Étrendről is árulkodnak Herculaneum maradványai
A Vezúv kitörésében elpusztult városban nemcsak épületek és emberi maradványok őrződtek meg, hanem velük az étkezési szokások egyes részletei is.
Eddig nem álltak rendelkezésre olyan jellegű, az étrendet bemutató adatok, amelyből akár a helyi étkezési szokásokra, akár az egyes társadalmi rétegek étrendjére lehetett volna következtetni. Az elhunytak többféle társadalmi réteget képviselve lehetőséget adtak egy új kutatásra, amelyben egy nagy nemzetközi csoport a vulkánkitörés 17 áldozatának csontjait elemezte, a csontokba épült izotópok összetételének segítségével. A romok közt talált ételmaradványok elárulták ugyan, hogy miket ettek, de azt nem, hogy milyen mennyiségben. A kutatócsoport a Science Advances folyóiratban közölte a vizsgálatok eredményeit.
Az ember (és persze az állatok) által elfogyasztott élelmiszerekből az azokra jellemző különböző nitrogén- és szénizotópok beépülnek a csontokba, a csontok vizsgálata az ember életének kb. az utolsó 10 évében elfogyasztott élelemről ad tájékoztatást.
Egy korábbi kutatásból az derült ki, hogy a férfiak étrendje változatosabb volt a nőkénél, most azonban az is kiderült, hogy Herculaneum egykori lakói sokkal több halat ettek, mint a Földközi-tenger régiójában ma élők. Az élelmük fehérjetartalmának nagyjából a negyede tengeri állatokból származott, ez háromszoros mennyiség a modern mediterrán étrendhez képest.
Az olívaolaj megdöbbentően nagy arányt mutatott, a kalóriabevitel legalább 12 százalékát ez adta, s ez az adat megerősíti azt, amit a történelmi források jeleztek, miszerint a rómaiak évente mintegy 20 liter olívaolajat fogyasztottak el fejenként. Mivel az egész birodalomban bőven termett az olíva, ezért az ellátás nem jelentett nehézséget, s alapélelmiszerként használták.
A herculaneumi nők kevesebb gabonát, és kevesebb tenger gyümölcsét fogyasztottak, mint a férfiak, s nagyobb része volt étrendjükben a szárazföldi állatokból eredő fehérjéknek (hús, tojás, tejtermék), illetve helyben termelt növényekből, pl. hüvelyesekből, diófélékből eredő fehérjéknek. A nemek közti különbség adódhat abból, hogy a férfiak vettek részt a tengerrel kapcsolatos tevékenységekben s így a friss tengeri élelmiszerhez is közvetlenül jutottak hozzá pl. halászat során, szemben az otthonaikban maradt nőkkel. A mérések alapján a kutatók azt is meg tudták mondani, mekkora volt a halfogyasztás különbsége: a férfiak 1,6-szer több fehérjéhez jutottak ebből az élelmiszerből, mint a nők. A két nem étrendjének különbségei társadalmi osztálytól függetlenül is fennálltak.
Az egyelőre nem világos, hogy a mai mediterrán étrendhez képest a Herculaneumban tapasztalt különbségek más régiókra is érvényesek lehettek-e, vagy csupán a part menti települések lakosságára korlátozódtak. Különösen könnyű elképzelni, hogy a termékeny vulkáni talaj, a Nápolyi-öböl gazdag tengeri élővilága, illetve a fontos kikötőhely révén az import is jelentősen hozzájárult a helyiek változatos étrendjéhez.