Ambrus, Ambrózia2023. december 07., csütörtök
Tudomány

Mars-szimulációs helyszínen tehénlopással gyanúsították meg a kutatókat

2021.05.19.NG
National Geographic Magyarország

Kereszturi Ákos bolygókutató szerint rettentően izgalmas terep, tudományos szempontból pedig fontos a Mars-szimuláció.

A Utah állambeli MDRS szimulciós bázis környéke, távolban a vörös bolygó holdjáról Phobos csúcsnak nevezett kiemelkedéssel.
Forrás: Mars Society

 

Mi lehet a közös az extrém sportokban és a Mars-kutatásban? Első hallásra talán nem sok, ám mindkettő megragadja a képzeletet és bizony kihívásban is bővelkedik: odajutni, túlélni és teljesíteni sem könnyű feladat. Ugyanakkor akadnak magyar kutatók, akik alig várják, hogy újra csomagolhassák a hátizsákjukat. De vajon hová is?

Ha ránézünk egy Mars felszínéről készült képre, akkor ismerősnek tűnik: óriási vulkánok, hatalmas kanyonok borítják, melyeket lassan kúszó homokdűnék és számos eltemetett, ma inaktív gleccser szegélyez. Olyan, mint egy földi, sivatagi táj a maga szélsőségeivel, ami felfedezésre vár. És valóban akadnak is olyan földi helyszínek, ahol hazánk lelkes tudósai a Marshoz részben hasonló körülményeket vizsgálhatnak. A kifejezetten Mars-szimulációs bázisokon a tudós csapatok geológiai és biológiai kutatásokat végeznek, illetve műszereket tesztelnek.

Üledékes rétegek sivatagi környezetben, amelyekhez hasonlóak a Marson is jellemzőek
Forrás: Kereszturi Ákos

 

„Olyan terepi munkákon vettem részt, amelyek kutatási szempontból izgalmasak. Extrém földi sivatagi vagy sarkvidéki területekre utazhattam, ahol érdekes jelenségeket tudtunk vizsgálni. A legextrémebbként az észak-kanadai Devon szigetre emlékszem. Itt az amúgy is barátságtalan környezetet egy 23 millió éves formáció, a Houghton-kráter tette még inkább Mars-szerűvé. Ennek a peremén építették ki a lakóbázisunkat, ahol nem csak a jegesmedvékre, hanem a különleges szabályokra is oda kellett figyelni. Az embernél csak az van, amit magával tud vinni, ez pedig nem túl sok. Száraz, hideg, szeles hely, vegetáció alig van. Bár gyönyörű a kőzettörmelék borította vidék, ám rettenetesen hideg és sötét van fél évig, miközben a műholdas telefon az egyetlen kommunikációs forrás a nagyvilággal” – mesélte Kereszturi Ákos, a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet, Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont bolygókutatója, aki eddig három Mars-analóg kutatáson vett részt.

A Flashline állomás a Devon szigeten: henger alakú, és közel akkora, mint amekkora űreszközzel majd a Marsra szállnak.
Forrás: ESA, Mars Society

 

A hat méter átmérőjű, henger alakú, kettő és fél emeletből álló épületeket (lakóbázist) ráadásul csak szkafanderben hagyhatták el a kutatás résztvevői, előtte tíz percig kellett zsilipelniük, és csak rádión tartották egymással a kapcsolatot. A tudósok összetett, komplex szimulációkat végeztek a tudományos munka mellett. Például azt elemezték, hogy hogyan tudják magukat fenntartani, karbantartani a felszerelést, miközben volt részük pszichológiai tesztben és élelmezési kutatásokban is. Az elején nem maradhatott el a céllövő gyakorlat sem: a területen ugyanis fennállt a jegesmedveveszély.

„Vizsgáltuk, hogy az élet hogyan tud fennmaradni a pici „oázisokban”, mert a Marson több helyen vannak ehhez hasonló nyomok. Feltérképeztük a marsi típusú völgyeket, megfigyeltük a jégolvadási mintázatokat és az úgynevezett cianobaktériumokat, amelyek a Föld legősibb szervezetei közé tartoznak. Végül sikerült az időszakos, nyáron áramló vizek által kitöltött völgyeknél feltérképezni a látványos eróziós mintázatot, ami a sivatagokra és talaj nélküli területekre jellemző. Megtaláltuk azokat a helyszíneket is, ahol a becsapódás következtében forró vizes áramlás volt. A cianobaktériumokat begyűjtésük után pedig itthon tudtuk vizsgálni, ezek az egysejtűek jelentős szerepet játszottak a Föld légkörének oxidatívvá alakításában” – mutatott rá Kereszturi Ákos.

Sókiválások a felszín alól kiáramlott, majd elpárolgott vízből egy meredek törmeléklejtő alján.
Forrás: Kereszturi Ákos

 

Érdekességek egy ilyen expedícióról:

 • A bázison naponta kétszer ettek az egyik legegyszerűbben elkészíthető ételt, paradicsomos tésztát, ami idővel kissé nyomasztóvá vált.
 • Egy ilyen helyen töltött egy hónap sok és kevés is egyben.
 • Mindig mindent párban végeztek biztonsági okokból és a bázison is mindig maradt valaki.
 • Erőteljesen belekóstoltak az önfenntartó munkákba. Egy ilyen állomáson állandóan van valami, amit meg kell szerelni.
 • Éjszakára be kellett sötétíteni, mert a sarkvidéken nem nyugszik le a nap.
 • Az esti közös főzés egyfajta csapatösszetartó pontnak számított: a napi feladatok átbeszélése, dokumentálás, egyeztetések.
 • A kutatók pályázat révén nyerték el a részvétel lehetőségét: a világ minden tájáról érkeztek.
 • Egy alkalommal a magyar csapatnak tagja volt egy operatőr, filmes szakember, informatikus, és amatőr csillagász is.
 • Pszichológiai teszt: a kommunikáció tartalma, jellege alapján mennyire lehet előre jelezni egy zárt csoportban a várható konfliktusokat.
 • A problémás helyzetekből szinte minden napra több is jutott.
 • A Utah államban (USA) található Mars Desert Research Station (MDRS) bázison 2008-ban a hatfős legénység két hétig úgy élt, mintha a Marson tartózkodna; egyik nap azonban bekopogtak a légzsilipen: három helyi farmer az elkóborolt tehenüket kereste a sivatag közepén, lopással gyanúsítva a „marsutazókat”.
 • A tudósoknak intenzív por- vagy homokviharral is szembe kellett nézniük, amely közel 24 órán keresztül tombolt a térségben; ilyenkor a szél elérte a 60 kilométer/óra sebességet is.

Írta: Jeki Gabriella

A tudomány kategória Prima Primissima díjazottja 2023-ban

A tudomány kategória Prima Primissima díjazottja 2023-ban

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott gálaesten, 2023. december 1-jén.

A világ elektromos energiatermelésének már 40 százaléka megújuló

A világ elektromos energiatermelésének már 40 százaléka megújuló

A Metorológiai Világszervezet (WMO) és a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) közös vizsgálatban tárták fel a jelenlegi trendet és a megújulókra nehezedő problémákat, kihívásokat, valamint az energiatermelés és az éghajlat közti kapcsolatot.

Az igazi paleolit étrendben a hód is szerepelt

Az igazi paleolit étrendben a hód is szerepelt

Mintegy 400 ezer évvel ezelőtt a hód húsa értékes táplálék volt elődeink számára.

Növényi alapú nedvszívó

Növényi alapú nedvszívó

Az egészségügyi betétek nedvszívó tölteléke pamut vagy fapép, egy új fejlesztésben olcsóbb és fenntarthatóbb alapanyagot találtak.

Rizsháncs és papír lehet a jövő szigetelőanyaga

Rizsháncs és papír lehet a jövő szigetelőanyaga

A rizsháncs olyan mezőgazdasági melléktermék, amelynek már eddig is számos felhasználási formáját találták ki, most egy újabb áll be ebbe a sorba.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket