Tivadar, Tihamér, Töhötöm2024. április 20., szombat
Tudomány

Visszatérhet-e, visszatérjen-e a mamut?

National Geographic Magyarország

Ismét egy olyan kezdeményezésről érkeztek hírek, amely szeretné feltámasztani a jégkor ikonikus emlőseit.

Forrás: Wikimedia commons

A mamutok kb. 4000 éve haltak ki, egy távoli szibériai szigeten élt az utolsó, ekkorra már meglehetősen belterjessé vált populációjuk. Amióta a genetikai tudományok fejlődésnek indultak, többen is kezdeményezték, hogy újjá kellene éleszteni a fajt, a szibériai örök fagy segítségével megőrzött génminták alapján. Persze, az elképzelés megvalósítása távolról sem egyszerű!

Néhány napja a Colossal nevű cég bejelentette, hogy sikerült 15 millió dollárnyi összeget szerezniük, és a feltételezéseik szerint ez elegendő lehet a mamutok feltámasztásához. A szakemberek egy elefánt-mamut hibridet szeretnének létrehozni, mamutgénekkel rendelkező elefánt embriók formájában.

Ehhez a veszélyeztetett státusú ázsiai elefánt bőrsejtjeire lesz elsőként szükség, amelyeket a mamut-DNS-t hordozó őssejtekké alakítanák át a kutatók. (Az ázsiai elefánt és a mamut közt 99,6 százalékos genetikai egyezés áll fenn, ez a faj a mamut legközelebbi élő rokona.) Olyan génekről van szó, mint a mamut szőrzetéért, a hideg ellen védő zsírrétege, a vállán lévő zsírral feltöltött púpja kialakításáért, és más, a hideg éghajlathoz alkalmazkodásért felelős gének. Az így létrehozott embriókat vagy egy nagyobb termetű és kevésbé veszélyeztetett afrikai elefánt, vagy mesterséges anyaméh segítségével születhetne meg a „mamutbébi”. Ez gyakorlatilag nem mamut volna, hanem hidegtűrő elefánt, ám a célt kitűző szakemberek szerint a sarkvidék tundrájára visszatelepíthető, és a mamut ökológiai szerepét betöltő állat lehetne. Miközben eddig eljut a cég, addig, reményeik szerint olyan technológiákat is kifejlesztenek, amelyek a ma élő veszélyeztetett állatok megmentésében kulcsszerepet kaphatnának.

A Colossal szeretné elérni, hogy a mai mocsaras tundra helyén e „mamutok” révén füves területek szülessenek, vagyis az állattal együtt cél a mamutsztyeppe újjáélesztése is. A cég honlapján olvashatók szerint a kutatók úgy vélik, a mamutsztyeppe, amely a jégkorban bolygónk legnagyobb kiterjedésű ökoszisztémája volt, azért szűnt meg, mert kihaltak a mamutok, s a sztyeppe helyét mohás erdők és mocsaras területek foglalták el. A kutatók szerint azzal, ha a mamutsztyeppe visszaállna, megelőzhető lenne a permafroszt kiolvadása is. A mamutok az élelemkeresés során lekaparják a szigetelő rétegként szolgáló havat a talajról, s így a levegő hidege eléri azt, fenntartva a talajban a fagyott rétegeket. Nyáron a sekély olvadt rétegen kialakult fű segít megőrizni a mélyebb talajrétegek hidegét.

Mamut a Rouffignac-barlang falán
Forrás: Wikimedia commons

 

A kutatók azzal érvelnek, hogy a genetikai módszerek segítségével visszafordíthatóvá válnak az ember által okozott károk, s erre példaként néhány kihalás szélén állt, ám a közelmúltban emberi segítséggel új erőre kapott faj esetét hozták fel (pl. feketelábú görény, floridai párduc), vagy a szumátrai orrszarvúét, amely a genetikai kutatásoknak köszönhetően kapott esélyt és amelyért még most is küzdenek. Úgy vélik, a mamut csak a kezdet, és számos kihalt fajt lehet majd visszahozni majd a Colossal biológiai laborjai segítségével. Érdemes megemlíteni az ötletek mögött álló kutató nevét is: George Church. A szintetikus biológia atyjának tekintett kutató mögött jelentős genetikai felfedezések állnak, s olyan neves egyetemek munkatársa, mint a Harvard vagy az MIT.

Nem ez az egyetlen kezdeményezés a mamutok visszahozatalára. Egy koreai genetikus hasonló terveket dédelget, Sooam Biotech nevű cégével. Egy kaliforniai cég, a Revive & Restore is dolgozik mamuthibrid előállításán. Egy, az orosz sarkvidéken területek vissza-jégkorosításával elfoglalt Szergej Zimov ökológus vezette vállalkozás pedig a „pleisztocén parkban” a letűnt kor állatainak visszatelepítését szeretné elérni. Ehhez egyelőre jakut pónik, amerikai bölények és pézsmatulkok csapatait tervezik visszatelepíteni az észak-szibériai helyszínre. Zimov is abban bízik, hogy az állatok segítségéve újfent füves mamutsztyeppé tehető a terület, amely megvédhetné a permafrosztot, a már megvalósított visszatelepítések igazolják az elképzelését: éves viszonylatban 2 Celsius-fokkal hidegebb a talaj ott, ahol fű nő a póniknak, tulkoknak, jávorszarvasoknak köszönhetően, az azonos területhez képest, ahol nincsenek legelő állatok. Zimovék talán néhány év múlva már mamutot is őrizhetnek a pleisztocén parkban?

Az utolsó megmaradt mamutsztyeppe az Ukok-fennsíkon, az Altáj-hegységben.
Forrás: Wikimedia commons

Az emlősök klónozása eleve nem könnyű feladat. Ha ezt még az idegen fajból származó gének beültetésével együtt végzik el, az még bonyolultabbá teszi a munkát. Még ha sikerül is életképes embriókat létrehozni, kihívás lesz az, hogy ezekből egészséges állatok szülessenek. A mamutok jóval nagyobb termetűek voltak a mai elefántoknál, ám, mivel a mesterséges anyaméh egyelőre nem képes az utód kifejlődésének teljes időszakát biztosítani (4 hét volt a maximum, az elefánt vemhessége pedig 2 év). Kérdés, hogy egy nagyobb termetű afrikai elefánt képes lehet-e kihordani egy mamutgénekkel rendelkező ázsiai elefánt magzatot. A számtalan elképzelhető akadály ellenére a Colossal úgy véli, egy évtizeden belül (ők hat évet mondtak) már megszülethet az első „mamutbébijük”.

Ljuba, a mamutbébi, a maradványait a Jamal-félszigeten találták 2007-ben.
Forrás: Wikimedia commons

 

Az egész elképzelés rengeteg etikai kérdést is felvet, főként az elefántok felhasználását illetően. Amennyiben sikerül a „mamutokat” újjáéleszteni, vajon lesz számukra elegendő háborítatlan élőhely, ahol nem kerülnek összeütközésbe más emberi érdekekkel (pl. a szibériai területeken igencsak jelentős bányászattal s az ezzel összefüggő infrastruktúrával)? Mi lesz a sarkvidék jelenlegi ökoszisztémájával, állataival és növényeivel? Vajon az így létrehozott „mamut” meglévő elefánt-génjei közt hánynak nem ismerjük a feladatát, és hány dolgozhat az ellen, hogy az állat sarkvidéki körülmények közé téve életben maradjon? Ha minden összejön, lesz-e elegendő hely a “mamut” életéhez, hisz már azt is tudjuk, hogy hatalmas távolságokat jártak be.

Bár szépen hangzik, hogy a klímaváltozás hatásait ellensúlyozandó a mamutok majd jól helyreállítják a permafrosztot, az egészen kézenfekvő, hogy minimum varázslónak, és nem csupán genetikusnak kell lenni ahhoz, hogy elegendő mamut járhasson ehhez a sarkvidékeken, még mielőtt ott minden kiolvad. Akármi is lesz azonban a végeredménye a mamut újjáélesztési törekvéseknek, az bizonyos, hogy az eközben megszerezhető tapasztalatok segíteni fognak a még élő, ám veszélyben lévő állatfajok megmentésében.

Kiderült, mióta érezhetik a keserű ízt az állatok

Kiderült, mióta érezhetik a keserű ízt az állatok

A keserű íz számos olyan anyagot kísér, amely az élőlények számára mérgező, így felismerése előnyt jelent a túlélésben.

Új stratégia kell a marsi kőzetminta hazaszállítására

Új stratégia kell a marsi kőzetminta hazaszállítására

A NASA újraértékelte a lehetőségeket a marsi kőzetminták hazaszállítása kapcsán, és arra jutott, hogy az eddigi elképzelés nem megvalósítható.

Hazánkban is egyre gyakrabban okoz megbetegedést ez a parazita

Hazánkban is egyre gyakrabban okoz megbetegedést ez a parazita

Az elmúlt években Európa-szerte ugrásszerűen megnövekedett a potenciálisan halálos humán alveoláris echinococcosis parazitás fertőző betegség előfordulása, amelyet egy galandféreg okoz.

Különleges műtéteket végeznek a pécsi szakértők

Különleges műtéteket végeznek a pécsi szakértők

A speciális, daganatos betegek számára kidolgozott eljárás hazánkban csak a pécsi klinikán érhető el rendszeresen.

Ez a világ legnagyobb felbontású kamerája

Ez a világ legnagyobb felbontású kamerája

Az LSST kamera nevű műszer 3,2 gigapixeles, és egy chilei csillagászati obszervatóriumban szolgálja majd a világegyetem titkainak vizsgálatát.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket