Anasztázia, Tas, Oktávia2024. április 15., hétfő
Tudomány

A jó egészség titka a személyiségek különbözősége a csapatban

2021.02.12.NG
National Geographic Magyarország

Társas mivoltunk egyik alapvető emberi tulajdonságunk. Az élővilágban ezzel nem vagyunk egyedül, ugyanis az állatfajok nagy része is szociális lény, más fajtársakkal együtt csapatokat alkotva él.

Házi veréb
Forrás: Nagy Attila

 

Első ránézésre egy állatcsapat hasonlóan kinéző, ugyanolyan egyedekből tevődik össze. Közelebbről szemügyre véve viszont számos egyedi jellegét figyelhetjük meg a csapatot alkotó egyedeknek, így például, azok különbözhetnek nemükben, életkorukban, testméretükben, színezetükben, de akár viselkedésükben is. A csapatok tehát valójában nem is annyira homogén összetételű együttesek, hanem igen heterogén, sokszínű, diverz struktúrák. Felmerülhet bennünk az a kérdés, hogy az egyedek másokkal való társulása csupán a véletlen műve (egyidőben vannak ugyanazon a helyen) vagy inkább az egyedek választják meg, kivel szövetkeznek, hogy ezzel saját rátermettségüket, sikerüket növeljék. Nos, a válasz az utóbbi. Egyrészt a csapatok a csapatot alkotó egyedek egyedi döntése alapján jönnek létre, másrészt a csapat egészének eredményessége hatással van a csapatot alkotó egyedekre.

 

Egyedi viselkedés, azaz állati személyiség

Mi emberek nem vagyunk egyformák. Mindannyian egyéniségek vagyunk, egyedi személyiséggel rendelkezünk. Az a felfedezés azonban, hogy ez az állatvilágban más fajok esetében is hasonlóképpen van, nem több mint pár évtizedes. Manapság már tudjuk, hogy a rovaroktól a főemlősökig minden állatcsoportra jellemzőek olyan sajátos egyedi viselkedésformák, amelyeket állati személyiségként emlegetünk. De mit is jelent ez valójában? A különböző állatfajok egyedei viselkedésükben különböznek fajtársaiktól, tehát minden egyednek a viselkedése más és más, illetve ezek az egyedek közötti különbségek időben változatlanok (aki ma félősebb csapattársánál, az holnap is, meg azután is az lesz). Az állati személyiséget több viselkedésforma alapján jellemezhetjük: az egyedek lehetnek például aktívabbak vagy kevésbé aktívak, felfedezőbbek vagy kevésbé felfedezők, bátrabbak vagy félénkebbek, agresszívebbek vagy békésebbek, illetve szociálisabbak vagy antiszociálisabbak.

Igazán érdekes ebben a jelenségben az, hogy holott a viselkedést az egyik legplasztikusabb biológiai tulajdonságnak tekintjük, mely nagymértékben alakítható az aktuális helyzethez, az állati személyiség az egyedek viselkedésének a korlátozott mivoltát (is) tükrözi. Így például egy egyed nem lehet egy adott pillanatban a legfélénkebb a faj- vagy csapattársai közül, majd egy másikban a legbátrabb. A nagy kérdés az, hogy ez az egyedek között megfigyelhető változatosság evolúciósan hogyan alakult ki és hogyan maradt fenn egy populációban? Miért nincs csak egy viselkedéstípus, amely a legsikeresebb és amelyik minden egyedre ugyanúgy jellemző? Szociális fajoknál egyik lehetséges magyarázat erre a jelenségre az, hogy a diverzebb személyiségű csapatokban élő egyedek sikeresebbek, mint a homogén összetételű csapatok tagjai, és ez az előny vezet a változatos személyiségtípusok fennmaradásához.

 

A változatosság gyönyörködtet

Egy friss tanulmányban, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Evolúciós Ökológia Kutatócsoportjának és a Debreceni Egyetem MTA-DE Viselkedésökológiai Kutatócsoportjának munkatársai arra a kérdésre keresték a választ, hogy homogén vagy heterogén személyiség összetételű csoportokban érzik jobban magukat a házi verebek (Passer domesticus). Az eredményeket a brit Tudományos Akadémia nagy presztízsű Proceedings of the Royal Society B folyóiratában tették közzé a kutatók.

Házi verebek
Forrás: Nagy Attila

 

A kérdést egy nagyszabású kísérletben vizsgálták, amelyben először az egyedek személyiségét jellemezték a felfedező készségük által, majd az egyedeket a felfedező készségük alapján különböző személyiség összetételű csapatokba sorolták: egyes csapatok különböző felfedező készségű egyedeket tartalmaztak, lefedve a különböző személyiségtípusú egyedek teljes spektrumát (azaz heterogén csapat), míg más csapatok csak alacsony vagy csak magas felfedező készségű egyedekből álltak (azaz homogén összetételű csapatok). A kísérletben a kutatók az egyedeket kilenc napig tartották együtt a különböző összetételű csoportokban, majd megnézték, hogy miként változott azok kondíciója és egészségi állapota – ez utóbbit több stresszállapotot jelző élettani mutatóval jellemezték – a kezdeti, kísérletkezdés előtti állapotukhoz képest. A kutatás eredményei azt igazolták, hogy a heterogén személyiség összetételű csapatokban az egyedek kondíciója és egészségi állapota jelentősen jobb volt, mint a homogén összetételű csapatokban. Más szóval, a személyiségek diverzitása a csapatban jótékony hatással volt a csapattagokra.

 

Miért lehet a csoporton belüli sokszínűség jó az egyedeknek?

A diverz összetételű csapatokban nagyobb eséllyel fordulnak elő bizonyos szerepekre szakosodott egyedek. Ezek az egyedek olyan feladatok megoldására képesek, amelyekre más csapattársaik nem, így ezen egyedek különleges képességeiből végső soron az egész csoport profitálhat. Ennek velejárója az is, hogy diverz csoportokban érvényesülhet az egyedek közötti komplementaritás jelensége, amely szerint a különböző tulajdonságokkal rendelkező egyedek kiegészítik egymást, így növelve a csoport sikerességét.
Másik lehetséges magyarázat, hogy a diverz összetételű csoportok nagyobb eséllyel tartalmaznak úgynevezett sarokkő egyedeket. A sarokkő egyedek a többi csoporttagnál nagyobb mértékben befolyásolják a csoport kollektív viselkedését, például táplálékszerzés közben, így növelve a csapat egészének sikerességét.
Korábbi vizsgálatok igazolták, hogy a változatos személyiség összetételű széncinege (Parus major) csapatok összehangoltabb viselkedést mutatnak táplálékszerzés közben, a guppi (Poecilia reticulata) rajok felderítő viselkedését pedig a rajban található, kevés sarokkő egyedek határozzák meg leginkább. Ezek a vizsgálatok a házi verebeken talált eredményeket igazolják. A csoport változatos összetételének ilyen csoportszintű jótékony hatásai alacsonyabb egyedszintű stresszt eredményezhetnek, aminek köszönhetően az ilyen csoportok egyedei egészségesebbek és jobb kondícióban vannak.

 

Mindig a változatosság a jó?

Annak ellenére, hogy a csapaton belüli különbözőség számos jótékony hatását igazolja több kutatás is, ez a hatás nem általánosítható. Emberi csoportok esetében ellentmondásos eredmények születtek. Kutatócsoportok etnikai sokszínűsége például növeli a csoport tudományos teljesítményét, de kevésbé kreatív, inkább rutin munkát végző munkacsoportok esetében a diverzitás nem feltétlenül növeli a csapat teljesítményét.
Összességében erről a kérdésről igen korlátozottak az ismereteink, nem csak az állatok, hanem az ember esetében is. Ez utóbbi igen meglepő, hiszen életünk jelentős részét társas kapcsolatban éljük különféle közösségekben. Az pedig, hogy bizonyos közösségekben mennyire érezzük jól magunkat, közvetlenül visszahat az állapotunkra. E kérdés tehát, az állatcsoportok szerveződésének a megismerésén túl igen releváns emberi társadalmunk működésének a megértése szempontjából is.

Írta:
Fülöp Attila, MTA-DE Viselkedésökológiai Kutatócsoport, Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék, Debreceni Egyetem

Vágási I. Csongor, Evolúciós Ökológia Kutatócsoport, Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet, Babeș-Bolyai Tudományegyetem

Felfedezték az első természetes fraktál-molekulát

Felfedezték az első természetes fraktál-molekulát

Bár a természetben számtalan fraktállal találkozhatunk, molekuláris szinten egészen eddig nem bukkantunk rá erre a jellegzetes mintázatra.

150 éves kérdésre kerestek választ az őslénykutatók

150 éves kérdésre kerestek választ az őslénykutatók

A 19. század óta Európa nyugati és középső részein számos hasonló, ám vitatott identitású csonttöredék került elő.

Így látták a Tejutat az ókori Egyiptomban

Így látták a Tejutat az ókori Egyiptomban

Az ókori Egyiptomiak csillagászati, például a Napra és Holdra vonatkozó ismereteit vallásos áhítat is kísérte, azt azonban mindeddig nem értettük, miféle szerepe volt náluk a Tejútnak.

Katicákat vethetnek be a paradicsom védelmére

Katicákat vethetnek be a paradicsom védelmére

Mezőgazdasági kártevő levélbolhák ellene indulhatnak harcba a katicák, ha betanítják őket.

Mérgező bumeránghatást okoz az emberiség

Mérgező bumeránghatást okoz az emberiség

A tengerbe jutó PFAS-vegyületek gyorsan visszakerülnek a partokra a hullámzás segítségével.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket