Jenő, Henrik2024. július 13., szombat
Tudomány

Banán, szója és kurkuma az ókori Mediterráneumban

National Geographic Magyarország

A mediterrán térség és Délkelet-Ázsia közti kereskedelmi kapcsolat már közel 4000 éve kialakulhatott.

Forrás: Ludwig-Maximilians-Universität / Nikola Nevenov

A müncheni Ludwig-Maximilians-Universität kutatója, Phillipp Stockhammer régész, és a vele dolgozó nagy, nemzetközi kutatócsoport vizsgálatai bebizonyították, hogy kereskedelmi kapcsolat állt fenn Dél-Ázsia és a Mediterráneum közt, több mint 3000 éve.

A levantei Megiddo városának piacán nemcsak búzát, datolyát vagy kölest árultak 3700 évvel ezelőtt, de kancsókban tárolt szezámolajat, és egy élénk sárga fűszert, amelyet akkortájt először láthattak az áruk között – legalábbis a régész így képzeli el a bronzkori Mediterráneum egyik piacát.

A kutatócsoport emberi maradványok fogkő-mintáit elemezte, arra szerettek volna így rájönni, hogy pontosan mivel is táplálkoztak a korabeli emberek. A fogkőbe az étkezés során az ételből apró darabkák épülnek be, s a vizsgálatával sok-sok ezer évre visszamenőleg kideríthető, miből állt az adott személy étrendje. A vizsgálatokból Stockhammer és kutatótársai arra jutottak, hogy a mediterrán vidék lakói a bronzkor és a korai vaskor idején is fogyasztottak kurkumát, banánt, sőt: szóját is.

„Az ázsiai egzotikus fűszerek, olajok és gyümölcsök sok évszázaddal, sőt, évezreddel korábban eljutottak a Mediterráneumba, mint azt idáig véltük” – magyarázta Stockhammer. „Ez az első közvetlen bizonyíték a banán, a szója és a kurkuma fogyasztására dél- és kelet-ázsiai területeken kívül.” Ez egyúttal azt is bizonyítja, hogy virágzott az egzotikus áruk nagy távolságú kereskedelme Dél-Ázsia és Levante térsége közt, Mezopotámián vagy Egyiptomon át. Bár e régiók közti kiterjedt kereskedelem rendkívül jól dokumentált a későbbi korokban, eddig hiába keresték a szakemberek ennek az ókori globalizációnak a gyökereit. A mostani kutatási eredmények szerint az egzotikus ínyencségek igen távoli társadalmakat kapcsoltak össze, minimum a bronzkor óta, és ez is bizonyítja, hogy az emberek régóta keresték a kulináris ritkaságokat.

A kutatók a jelenkori Izraelben lévő Megiddo és Tel Erani ásatásainak területéről összesen 16 személy fogkövét elemezték. E terület, Levante déli része, igen fontos összeköttetést jelentett az időszámításunk előtti második évezredben az ázsiai, egyiptomi, és mediterrán térségek közt. A kutatók arra kerestek bizonyítékot, hogy mit is ettek az ekkor élt emberek, ehhez a fogkőbe beépült növényi és állati eredetű, mikroszkopikus darabok, illetve proteinek vizsgálata segítette őket. Az ember élete során a fogkő a szájban élő baktériumok hatására folyamatosan növekszik, s rendre magába zárja az elfogyasztott étel mikroszkopikus maradványait, s ezeket lehet azután a modern eszközöknek köszönhetően tudományos vizsgálatok alá vonni. E céllal vettek mintákat a bronzkori Megiddo és a kora vaskori Tel Erani emberi fogairól. „Mindazok, akik ma nem ügyelnek eléggé a szájhigiénére, a néhány ezer év múlva élő régészeknek hasonló étrendi adatokat fognak elárulni” – magyarázta Stockhammer.

„A vizsgálataink úttörő jellegűek, nem kis feladat ugyanis a fehérjemaradványokat precízen hozzárendelni egy-egy élelmiszerhez” – mondta a kutatásról készült, a PNAS hasábjain megjelent tanulmány vezető szerzője, Ashley Scott. „Magának a fehérjének is túl kell élnie az évezredeket, emellett az azonosítás is rendkívül nehéz.”

Érdekes módon az allergiákkal összefüggésbe hozott proteinek maradnak meg a legjobb állapotban a fogkőben, ezt a kutatók annak tulajdonítják, hogy számos allergén molekula hőstabilitása nagy, vagyis jól ellenáll a hőnek. Ennek köszönhetően tudták a kutatók például a búzaglutén kimutatásával magát a búzát az étrendben felismerni, e felfedezést aztán a búza fitolitjai révén függetlenül is megerősítették. (Fitolitok azok a mikroszkopikus kovadarabkák, amelyek egyes növényekhez köthetőek, és az adott növény sejtjei termelik, csak rájuk jellemző alakzatokban.) Szintén a fitolitok segítségével azonosították a kölest és a datolyát is a bronzkori és vaskori emberek étrendjében. Azonban számos élelmiszerből hiányoznak ezek a mikroszkopikus kovaszemcsék, így nem minden azonosításhoz megfelelőek.

Mikroszkópos felvétel számos növény fitolitjáról
Forrás: Géomorphologie

 

Itt lép be a képbe a fehérjék felismerése! A paleoproteomika tudománya segítségével pontosan ezen ősi fehérjék elemzése és azonosítása útján következtethetnek a szakemberek olyan élelmiszerekre, amelyek nem hagytak fitolitot. Ilyen például a szezámmag, amelynek proteinjei maradványait mind Megiddo, mind Tel Erani területén talált emberek fogköveiben ki tudták mutatni, vagyis a mintegy 4000 éve élt levantei emberek számára már alapvető élelmiszer volt.

Két további személy foga igen különös információkkal szolgált, Megiddo területéről az egyikük fogköve szója és kurkuma fehérjéit hordozta, Tel Eraniból pedig egy ember fogán a banán fehérjéi őrződtek meg az évezredeken keresztül. Ez a Levante és Dél-Ázsia közti kereskedelmi kapcsolatot jelezheti.
A banánt Délkelet-Ázsiában kb. 7000 éve háziasították, és kb. 3000 éve már Nyugat-Afrikában is termelték, de a közbülső évezredekről nincsenek kereskedelmi vagy felhasználási adataink. Stockhammer elmondta, hogy a kutatásaik ezt a hézagot is igyekeznek befoltozni. „Senki se gondolta, és írott vagy régészeti adatok se voltak arról, hogy a banán már ilyen korán elérkezett a Mediterráneumba” -mondta a szakember. A pár száz évvel későbbi nyugat-afrikai megjelenése persze sejteni engedte, hogy a kereskedelem része lehetett. „Elképesztőnek tartom, hogy az élelmiszerekkel ilyen nagy távolságokban kereskedtek ennyire régen” -tette hozzá Stockhammer.

Persze az sem kizárható, hogy a vizsgált személyek élhettek Délkelet-Ázsiában életük egy szakaszában és ezen idő alatt fogyasztottak az egzotikus élelmiszerekből. Ám, még ha az nem is ismert, hogy milyen léptékű volt a két távoli terület közti élelmiszer-kereskedelem, valamilyen kapcsolat azonban volt a közel-keleti és az ázsiai régió közt, mivel egzotikus fűszerek jelentek meg a Mediterráneumban, például II. Ramszesz fáraó az orrában indiai borsszemekkel került a sírba, időszámításunk előtt 1213-ban.

A mediterrán konyhát már az egészen korai időszakban is meghatározta a távoli kultúrák közti árucsere, s ez a korai globalizáció érhető tetten az időszámítás előtti 2. évezred étrendjében.

Forrás: Égen – Földön – Föld alatt

Hozzászólások

Törpemalacokat és kutyákat vizsgáltak az ELTE kutatói

Törpemalacokat és kutyákat vizsgáltak az ELTE kutatói

A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy miként reagálnak az állatok a különféle emberi hangokra.

A dinók kihalása nélkül nem lenne szőlőnk

A dinók kihalása nélkül nem lenne szőlőnk

Megkövült magok vizsgálata alapján rekonstruálták a szőlő kialakulását és elterjedését.

Másra figyel egy nő és egy férfi, amikor éjjel hazamegy

Másra figyel egy nő és egy férfi, amikor éjjel hazamegy

A félelem alaposan átírhatja, miként látjuk a világot, mire is figyelünk a környezetünkben.

Roska Botond nyerte a Wolf-díjat

Roska Botond nyerte a Wolf-díjat

A Svájcban élő magyar idegtudós az elveszett látás helyreállításán dolgozik.

A neandervölgyiek jó lelkűek voltak

A neandervölgyiek jó lelkűek voltak

Egy spanyolországi barlangban talált neandervölgyi kislány, aki legalább 6 évet élt, a vizsgálatok alapján Down-szindrómás volt, ám a közössége gondoskodott róla.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket