3D nyomtatott húspótló
A jövőnk nehezen elképzelhető a hús alternatíváját jelentő, fehérjében gazdag, ám fenntartható módon előállítható élelmiszer nélkül.
Nem lehet egyszerre vigyázni a természetre és a bolygónkat benépesítő élővilágra, amelyek létünk lehetőségét biztosítják, és folytatni a jelenkorunk hatalmas húsfogyasztásával járó állattartási szokásait. Épp ezért számtalan kutatás foglalkozik az alternatívákkal, legyen szó laborban előállított húsról, rovarokból kinyerhető fehérjékről, vagy épp növényi fehérjék húsélményt adó feldolgozásával. Bár sokan e problémának már a felvetéséből is presztízskérdést csinálnak, és az alternatívákat kerek perec elutasítják gondolkodás és kóstolás helyett, sokkal jobb ma megtalálni a jövőbeli lehetőségeket, és elfogadni, hogy nem tart örökké az a bőség, amelyben ma élünk.
Az Amerikai Kémiai Társaság sajtóközleménye egy egészen újszerű megközelítést ismertetett, amelyben szójafehérjén, illetve gluténen alapuló, hőérzékeny kakaóvajjal készült keverékből, 3D nyomtatás segítségével állítanak elő hús alternatívát. A jelenleg készített, közismert változatok, akár a szója, akár a búzafehérjéből készült szejtán tápértékében hasonlít a húshoz, még a textúráját is utánozni lehet, azonban ezeket az alapanyagokat eddig nem próbálták 3D nyomtatásban húshelyettesítővé alakítani.
Két kínai kutató vágott neki a feladatnak, az eredményeik pedig az Amerikai Kémiai Társaság folyóiratában, az ACS Food Science Technology-ban jelentek meg. A kísérletezés során számos adalékanyaggal dolgoztak, és ezek közül a kakaó különösen fontosnak bizonyult, ugyanis ez tette kellően lággyá a keveréket a nyomtatáshoz. Az így nyomtatott húshelyettesítő anyag szobahőmérsékleten megszilárdult, és ezt követően megtartotta állagát.
Mivel a gluténre egyesek érzékenyek, a kutatók megpróbálták borsófehérjével helyettesíteni, ám a végeredmény állaga nem lett megfelelő. Az ilyenek miatt is fontos, hogy minél több alternatívát megvizsgáljanak, hogy akinek a táplálkozási igényei eltérnek, azok is választhassanak majd maguknak a jövőben megfelelő élelmiszert.