Vilma, Ünige, Csaba2023. december 05., kedd
Tudomány

Stafétaváltás a mészárszékeknél

National Geographic Magyarország

Az etióp mészárszékek hulladékait eddig jórészt keselyűk fogyasztották el, ahogy a világ más részein is, ám egyre inkább más faj veszi át a keselyűk szerepét.

Csuklyás keselyű
Forrás: University of Utah

A dögevők, bár általában nem tartoznak a legkedveltebb állatok közé, rendkívül fontos feladatot látnak el, ők a természet tisztán tartói, és hosszú évmilliók alatt alkalmazkodva ehhez az életmódhoz igazi specialistákká váltak.

Azonban úgy tűnik, hogy a kevésbé specialista szerepű, s így kevésbé hatékony, ám agresszívebb fajok kezdik átvenni a helyüket, s ez nemcsak az ökoszisztémákra ártalmas, hanem, amint az az etióp példa mutatja, az emberre is.

Keselyű és kóbor kutya egy lenyúzott bőrökből álló kupacon.
Forrás: Wikimedia commons

A történetben rothadó tetemek, keselyűk, kóbor kutyák, veszettség lesznek a főszereplők, a végén azonban kiderül, hogy az egész a természetvédelemről szól, s arról, hogy még a városi ökoszisztémák egyensúlyban tartása is fontos feladat, amely az ott élő emberek számára jelent nagyobb biztonságot.

„Egyre csökken a keselyűk által elfogyasztott döghús mennyisége, s közben más dögevők többet esznek belőle, azonban ez a növekedés nem pótolhatja a keselyűk kieső fogyasztását” – mondta Evan Buechley, a Utahi Egyetem volt hallgatója. Ez azt is jelenti, hogy hézag van a döghús létrejöttének és a fogyasztásának mennyisége közt, ám kérdéses, mi is történik e hézagban, ahol a problémák gyökereznek.

A nagyszerű keselyűk

E madarak rendelkeznek azzal a képességgel, hogy tökéletesen eltakarítsák a pusztulás kellemetlen maradványait. A bomló tetemek a betegségek melegágyai, baktériumokkal és rovarokkal teli, azonban a keselyűk a dögök elfogyasztásával s az emésztőrendszerük erősen savas kémhatásával elpusztítják a kórokozókat. Minél többféle keselyű van, annál jobb a takarítás eredménye is: egyes fajok a bőr leszaggatói, míg mások, amelyek utolsónak érkeznek a tetemre, a csontok elfogyasztásával járulnak hozzá a feladathoz.

Csúnya? Lehet, de hatékony és hasznos.
Forrás: Wikimedia commons

Erős gyomruk azonban nem tud mindent hatástalanítani, mint például azokat a szereket, amelyekből pont a tetemekben az elmúlt évtizedekben egyre több található, legyen szó ólomlövedékekről, vagy az állatokban fellelhető gyógyszermaradványokról, nem beszélve a kimondottan a ragadozók ellen alkalmazott mérgekről. A keselyűk ráadásul lassan, kevés utód felnevelésével szaporodnak, így az extra pusztulásukat nem tudják új nemzedékekkel pótolni.

Az már 2004-ben kiderült Çağan Şekercioğlu kutatásából, hogy a keselyűfélék a leginkább veszélyeztetett madarak, s mind közül az ő létszámuk csökken a legnagyobb ütemben, majd 2012-től akkori doktorandusz hallgatójával, Evan Buechley-vel elkezdték vizsgálni a keselyűket Törökországtól Afrika szarváig. A kutatás olyan sikeres volt, hogy kiterjesztették Addisz-Abeba mészárszékeire is, hogy feltárják, minek tudható be a térségben a keselyűk létszámcsökkenése.

A mészárszékek tollas alkalmazottai

Az etióp mészárszékeken az állatok használhatatlan maradványait, mint például a patákat, csontokat, vagy egyes belsőségeket a keselyűkre bízzák a dolgozók, amelyek nagy örömmel takarítják el e maradékokat. Sok mészárszéken, ha viccesen is, de kollégákként emlegetik a keselyűket. Számos más szárnyas dögevő is kiveszi a részét a feladatból, így a hollók, varjak, íbiszek, marabuk, a négylábúakat pedig a kóbor kutyák csapatai képviselik.

Keselyűk a mészárszék szemétdombja felett
Forrás: Evan Buechley

A kutatók elhatározták, hogy igyekeznek a lehető legpontosabban felmérni hat etióp mészárszéken a dögevők által eltakarított maradványok mennyiségét, 2014-19 között.

Feljegyezték a helyszíneket látogató dögevők számát és faját, s kiszámították, mennyit is esznek. A három itt élő keselyűfaj összesen naponta 250 kilogramm dögöt takarított el. A keselyűk létszáma hatalmasat zuhant: két fajuk 73 százalékkal, a harmadik 15 százalékkal vált ritkábbá, miközben a kóbor kutyák mennyisége megnőtt. Az nem egészen világos, hogy mi okozza ezt a stafétaváltást, számos tényező állhat a háttérben.

A karvalykeselyűk létszáma az elmúlt kb. 40 évben 90 százalékkal csökkent, a másik két faj létszáma kicsit kevésbé, „csak” 81 és 83 százalékkal esett vissza.

Csuklyás keselyűk éhes kis csapata Etiópiában.
Forrás: Evan Buechley

„Úgy tűnik, az, hogy elmaradnak a keselyűk a mészárszékekről, általános népesség-összeomlás miatt lehet” – mondta Megan Murgatroyd, a kutatás egyik résztvevője, hozzátette, hogy a keselyűknek minden segítséget meg kell adnunk a krízisből való kilábaláshoz.

Sajnálatos következmény az is, hogy amint egyre több lesz a kóbor kutya a mészárszékek környékén (is), egyre gyakoribb a veszettség az emberek körében. Amint azt India és Pakisztán példája mutatja, ahol az 1990-es években omlott össze a keselyűnépesség, és nőtt meg a kóbor kutyák létszáma, ez a változás a betegségek terjedésével is jár. Indiában egyenes összefüggést mutattak ki a kóbor kutyák létszámnövekedése és a veszettség emberi terjedése közt. Etiópiában még nem hozták összefüggésbe a két tényt, de már most is évente 3000 ember, főként kisgyerek veszíti életét veszettség miatt…

Kóbor kutya táplálkozik egy indiai szeméthalomban található tetemeken.
Forrás: wikimedia commons

Felmerül, hogy a kutyafalkákat kerítéssel el lehetne zárni a mészárszékektől, ám igen nehéz egy éhes, vad falkát távol tartani a nagy mennyiségű élelemtől… Gyakorlatilag folyamatosan karbantartott erődítményekké kéne ehhez alakítani a mészárszékeket, ahová nem tudják beásni magukat a kutyák. A kutyák létszáma egyenes összefüggést mutat a rendelkezésre álló eleséggel, így a kerítés hosszú távon jelenthetne megoldást. Ráadásul a súlyosan veszélyeztetett etióp farkasra is kisebb eséllyel csapna le a kutyák terjesztette veszettség, ha kevesebb volna a kóbor eb.

Az etióp farkas (Canis simensis)
Forrás: inaturalist

Bár ellentmondásnak tűnik, de az elfogyasztott dög mennyisége nőne a kutyák kizárásával, mivel a marakodó kutyafalkák elriasztotta dögevő madarak így nyugodtan ehetnének, és talán a keselyűk létszáma is növekedésnek indulhatna. A kutatók tehát arra biztatják mind a mészárszékek tulajdonosait, mind a természetvédő és állami szervezeteket, hogy a lehető legnagyobb mértékben támogassák világszerte e kerítések felépítését és folyamatos karbantartását. „Ezzel csökkenne a bűz, kevesebb lenne a fertőzéseket terjeszteni képes légy, kevésbé szennyeződne a talajvíz” – tette hozzá Buechley. Rengeteg haszna volna e beruházásoknak egész Afrikában, és persze a világ más tájain is.

Kiderült, hogy a keselyűket nem tudja helyettesíteni semmilyen más dögevő, és a kipusztulásuknak igen súlyos következményei lesznek. Érdemes tehát megbecsülni a szolgáltatásaikat és mindent megtenni a védelmükért.

Növényi alapú nedvszívó

Növényi alapú nedvszívó

Az egészségügyi betétek nedvszívó tölteléke pamut vagy fapép, egy új fejlesztésben olcsóbb és fenntarthatóbb alapanyagot találtak.

Rizsháncs és papír lehet a jövő szigetelőanyaga

Rizsháncs és papír lehet a jövő szigetelőanyaga

A rizsháncs olyan mezőgazdasági melléktermék, amelynek már eddig is számos felhasználási formáját találták ki, most egy újabb áll be ebbe a sorba.

Kiterjedt ősi tiszafaerdők

Kiterjedt ősi tiszafaerdők

Kelet-Anglia egy sík régióját a régmúltban kiterjedt tiszafaerdők uralták.

A palackorrú delfin elektromos érzékelője

A palackorrú delfin elektromos érzékelője

Egy új kutatás szerint a palackorrú delfinek is érzékelhetik az elektromos teret az orrukban lévő érzékelővel.

Kiterjesztett valóságot alkalmazó orvosi eszköz készült Pécsen

Kiterjesztett valóságot alkalmazó orvosi eszköz készült Pécsen

A Pécsi Tudományegyetem részvételével fejlesztették azt az új orvosi eszközt, amelyben kiterjesztett valóság segíti a vizsgálatok kiértékelését és az eredmények gyakorlati felhasználását.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket