A mai paradicsomok kevésbé ellenállóak, mint elődjeik
A paradicsompalánták különösen érzékenyek a leveleket támadó betegségekre, melyek befolyásolhatják a termést, de akár a növény vesztét is okozhatják. Éppen ezért napjainkban rengeteg növényvédő szert használnak a paradicsom termesztése során.
A Purdue Egyetem vezette csapat friss tanulmányában azt írja, a paradicsomok azért válhattak ennyire sérülékennyé, mert elvesztették azt a védelmet, amelyet egy bizonyos talajmikroba biztosít– számol be a Phys.org. A szakértők úgy gondolják, hogy azok a vadon élő rokonaik, amelyek jobban kapcsolódnak egy földben előforduló gombához, nagyobbra nőnek és ellenállóbbak.
Lori Hoagland, a csapat tagja szerint a gomba erősíti a paradicsomok ellenálló képességét. Úgy tűnik, ahogy elkezdtük termeszteni a növényeket, idővel elvesztették azt a képességüket, mellyel hasznosítani tudják ezt a mikrobát.
A kutatók 25 genotípust kezeltek a Trichoderma harzianum nevű talajgombával. A kutatók bizonyos vad egyedeknél a kezeletlen példányokhoz képest 526 százalékos gyökérnövekedést tapasztaltak a mikroba hatására A vad növényeknél akár 90 százalékkal is nagyobbra nőtt a növény, de több háziasított fajnál is megfigyeltek javulást.
A kísérlet következő fázisában két kórokozóval, a Botrytis cinereával és a Phytophthora infestansszel fertőzték meg a palántákat. Az adatok azt mutatták, hogy a jótékony gomba a vad növények esetében növelte az ellenállóságot, a modern típusoknál viszont éppenséggel gyengítette. A kutatók következő célja annak felmérése, hogy mely gének lehetnek felelősek a Trichoderma harzianum hasznosításáért, illetve hogy visszavezethetik-e azokat a modern növényekbe.