Gombaszüretelő robotot fejlesztenek

Egyre jobban tudják a robotok a finom kézmozgást igénylő feladatokat is ellátni.

A Pennsylvania Állami Egyetem kutatói olyan robotot készítettek, amellyel a csiperkegomba szüretelését lehet elvégezni. A gombatermesztők folyamatos munkaerőhiánnyal küzdenek (az USA-ról van szó), ráadásul, ha van is munkaerő, az egyre többe kerül. Pennsylvania államban termelik az USA csiperkegomba-igényének mintegy kétharmadát, így sok munkaerőre lenne szükség, ráadásul intenzív és igényes munkáról van szó, így a robot nagy segítséget jelenthet ennek az iparágnak.
Az USA-ban forgalmazott több százmillió kilónyi csiperke 91 százalékát kézzel szedik, egyenként, ez teszi lehetővé, hogy eladható és tartós minőségben kerüljön a vásárlók elé. A gomba értékének 15-30 százalékát teszi ki a szüretelés munkaköltsége.
Nem volt könnyű persze robotizálni a folyamatot: a gombaszedőnek először ki kell választania a megfelelő méretre nőtt gombafejet, aztán általában 3 ujjal tartva, kissé megcsavarva ki kell emelnie a termesztő közegből, majd a másik kezében tartott késsel le kell vágnia a gombaszár végét, végül a gombákat dobozba kell helyeznie. A robot képes ezt a teljes folyamatot ellátni. A robotkarnak az ujjak és a kézfej mozgását kellett leutánoznia úgy, hogy a gombákat nem nyomorgatja agyon a szedés során. Ezt úgy oldották meg, hogy a robot „ujjvégein” kis szívókorongok vannak, amelyekkel gyengéden meg tudja ragadni a gombát, s nem okoz sérülést, ami miatt csökkenne annak az eltarthatósága. Az ehhez szükséges erőt szenzorokkal ellátott kesztyű segítségével mérték meg.
A roboton még van kisebb finomítani való, ám az egyetem gombatermesztési kísérleti intézetében folytatott tesztek igen sikeresek voltak. Mivel a csiperkegombát sok helyen polcrendszereken termesztik, a szüretelő robotot a rendszer részévé is lehet majd tenni.