György, Fidél, Debóra2024. április 24., szerda
Tudomány

Miért utálják a kutyák a postásokat, és mit tehetünk kutyatámadás esetén?

National Geographic Magyarország

A postás-kutya viszony nem barátságos, most Ausztráliában a növekvő támadások miatt összefoglalták, miért is oly gyakoriak az esetek, és miért pont a postások a legsűrűbben megharapott alanyok.

Forrás: Getty Images

 

Az Adelaide-i Egyetem két, társállatok viselkedésével, kiképzésével foglalkozó kutatója a The Conversation hasábjain számolt be azokról az eseményekről, amelyek az ausztrál postásokat lázban tartják mostanában: a tavalyi hasonló időszakhoz képest idén eddig négyszázzal több kutyatámadást (eddig 1170-et) kellett elszenvedniük a kézbesítőknek. Az ausztrál posta közleménye szerint napi 5 kutyatámadás történik, s ezek közt sok súlyos sérülésekkel, s hosszan tartó lelki traumával jár.

Mit lehet tenni, ha valaki egy ilyen támadás szemtanúja, vagy épp elszenvedője?

Érdemes szem előtt tartani, hogy a kutyák milliói nem harapnak, s azok, amelyek megteszik, legtöbbször nem agresszivitásuk, hanem idegességük vagy félelmük miatt. Bár a kutyákat hosszú évezredek óta társainkként tartjuk, s átalakítottuk számtalan jellemvonásukat, minden vad tulajdonságukat nem lehetett a háziasítással eltüntetni. Ilyen az az ösztönük is, amellyel a saját lakóhelyüket védik, s amelyből azután, ha ezt veszélyben érzik, a problémás esetek is következnek.

Becslések szerint (jó statisztika nincs rá) Ausztráliában évente kb. 100 ezer kutyatámadás történik, ezekből 10-14 ezer esetben van szükség orvosi segítségre, s kb. 10 százalékban van szükség kórházi kezelésre. Mindeközben a brit kutyatámadások közül a felnőttek elleniek száma nő, míg a gyerekek ellenieké nem, érthetetlen okból. Szintén brit adatok szerint a kutyatámadások 80 százaléka a postásokat, a állatorvosokat és asszisztenseiket, kutyagondozókat és a kutyával rendelkező embereket gondozó szociális munkásokat érte, vagyis azokat, akik munkájuk során kénytelenek összefutni az idegen állatokkal. Nagy kockázatú munkáknál hasznos lehet az olyan speciális felszerelés, mint a légrobbantó (duguláselhárításhoz használt készülék, amely sűrített levegőt nyom ki), azonban az átlag felhasználók nem hordanak magukkal ilyen eszközöket.

Mi az a 3 dolog, amit tehetünk, ha látjuk, hogy valakit megtámad egy kutya?

  1.  tartsuk magunkat távol a helyzettől, különben minket is megharaphat az állat
  2.  biztonságos távolságból vonjuk el a kutya figyelmét, dudáljunk a kocsinkkal, vagy locsoljuk le az ebet kerti locsolóval
  3.  szükség esetén hívjunk mentőt

Mi a teendő támadás után?

Elsődleges az esetleges seb ellátása, fertőtlenítése, szükség esetén orvosi segítséggel (ne feledkezzünk el a veszettségről, tetanuszról!). Ezen felül érdemes jelezni a hatóságoknak, önkormányzatnak is a támadás tényét, sok helyen kötelező is ezen esetek jelzése. Hazánkban a támadások esetén szintén érdemes rendőrt hívni, hisz a felelősséget is csak jegyzőkönyv birtokában lehet megállapítani. (Ne feledjük, a kutyatámadás néhány esetben élethosszig tartó nyomokkal, egészségügyi hatásokkal járhat!). Amennyiben egy kutya veszélyesnek bizonyul, a gazdát kötelezhetik a kutyát benn tartó kerítés megépítésére, annak javítására.

Miként előzhetjük meg, hogy ránk támadjon egy kutya?

A postásokat különösen gyakran érik támadások, sokszor a kutya kergetési ösztöneit éli ki a biciklis kézbesítőn.
Forrás: Pixabay

Ha látjuk, hogy felénk rohan, ideges kutya, akkor nyugalmunkat megőrizve, üvöltés nélkül, a szemkontaktust elkerülve távozzunk a territóriumáról, a lehető leglassabb és legnyugodtabb mozdulatokkal. Ha már megtámadott a kutya, mindenképp igyekezzünk állva maradni, és ha lehet, hívjunk segítséget. Bármilyen tárgyat (kabátot, kukát, táskát, ami épp kezünk ügyébe kerül) igyekezzünk a testünk és a kutya közé tenni. Ha földre visz a kutya, akkor pedig a lehető legszorosabban gömbölyödjünk össze.

A legtöbb kutya képes visszatartani a harapási kedvét. Amennyiben a közeledő személy nem érti a támadás jeleit, és a kutya ijedtében támad, valószínűleg csak egyszer fog harapni, ha az ember ennek hatására távozik, nem folytatja a támadást.

No de miért is utálják a kutyák annyira a postásokat?

Nem kimondottan a postásokkal van bajuk, azonban sok kutya szeret megkergetni másokat, s erre a postás különösen alkalmas. Sokszor a biciklis postásokat kergetik, s ezzel egyszerűen túlhergelik magukat, s szinte véletlenül harapnak ilyenkor. Más kutyák a területre váratlanul belépő idegen személy ellen igyekeznek védeni az otthonukat, különösen akkor, ha nem rendszeresek ezek a látogatások. A kutatók úgy vélik, érdemes lehet a postásoknak kutyacsemegét, jutalomfalatot hordani magukkal, s amikor kutyás házhoz kell menniük, az eb mindig kapjon ebből, így pozitív kapcsolatot alakíthat ki a kézbesítővel az állat, de problémás kapcsolat esetén a kutya figyelmét kis időre elterelheti pár finom falat kiszórása. Azt is javasolják a kutatók, hogy a problémás kutyákkal rendelkező háztartásoknál a postás megegyezhet a tulajdonosokkal például abban, hogy a hét mely napján viszi nekik a küldeményüket (valószínűleg ez nem minden helyen megoldható, és főleg nem minden küldeménynél).

A brit postások esetében gyakori támadások történnek akkor, ha a postaládák a kerítésen belüli oldalról nyílnak, s ekkor a kutya beleharap a postás kezébe. Ezt azzal kerülhetik el, hogy ilyenkor a levelet egy nyeles csipesz segítségével teszik a ládába. Az USA-ban a postaládákra ragasztott sárga és narancsszínű mancs matricákkal figyelmeztetik a postásokat a kutya jelenlétére.

Ausztráliában a posta kérésére javasolt az is, hogy a kézbesítő érkezésekor a kutyát zárják be egy külön szobába, kössék meg, adjanak rá szájkosarat, vagy valamilyen más módon akadályozzák meg, hogy találkozzon a postással, vonják el a figyelmét. Azt is kérik, hogy sose engedjék, hogy gyerek nyisson ajtót a postásnak, mert mellette a kutya könnyen kironthat. Ha pedig kinti tartású a kutya, akkor a levélszekrényt olyan módon illik elhelyezni, hogy ahhoz az állat ne férjen hozzá.

Hazánkban 2008-as adat áll rendelkezésre kutyaharapásokról, eszerint évente kb. 5000 eset történik, és ezek nagyobb részében kisgyereket támad meg a kutya. Az orvosi ellátást igénylő baleseti sérülések közt harmadik helyen áll a kutyaharapás. Ezek az adatok nem annyira magukról a kutyákról, mint inkább a kutyatartás körülményeiről, felelős állattartásról (illetve annak hiányáról) szólnak.

600 ezer éves az arabica kávé

600 ezer éves az arabica kávé

A genetikai vizsgálatok egy kávéhoz fűződő legendára is igazolásul szolgáltak.

Az űrkutatók hírességének csarnokába választották Almár Ivánt

Az űrkutatók hírességének csarnokába választották Almár Ivánt

Az 1932-ben született Almár Iván magyar csillagász a hazai űrkutatás egyik megteremtője.

202 millió éves kövületre bukkant egy 11 éves lány

202 millió éves kövületre bukkant egy 11 éves lány

A 202 millió éve élt állat a mai kék bálnával vetekedő, 25 méteres testhosszával minden idők legnagyobb halgyíkja lehetett.

A gyarmatosítás miatt halt ki a kék lóantilop

A gyarmatosítás miatt halt ki a kék lóantilop

A kék lóantilop a jégkor végén még Dél-Afrika nagy részén jelen volt, azonban mintegy 2000 éve zsugorodni kezdett az állománya.

Kiderült, mióta érezhetik a keserű ízt az állatok

Kiderült, mióta érezhetik a keserű ízt az állatok

A keserű íz számos olyan anyagot kísér, amely az élőlények számára mérgező, így felismerése előnyt jelent a túlélésben.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket