Magdolna, Mária, Magda, Nara2024. július 22., hétfő
Tudomány

Miként születtek a marsi csatornák?

National Geographic Magyarország

A National Geographic magazin 2021. márciusi számának egyik fő témája a Mars kutatása, egy kedves olvasónk, Koltai Péter hívta fel a figyelmünket egy igen érdekes dologra, ami kimaradt az írásból: a marsi csatornák kérdésére.

A Mars térképe Giovanni Virginio Schiaparelli 1877-es megfigyelései alapján készült rajzon.
Forrás: Wikimedia Commons közkincs

Mik is azok a marsi csatornák és miért olyan izgalmasak?

A Mars felszínét a 19. században sorra épülő nagyobb, ám mai értelemben meglehetősen gyenge teleszkópokkal figyelték meg. Az egyik ilyen teleszkóp a Milánóban lévő Brera Obszervatóriumban volt, ahol Giovanni Virginio Schiaparelli az 1877-es Mars-oppozíció idején elkezdte szisztematikusan vizsgálni, feltérképezni a Mars felszínét. A látott vagy látni vélt felszíni alakzatokat lerajzolta, s történelmi és mitológiai források után elnevezte azokat. Így születtek meg a Mars tengerei, kontinensei, és csatornái. Olaszul erre ő a canali kifejezést használta (ezt néhány évvel korábban, 1869-ben Angelo Secchi is megtette, Schiaparelli csak a hagyományt folytatta a szóhasználattal), munkájáról azután angol fordítás is született, ám itt egy kis baki csúszott be.

Giovanni Schiaparelli
Forrás: Wikimedia commons közkincs

A canale (többes számban canali) szó természetes csatornát jelentett, az olasz tudósnak esze ágában se volt azt sugallni, hogy mesterséges építmények volnának a Marson. Az angol fordításba azonban a mesterséges csatornát jelentő canal szó került be a természetest jelentő channel helyett, és ennek a fordítási bakinak a mai napig igen meghatározó szerepe van. A csatornáknak vélt alakzatok nem léteznek, ezeket a korabeli, nem épp jó minőségű távcső, a földi légkör nyugtalansága s a kutatói fantázia alkotta meg. Egyetlen kivétel lehet talán a Valles Marineris völgyrendszere, amelyet valóban látni lehet és hasonlítható valamiféle csatornához.

Ma már nincsenek csatornákra hasonlító alakzatok a Marson, kivéve a Valles Marineris árokrendszerét. Ez azonban valódi, és természetes képződmény.
Forrás: NASA

Schiaparelli előtt egy ír kutató, Charles E. Burton már próbált valamiféle Mars-térképet készíteni, azonban azon nem ugyanúgy látszottak a „csatornák”, ezért a két térkép közti különbségből és a félrefordításból születtek meg a szorgosan ásó marslakók. A korabeli emberek számára egyetlen magyarázat volt, az, hogy értelmes élet van a Marson, és ezek a marslakók készítették a csatornákat.

Burton rajzai a marsi csatornák általa látott elrendezéséről.
Forrás: Harvard University

 

A 19. század végén épült a Szuezi-csatorna, ennek sikere nyomán vágtak bele a Panama-csatorna építésbe is (bár ez csak 1913-ra készült el) így valószínű, hogy a saját bolygónk csatornaépítési láza kivetült a szomszédos bolygóra is.

Vizsgáljuk meg a retinánkat!

Ekkor jött Percival Lowell jeles és jómódú amerikai csillagász (eredeti végzettsége szerint matematikus), aki 1894-ben a máig működő Lowell Obszervatórium alapítója volt. Lowellnek valóságos mániájává váltak a marsi csatornák. Munkássága jelentős részét a csatornák vizsgálata és az ezekkel kapcsolatos elméletek fejtegetése tette ki, könyveiben foglalkozott e témával, tudatosan igyekezett a józan, szkeptikus vélemények ellenére is népszerűsíteni a marsi civilizáció létezését. Elképzelése, vagyis élénk fantáziája szerint a hanyatlóban lévő marsi civilizáció a Mars sarki jégsapkáinak megcsapolására építette a csatornákat, hogy a vízzel az egyenlítői régióban lévő városokat lássa el.

Lowell az általa alapított obszervatórium távcsövével.
Forrás: Lowell Observatory

Amikor Lowell teleszkópját másik bolygók felé fordította, érdekes módon azokon is látott csatornákat, így például a Vénuszon. Ez utóbbi egészen érdekes módon nagyon hasonlít ahhoz, ahogyan az emberi szem retinája kinéz. Mi ennek az oka? Lowell erősen lerekeszelte a teleszkópját, amellyel a túlzottan fényes Vénuszt vizsgálta holott célszerűbb lett volna ezt valamilyen szűrő segítségével megtenni.

Lowell Vénusz-rajza (balra) s a retinánk fotója (jobbra)
Forrás: Lowell Observatory / Wikimedia Commons közkincs

Ennek következtében a nagy nagyítású távcsőből oftalmoszkóp (a szemfenék vizsgálatához használt orvosi műszer) lett: az okulárba érkező fénysugár elképesztően kicsiny, 1 milliméteres vagy annál is kisebb átmérőjű, s ennek következtében a bolygó felszíne helyett a kutató a saját retináját látta, a retina erei árnyékként jelentkeznek ilyenkor a látómezőben. Lehet, hogy Lowell más bolygófelszíni észleléseiben is szerepet játszott a saját retinája? A nagyon sokban hasonló rajzok alapján nem zárhatjuk ki.

Haragudjunk-e a félrefordítás és a túlzott kutatói fantázia miatt?

A marslakók tehát a 19. század végén megásták a marsi csatornákat és benépesítették az emberek képzeletét. Mit köszönhetünk nekik? Rengeteg kiváló tudományos-fantasztikus művet, kezdésnek rögtön az egyik elsőt, az 1898-ban megjelent Világok harca című H. G. Wells regényt, amelyből azután rádiójáték, majd több film is készült.

A Világok harca 1906-os kiadásának borítója, Henrique Alvim Corrêa grafikája, Wells rendkívül nagyra értékelte a brazil születésű művész illusztrációit. Az 1906-os változat volt az első, teljesen illusztrált kiadása a regénynek.
Forrás: Project Gutenberg

Hamarosan érkezett számos további szerző, mint pl. Edgar Rice Burroughs, Ray Bradbury, de sci-fi szerzők generációi helyezték műveiket marsi talajra. A félrefordítás és Lowell sziklaszilárd tévhite nélkül ezek valószínűleg sosem születtek volna meg, sokkal szegényebb volna nélkülük a kultúránk. Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy e tudományos-fantasztikus irodalom számtalan fiatalra volt olyan hatással, amelynek köszönhetően azután a tudományos pályát választották hivatásukként.
Lowell munkássága, bár a marsi életbe vetett hite tévedéseken alapult, számos más tekintetben igen fontos volt, a bolygókutatás népszerűsítése terén sokat köszönhetünk neki, és az általa alapított, s azóta legendássá vált Lowell Obszervatóriumnak.

Hozzászólások

Részben föld alatt élt ez a dinoszaurusz

Részben föld alatt élt ez a dinoszaurusz

A kréta időszak közepén élt állat élete egy részét földbe vájt üregeiben töltötte el.

Nem ugrált jókedvében az óriás őskenguru

Nem ugrált jókedvében az óriás őskenguru

A kövületek új, összehasonlító vizsgálata alapján úgy tűnik, eddig nem voltak helyesek az elképzeléseink az állat mozgásáról.

Szalamandraféle óriás volt a csúcsragadozó a dinók kora előtt

Szalamandraféle óriás volt a csúcsragadozó a dinók kora előtt

Mintegy 40 millió évvel a dinoszauruszok kialakulása előtt egy óriási méretű, szalamandrára hasonlító csúcsragadozó tartotta rettegésben a mai Namíbia területén.

Ennek a dinoszaurusznak zöldek a csontjai

Ennek a dinoszaurusznak zöldek a csontjai

A Gnatalie nevű példány egy Los Angeles-i múzeumban lesz megtekinthető.

Új módszer segíthet a ruhaneműk újrahasznosításában

Új módszer segíthet a ruhaneműk újrahasznosításában

A kidobált ruházati termékek kevesebb mint fél százalékát hasznosítjuk újra, ez pedig elképesztően szennyezővé teszi a textil- és divatipart.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket