét „örök időkre” a lakotáknak adták, azonban azonnal semmibe vették, amint aranyat találtak a régióban…

Egyelőre elhanyagolhatóak a szobrokon az erózió hatásai, ám a Nemzeti Parki Szolgálat 1989-től kezdve számos felmérést végzett a hegyen, a legmodernebb eszközökkel. Blaine Kortemeyer, a szobrok megóvásáért felelős csoport vezetője elmondta, hogy ipari alpinisták segítségével megvizsgálták a szobrokat alkotó sziklák repedéseit, hibáit, és végül 22 különálló tömbbe sorolták a komplexumot. Ezekből 4 tömb jelenthet problémát, Washington, Roosevelt és Lincoln arcain, s ezekre a szakember azt mondta: „Kettő akár ki is csúszhat a szobrokból, ha épp úgy támad kedve.” 2008-ban számos, a sziklákban kialakuló minimális elmozdulást is mérő műszert helyeztek el a repedésekben, s ezekből mára világossá vált a szikla évszakos összehúzódása és tágulása, amelyet számítógépen követnek a szakemberek. Ennek köszönhetően azonnal kiderül, ha a szokásos mértékűnél nagyobb elmozdulás következik be valahol. Kortemeyer csoportja ilyen esetekre felkészült: a szobrok hátuljánál fognak olyan megerősítéseket végezni, amelyet kívül láthatatlanok maradnak. Az arcokon megjelenő kisebb, vízszintes repedéseket pedig kívülről eltömítik, mivel ezekben megállhat a víz, ami pedig az eróziós folyamatokat erősíti.

A sziklarepedésekbe helyezett mérőműszerek 2008-tól kezdve folyamatosan mérik a legkisebb elmozdulásokat is.
Forrás: National Park Service

Maguk az indiánok se tudtak még megegyezni, hogy mi volna a jó megoldás. Egy részük szerint azonnal meg kell semmisíteni a szobrokat, másik részük szerint pedig a megsemmisítés több kárt okozna a szent sziklákban, mint maguk a szobrok. A gránit igen ellenálló kőzet, tízezer év alatt 2,5 centiméternyi réteget vesz el csak belőle az erózió, bár a sziklarepedésekbe szivárgó víz ezt a folyamatot felgyorsíthatja a sziklatömbök meglazításával.

„Ha az emberek holnap eltűnnének a Földről, és többé senki se foglalkozna a Mt. Rushmore sziklaarcaival, akkor azok a repedések, amelyeket betömítettünk, újra elkezdenének szétnyílni, s a szikla természetes gyengeségeit kihasználó beszivárgó víz miatt előbb-utóbb ledőlnének a szobrok” –tette hozzá Kortemeyer.

Phyllis Young, a Lakota Népek Igazsága projekt szakembere azt mondta, ő szívesen kivárja ezt. „A Black Hills mindig a gyógyulás helyszíne volt, úgy tartjuk, hogy a Föld majd meggyógyítja magát. A hegy, bár a saját időbeosztása szerint, de meg fogja gyógyítani magát.”

A Mt. Rushmore szoboregyüttesét 2019-ben 3 millió turista kereste fel.

Válaszolnak-e a farkasvonyításra a kutyák?

Válaszolnak-e a farkasvonyításra a kutyák?

AZ ELTE Etológia Tanszék kutatói a kutyák farkasvonyításra adott reakcióit vizsgálták.

Előrelépés a rejtélyes Kordylewski-porhold vizsgálatában

Előrelépés a rejtélyes Kordylewski-porhold vizsgálatában

Horváth Gábor asztropolarimetriai kutatócsoportja ismét észlelte a Föld-Hold rendszer L4 és L5 Lagrange-pontjainak gravitációs csapdázóképességét, ezzel végképp bizonyítva a bolygóközi porból összegyűlt Kordylewski-porholdak létezését. A kutatók hamarosan a namíbiai sivatagban fogják vizsgálni a jelenséget.

Őszinteség vagy csalás?

Őszinteség vagy csalás?

Közismert példa a pávák színes farktolla: vajon őszinte jelzés, vagy csalás ennek megléte? Az ELKH kutatói mérték fel, milyen költsége van az őszinteségnek és a csalásnak az efféle, szexuális szelkekcióban részt vevő állati jelzésekben.

Milyen anyagokat használtak a balzsamozáshoz az egyiptomiak?

Milyen anyagokat használtak a balzsamozáshoz az egyiptomiak?

Egy 2500 éves egyiptomi balzsamozóban talált kerámiaedények vizsgálatából kiderült, hogy számos, igen nagy távolságból származó anyagot használtak a múmiák tartósításában.

Leszármazási vonalak vizsgálata Székelyudvarhely környékén

Leszármazási vonalak vizsgálata Székelyudvarhely környékén

A BTK kutatóinak vezetésével folytatott vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy az erdélyi Székelyudvarhely térségének populációja túlnyomórészt kelet-közép- és délkelet-európaikból áll.

National Geographic 2023. januári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

12 990 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket