Adél, Valér2023. január 29., vasárnap
Tudomány

Ez a gomba hazudik!

National Geographic Magyarország

Egyes, növényeket megfertőző gombák virágokra hasonlítanak, hogy a növény beporzóit saját céljaikra használják fel.

Forrás: Kenneth Wurdack, National Museum of Natural History, Smithsonian Institution.

2016-ban a guyanai Kaieteur Nemzeti Parkban egy botanikai felmérés során az ott élő sárga virágú évelő fűféle Xyris-fajokon különös virágokra lett figyelmes Kenneth Wurdack, a Smithsonian Múzeum botanikusa. E virágok furcsák voltak, mivel kissé sötétebb sárgának, tömöttebbnek tűntek az átlagos virágnál, és az állaguk is szivacsosabb volt. Elsőre csupán véletlen változatnak tűntek, azonban a későbbi, ugyanitt végzett terepi munkák során újra és újra beleszaladt a kutató ezekbe a fura „virágokba”. A Xyris-fajokról szóló szakirodalom fellapozásával azután lassanként ráébredt, hogy mi is történhetett a fellelt, különös küllemű virágokkal: a sötétebb sárga „virágok” egyáltalában nem virágok voltak, és még csak nem is a Xyris növény valamiféle hajtásai.

Wurdack és kutatótársai 2019-ben számoltak be a Mycology szakfolyóiratban arról a különös parazita gombáról, amely a fűféle virága helyén pompázott, ez volt a Fusarium xyrophylum nevű, újonnan felfedezett faj. A felfedezést további, részletesebb vizsgálatok követték, ezek eredménye pedig a Fungal Genetics and Biology szaklapban jelent meg néhány hete.

A Kaieteur-vízesés a növény és a parazita gomba lakhelye, erről kapta a Kaieteur Nemzeti Park is a nevét.
Forrás: Wikimedia commons közkincs

E gombafaj rendkívüli tulajdonsága az, hogy aktívan keresi a spórái terjesztőit: ahelyett, hogy a szélre és a gravitációra bízná szaporodását, az általa parazitált fűféle virágának külsejét ölti magára, s azok érkező, alaposan átvert beporzóit kéri fel a spóraszállításra. Amikor megérkezik a beporzó, és pollenre éhesen beleveti magát a „virágba” a virágpor helyett a gomba spórái tapadnak rá. A gomba először a bimbó tetején nő ki, eleinte kis dudorként látható, majd növekedése során egyre jobban hasonlít az eredeti virágra alakjában és méretében is, sziromszerű kinövései eleinte sötétebb sárgák, ám az idő előrehaladtával egyre inkább fakulnak, és egyre jobban hasonlítanak a valódi virágok árnyalatára. Alapvető különbséget jelentett a valódi és az álvirágok közt az, hogy míg a valódiak csupán néhány órán át virítanak, a gomba álvirága napokon keresztül ott áll és várja azokat a kis termetű méheket, amelyek egyébként a valódi virágokat is beporozzák.

A számos kutatóintézet és egyetem összefogásával, az amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat vezetésével zajlott vizsgálatok során kiderült, hogy a gomba nemcsak küllemében utánozza a virágot, hanem még annak illatanyagát is képes előállítani.
Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a gomba növesztette Xyris-álvirág illatanyagai mennyiben hasonlítanak a valódi virág illatanyagaihoz (a járványhelyzet miatt jelenleg nem tudtak elutazni a helyszínre a kutatók további mintákért), azonban össze tudták hasonlítani a parazitált guyanai virágfajok észak-amerikai rokonainak illatával. Az kiderült, hogy e rokon virágok és a gomba is kibocsátják a méhek számára vonzó 2-etilhexanol nevű vegyületet.

Xyris virágok
Forrás: Inaturalist

 

Az alapos vizsgálatok során azt is kiderítették a kutatók, hogy a gomba növesztette álvirág pigmentanyagai olyan módon verik vissza az ultraibolya sugarakat, ahogy az ezekre érzékeny látású rovarok extra vonzónak lássák őket. A Xyris-t megtámadó parazita gomba ezen trükkök mellé a teljes növényben érvényesíteni tudja a saját akaratát: a fertőzés hatására a növény nem tud szirmokat bontani, így nem tudja elvonni a potenciális beporzók figyelmét a gomba fejlesztette álvirágokról.

Milyen előnyei származnak a gombafajnak ebből a meglehetősen trükkös viselkedésből? A kutatók szerint a gombafaj önterméketlen, vagyis ahhoz, hogy képes legyen ivarosan szaporodni, egy másik egyedre is szüksége van, a beporzók így a spóraszállítással ebben segítenek neki. Emellett, természetesen, a spórák terjesztésével újabb és újabb növényeket tudnak megfertőzni.

A tájkép alá illesztett képekből csupán a bal szélén van virág, a többi gomba!
Forrás: Kenneth Wurdack, National Museum of Natural History, Smithsonian Institution.

 

Ez az eddig ismert egyetlen példa arra, hogy egy gomba, száz százalékban saját anyagából álvirágot fejlesztve átveri a növényeket látogató rovart. Vannak ugyan olyan parazita gombák, amelyek kisebb mértékben módosítják a gazdanövényt, például egy moníliafaj az áfonya levelét fertőzi meg, a levél olyan pigmenteket termel, amelyek a beporzók számára vonzó ultraibolya-visszaverő tulajdonságúak, és emellett olyan illatanyagot is termel, amelyek a méheket csábítják.

A Fusarium xyrophilum mindössze két Xyris virágfajt (X. setigera és X. surinamensis) fertőzött meg, holott a területen, ahol ezt a különleges esetet is felfedezték, számos másik faja is él még e virágnak. A további terepi munkákkal majd igazolni kell, hogy valóban e két fajt preferálja-e a gomba, és azt is, hogy azonos méhfajok a virág beporzói és a gomba álvirágának spóraterjesztői. Azt is szeretnék majd kideríteni a kutatók, hogy vajon a növénynek származik-e valamiféle előnye ebből a helyzetből, például, hogy az álvirágok hosszabb idejű jelenléte miatt esetleg több beporzó látogatja a rövid életű valódi virágokat.

Forrás: Égen – Földön – Föld alatt

Hozzászólások

Az elszigetelt kis élőhelyfoltok biodiverzitás-megőrző szerepe

Az elszigetelt kis élőhelyfoltok biodiverzitás-megőrző szerepe

Az Alföldön található erdőssztyepp-foltok és kunhalmok biodiverzitását vizsgálva az ELKH Ökológiai Kutatóközpontban (ÖK) munkatársai azt találták, hogy ezen elszigetelt elhelyezkedésű élőhelyek természetvédelmi értéke kis méretük ellenére is kiemelkedő, többek között legalább százötven - részben ritkán látható, részben eddig teljesen ismeretlen - pókfajnak adnak otthont.

Madárinfluenza egy spanyol nyércfarmon

Madárinfluenza egy spanyol nyércfarmon

A nagy tömegben együtt tartott nyércek nem először válnak valamilyen járvány áldozatává, az eset felettébb elgondolkodtató.

Horgas fogú pterodaktiluszt találtak

Horgas fogú pterodaktiluszt találtak

A különleges ősmaradványra véletlenül bukkantak rá Németországban, miközben egy krokodilcsontokat tartalmazó kőtömböt szabadítottak ki a szakemberek.

A kutyák és törpemalacok vizuális jelzései

A kutyák és törpemalacok vizuális jelzései

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói azt vizsgálták, hogy a családi kedvencként tartott kutyák és törpemalacok vajon megmutatják-e gazdájuknak a számukra elérhetetlen (de a gazdájuk számára elérhető) élelem helyét.

Ahol már betiltották a kínai díszkörtét

Ahol már betiltották a kínai díszkörtét

Hazánkban is egyre több helyen ültetik azt a kínai díszkörtefát, amelyről ma már jól ismert: rendkívül könnyen kivadul és képes inváziós fajként tönkre tenni a természetes környezetet.

National Geographic 2023. januári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

12 990 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket