Elemér, Oszvald, Román2024. február 28., szerda
Tudomány

A koronavírus ellen bevethető gyógyszerre bukkantak hazai kutatók

2021.12.07.NG
National Geographic Magyarország

Hatásosnak bizonyult egy fluoxetin nevű antidepresszáns és szorongáscsökkentő szer a súlyos Covid19 betegek kezelésében.

Dr. Holló András neurológus

 

A gyógyszert a betegek eredetileg az életveszéllyel fenyegető betegségük miatti rossz pszichés állapotuk javítására kapták. Kiderült azonban, hogy a szer rendkívül pozitív hatású volt alapbetegségük, a Covid19 leküzdésében is. Az ehhez kapcsolódó, úttörőnek tekinthető kutatást a nemzetközileg is jegyzett Ideggyógyászati Szemle 2021. novemberi számának angol nyelvű tanulmányában közölte egy hazai orvoscsapat. dr. Holló András neurológus, rehabilitációs pszichiáter, pszichoterapeuta, a fluoxetin kezelés kezdeményezője a National Geographic Magyarországnak adott interjúban elárulta: miután az Uzsoki Utcai Kórház Covid-osztálya betegeinek szorongását aktívan – de nem a hasonló helyzetekben rutinszerűen használt szorongásoldókkal – kezelték, kiderült, hogy e kezelés megdöbbentően hatásos volt a halálozás megelőzésében.

NG: A fluoxetin, mint egy antidepresszáns hatásossága a Covid ellen, elsőre elég meglepően hangzik. Hogyan kezdődött a történet?

HA: A koronavírus járvány kitörése után az orvoskutatók világszerte vizsgálni kezdték a már meglévő gyógyszereinket. Abban reménykedtek, hogy a már létező molekulák között esetleg találni majd olyan hatékony szert, amivel felvehetik a harcot a betegség ellen. A mi történetünk az Uzsoki Utcai Kórház Covid-osztályán kezdődött, ahol a súlyos, vagy középsúlyos állapotú, érthető módon erősen szorongó páciensek a klasszikus szorongásoldó gyógyszerek mellett egy fluoxetin tartalmú antidepresszáns-szorongáscsökkentőt is kaptak.

Milyen tudományos előzmények támasztották alá ennek a létjogosultságát?

Egyrészt nyilvánvaló volt számunkra, hogy ha valaki Coviddal kórházba kerül, akkor ez – a súlyosbodott állapot, a lélegeztetőgép réme – rendkívül erős szorongással jár. Ez itt a normális reakció. Ez a stresszállapot ráadásul, és enyhén szólva, nem javítja a túlélési esélyeket. Az orvosi szakirodalomban arra is vannak evidenciák, hogy a kórházakban a szorongásoldásra leggyakrabban használt vegyületek, a benzodiazepinek, maguk is ártalmasak lehetnek bizonyos akut betegségekben, fertőzésekben, ronthatják ugyanis az immunvédekezést. Nagyobb adagban pedig a légzésfunkciókra is negatívan hatnak. Próbáltunk tehát más megoldást keresni. Olyan szorongásoldó szert akartunk találni, amelynek esetében biztosak lehettünk abban, hogy nem súlyosbítja a Covid betegség lefolyását. Távoli reményként az is bennünk volt, hogy a választott szer esetleg maga is javíthatja a beteg esélyeit.

Hogyan került a képbe pont a fluoxetin?

A fluoxetin amellett, hogy antidepresszáns, egy nagyon hatékony szorongáscsökkentő szer. Probléma viszont az, hogy a szorongásoldó hatásának kialakulásához legalább egy hétre van szükség. A Covid betegek viszont általában eltöltenek ennyi, illetve ennél több időt a Covid osztályokon. Úgyhogy azt gondoltuk, ha kicsit késedelmesen is, de „be tud szállni” a terápiájukba a fluoxetin. A korábbi kutatásoknak köszönhetően ráadásul tisztában voltunk vele, hogy a fluoxetin típusú, úgynevezett szerotoninerg antidepresszánsok előnyösek lehetnek a Covid kezelésében. Kicsivel a járvány kitörése előtt látott ugyanis napvilágot egy amerikai tanulmány, amely leírta, hogy az egyik fluoxetin-rokon molekula, a fluvoxamin az állatmodellekben erőteljesen hat a citokinvihar kialakulása ellen. Így, amikor kitört a pandémia, azonnal elkezdődtek az ehhez kapcsolható fluvoxamin vizsgálatok. Ellenben mi lettünk az elsők, akik klinikai körülmények között nem fluvoxaminnal, hanem fluoxetinnel dolgoztak.

Gondolom, ahogy a vizsgálatok folytak, egyre több, használható eredmény született?

Igen, egyre több, olyan publikáció jelent meg, ami így vagy úgy alátámasztotta ezeknek a szerotoninerg antidepresszánsoknak – elsősorban a fluvoxaminnak – az anti-Covid szerepét.
2021-ben pedig már a fluoxetinnel kapcsolatban is érkeztek biztató tudományos hírek. Szemben a fluvoxaminnal, aminek elsősorban a rettegett citokinvihart, és az úgynevezett poszt-Covid hegesedést gátló hatását mutatták ki, a fluoxetinnél egy közvetlen Covid-antivirális hatás is körvonalazódni kezdett. Persze még csak virológiai laboratóriumokban, az úgynevezett in vitro vizsgálatokban. Ábrándozni ekkortól azonban már lehetett arról, hogy egy „kettős fegyver” kerülhet majd az orvosok kezében: a fluoxetin nem csak a citokinvihart gátolhatja meg, de direkt antivirális hatása is van, tehát képes megakadályozni a szervezetbe került vírusok szaporodását. Lehetett reménykedni, hogy olyan, könnyen elérhető gyógyszer lesz a kezünkben, ami meg tudja gátolni a Covid súlyossá, életveszélyessé válását.

Mit mutatott a fluoxetin alkalmazása a gyakorlatban?

Az Uzsoki Utcai Kórház Németh Zsófia vezette Covid-részlege Magyarország egyik legnagyobb ilyen osztálya. Én a 2021 tavaszi, azaz harmadik járványhullám idején vetettem fel, hogy a bekerülő betegek pszichiátriai gyógyszerelésekor ne a megszokott gyakorlatot kövessék. Ekkor, illetve miután a kórházi etikai bizottság is rábólintott a dologra, jelent meg a fluoxetin, mint egy talán előnyösebb szorongáscsökkentő szer, ebben az abszolút eszköztelen szituációban. Fokozatosan, egyre több betegnek kezdték el adni a fluoxetint. Ez egy rendkívüli, ha úgy tetszik ostromállapot volt, ahol folyamatosan tüzet kellett oltani. Pszichológiai tesztelésre, elemzésekre se idő, se energia nem volt. A klinikusok viszont lassanként azt tapasztalták, mintha kezdene javulni a helyzet. De ekkoriban még abszolút nem tudtuk, hogy ez tényleg így van-e, illetve hogy minek tudható be. Hiszen időközben, párhuzamosan több változás is történt a magyar Covid-betegek gyógyszerelésében.

Volt lehetőség arra, hogy a harmadik hullám lezajlása után, nyugodtabb körülmények között elemezzék a fluoxetin szedésének hatását?

A járványhullám után már igen. Erre nagy szükség is volt ahhoz, hogy tudományos szempontból hiteles, megbízható információkhoz jussunk. A matematikusok és statisztikusok végre elvégezhették az ilyenkor szükséges, bonyolult elemzéseket. Mindezek után azt a megdöbbentő eredményt kaptuk, hogy a Covid-betegek sorsában döntő szerepet játszott, hogy kapott-e az illető fluoxetint, vagy sem. Azt találtuk, hogy a fluoxetinnel kezelt betegeknél a halandóság a harmadára csökkent, ami a túlélés esélyének 300 százalékos növekedését jelenti! Ez olyan robusztus eredmény, amihez hasonlót nem tapasztalt senki a mi vizsgálatunkig.

Végül is, mitől vált hitelessé, megbízhatóvá ez az eredmény?

Azzal kezdem, hogy ebben a kiélezett szituációban szóba sem jöhetett egy az úgynevezett gyógyszer intervenciós vizsgálatoknál megszokott szigorúságú és szervezettségű eljárás. Mi itt egy fokozatosan kiépülő gyógyszeres gyakorlatot folytattunk: egyre több beteg kapta a fluoxetint. Ezért ki kellett találni, hogyan tudjuk önmagunkat, saját eredményeinket utólag ellenőrizni. A legfontosabb annak tisztázása volt, hogy munkájuk során az orvosok valamiképp nem inkább a jobb állapotú betegeknek adták-e a fluoxetint. Ha ez így lett volna, akkor tetszetős eredményünk, csak látszat lett volna. A jobb túlélési arány a fluoxetint kapott betegek jobb alapállapotának, és nem a fluoxetin adásának az eredményét jelezte volna.
Átvizsgáltuk tehát a 269 beteg dokumentációját, és minden egyes beteg kapott betegség súlyossági pontszámot, ami a betegségük felvételkori súlyosságára jellemző klinikai és laboratóriumi adatokból, és a felvételi röntgeneltérések súlyossági fokából összegződött. Ezután megnéztük, összehasonlítottuk, hogy a fluoxetinnel kezelt, illetve nem kezelt pácienscsoport e kezdeti súlyossági pontszámai között van-e szignifikáns különbség. Csak miután ilyen különbséget nem találtunk, akkor vált biztossá, hogy a túlélésben látott különbség valóban a fluoxetin adásához köthető. Az eredmények ezt igazolták.

Ez így egy óriási előrelépésnek tűnik a Covid-19 kezelésében.

Amikor az eredmények a kezünkben voltak, benyújtottuk publikálásra az Ideggyógyászati Szemléhez. Miután teljesítettük a Szemle által elvárt szerkesztési és számítási korrekciókat, a lap a soron következő, novemberi számában már meg is jelentetett minket. Az eredményeink ráadásul alapvető összhangban vannak az elmúlt hónapban megjelent két fontos munkával. Ezek közül az egyik a Lancet-ben, a másik a JAMA-ban jelent meg. Mindkét lap a világ orvoskutatási dobogóján szerepel.

Hogyan tudták ezek a neves orvosi lapok megerősíteni az Önök eredményeit?

A Lancet-ben közölt vizsgálat fluvoxaminnal – ami a fluoxetin „testvérmolekulája” –  történt, járóbetegeknél, akik közül egyesek (összesen 175 fő) végül kórházba kerültek. Mi eleve a súlyosabb, már kórházban kezelt betegeknél (összesen 269 fő) vizsgáltuk a fluoxetin hatását. A nálunk tapasztalt túlélési eredmény a fluvoxamin vizsgálaténál jobb, biztatóbb. Megjegyzem, az Uzsoki Covid vizsgálatunkban mi csak a fluoxetin legkisebb már hatékony adagját adtuk. Ennek elvileg a többszöröse is adható, remélhetően még jobb eredménnyel.
A másik, a JAMA-ban körülbelül 2 hete megjelent cikk szintén a szerotoninos antidepresszánsok anti-Covid hatását írja le. A szerzők itt egy nagy egészségügyi adatbázis adatait elemezték, tehát nem klinikai vizsgálatot végeztek. És náluk – ahogy a mi eredményeink szerint is – a fluoxetin teljesített a legjobban, a fluvoxamint is megelőzve. Ezután még inkább úgy tűnik, hogy jól döntöttünk, amikor ehhez a szorongáscsökkentő molekulához nyúltunk. Pillanatnyi tudásunk szerint ez a legjobb. Jelenleg klinikai szintű vizsgálat fluoxetinnel, kórházban ápolt súlyos Covid- betegeknél egy van. És ez a miénk.

Mindez azt is jelenti, hogy a fluoxetin része lehet valamikor a hazai, illetve a nemzetközi protokollnak?

Reményeim szerint: igen. A fluoxetinben ráadásul az is nagyszerű, hogy sokkal nagyobb valószínűséggel képes megvédeni bennünket a vírus különböző variánsaival szemben.
Az azonban bonyolult kérdés, hogy mikorra lehet ebből gyakorlat. Bár a józan ész azt diktálná, hogy holnap, ám a hivatalos orvosi protokoll egy általában lassú és összetett folyamat eredménye. Azt gondolom azonban, hogy járványhelyzetben léteznek gyorsított, helyi, illetve országos szintű döntések. Úgy tudom, idehaza mostanra intenzív szakmai tárgyalások kezdődtek el ebben a témában. Kollégáimmal nagyon reméljük, hogy hamarosan kedvező döntés születik: a fluoxetin a Covid kezelés részévé válik.

Az interjút készítette: Jeki Gabriella

Down-szindróma nyomai a régészeti leletekben

Down-szindróma nyomai a régészeti leletekben

A súlyos fejlődési zavarokat okozó kromoszóma-rendellenességek nemcsak a modern kor emberét sújtják.

A vérnyomás mérése

A vérnyomás mérése

A magasvérnyomás-betegség minden harmadik felnőttet és minden negyedik elhízott gyermeket érinti Magyarországon. Miért fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrzése? Hogyan mérjünk otthon vérnyomást? Hányszor, milyen testhelyzetben, milyen eszközzel végezzük? A Semmelweis Egyetem oktatóvideója ehhez nyújt segítséget.

Őseinket segíthette az ADHD

Őseinket segíthette az ADHD

Egy új kutatás szerint a ma oly sokat emlegetett ADHD nagy segítséget adhatott abban, hogy az új élelemtermő területeket felfedezzék, és élelemben gazdag helyeken töltsék idejüket elődeink.

Fájós ízületek és az időjárás

Fájós ízületek és az időjárás

Az időjáráshoz köthető ízületi- és izomfájdalmak kapcsán sokaknak van tapasztalata, ám egyelőre semmiféle oksági kapcsolatot nem sikerült kimutatni köztük.

Közelebb az általános ellenméreghez

Közelebb az általános ellenméreghez

Évente mintegy 100 ezer ember hal meg kígyómarás következtében, és további százezrek szenvednek visszafordíthatatlan károsodást Afrika, Ázsia és Ausztrália területén.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket