Natália, Valéria, Filótea2023. december 09., szombat
Tudomány

Egy lépéssel közelebb a Théra ókori kitörésének időpontjához

National Geographic Magyarország

A minószi civilizáció végét elhozó óriási vulkánkitörés időpontjáról csak hozzávetőleges adataink vannak, ám a szakemberek egyre jobban leszűkítik, melyik lehetett a kitörés éve.

A jó 3500 éves kitörés után ez maradt a szigetből.
Forrás: Wikimedia Commons

Az Arizonai Egyetem kutatója, Charlotte Pearson évtizedek óta érdeklődik a téma iránt, és hosszú évek óta dolgozik azon, hogy az égei-tengeri Théra (ma Szantorini) szigetén lejátszódott ókori vulkánkitörés időpontját meghatározza. A történelmi adatokból annyit tudni lehet, hogy a Kelet-Mediterráneumon és számos itteni ókori civilizáción is nyomot hagyó kitörés valamikor időszámításunk előtt 1500-at megelőzően zajlott, ám a pontos évre nézve számos elképzelés is létezik, mind nagy-nagy bizonytalansággal. Azonban a kitörés éve történelmi szempontból fontos, mivel számtalan eseményt viszonyítanak hozzá, ezért is lenne különösen lényeges az, hogy a lehető legnagyobb pontossággal eldőljön, mikor zajlott.

A vulkánkitörés kormeghatározása szempontjából fontos adat például a sarki jégbe zárt szulfátnyomok, vagy épp a vulkáni hamu nyomai. Attól függően, hogy földrajzilag hol zajlik egy kitörés, és bizonyos mértékig attól is függően, hogy milyen évszakban, a kitöréskor a sztratoszférába jutó részecskék az északi vagy a déli, illetve mindkét sarkvidék jegében nyomot hagynak. Mivel a jégfuratok kormeghatározásáról már jól felépített adatsorok vannak, ezzel számos kitörés idejét lehet pontosítani. Ha sikerül a jégben talált hamuszemcsék összetételét is megvizsgálni, akkor ezek kémiai jegyei szintén segítenek abban, hogy egy-egy kitörés dátumához közelebb jussunk, szerencsés esetben igazolva azt, hogy az adott nyomok egy bizonyos vulkánhoz köthetőek. Persze, a legtöbb kutatás esetében szó sincs ilyen könnyen értelmezhető és egyszerű dologról, mindig akad valami, ami bonyolulttá teszi a vizsgálatokat. Könnyű lenne a fák évgyűrűit segítségül hívni, mivel ezekben a kitörés egyes hatásai látványos jegyekkel rögzülnek, ám pont a Kelet-Mediterráneum évgyűrű adatsorában vannak olyan jelentős hiányosságok, amelyek miatt nem lehet egyedül e területre hagyatkozni. A globális mintákat kissé nehezebb értelmezni, ám egyéb technikákkal kombináltan már segítséget nyújtanak.

Jégfuratok, amelyekből kimutatták az ókori vulkánkitörések nyomait. A grönlandi jégminta (A kép) lassan olvadva (B kép) mutatja meg, milyen, egykor a légkörbe került, anyagok záródtak a korabeli hóesések révén a jégrétegekbe,
Forrás: University of Arizona

A Théra-kitörés esetében leginkább az a bonyolító tényező, hogy a szóba jöhető időszakban számos kitörés hagyott nyomot a jégmintákban, s ezek közt nem könnyű kiválasztani azokat, amelyek egyes jellegzetességek alapján feltételezhetően a keresett kitörést jelzik. Most, a PNAS Nexus folyóiratban közzé tett tanulmány szerint a korábban e kitörésnek tulajdonított, időszámításunk előtt 1628-as dátum biztosan nem a Théra kitörése volt, hanem egy alaszkai vulkán, az Aniakchak.

Az Aniakchak komplex kalderája. A legnagyobb kerek képződmény az, amely a thérai kitöréssel közel egyidőben zajlott, s ezért ekkora távlatból évtizedeken át megtévesztette a kutatókat.
Forrás: Wikimedia Commons

Az arizonai kutató egy nemzetközi csoport élén egy 2020-ban már megkezdett vizsgálatsorozat eredményét pontosította, akkor a jégminták elemzésén túl fák évgyűrűit is vizsgálták, a két adatsor egymást kiegészítve segíti ugyanis a dátum minél pontosabb meghatározáást.

Az olyan kitörések, mint a Théra ókori hatalmas robbanással járt, a klímára is mérhető hatással volt, a sztratoszférába jutó anyagok révén kissé hűlt a bolygónk, azonban ez esetben az Aniakchak II kitörése hasonlóan jelentős volt, így nehéz eldönteni a lehetséges időpontok közül, hogy melyik melyik volt. Most ebben történt előrelépés.

Fa évgyűrűk, amelyeken korabeli időjárási anomália formájában jelentkezik a hatalmas vulkánkitörés. Az persze ebből nem biztos, hogy kiderül, mely vulkánkitörés is okozta az időjárási eltérést…
Forrás: University of Arizona

Igen sok jel mutatott arra, hogy a Théra-kitörés időszámításunk előtt 1628-ban lehetett. A jégfuratokban megőrzött vulkáni eredetű kénvegyületeket akkor lehet egy adott vulkánhoz kötni, ha a kénnel együtt a kitörésből eredő mikroszkopikus szemcsék, vulkáni hamu maradványai is beépültek a jégbe. Ezen szemcséket ma már olyan kifinomult geokémiai elemzéseknek lehet alávetni, hogy a szemcsékben őrzött kémiai lenyomat segítségével jó eséllyel megtalálható, mely vulkánból származott. A kutatócsoport összeállított egy pontos időrendet az antarktiszi és grönlandi jégfuratokban, fa évgyűrűkben található nyomok alapján az időszámításunk előtt 1680-1500 közti jelentős kitörésekről. Ezek közül számosról be tudták már bizonyítani, hogy nem lehetett köze a Théra-kitöréshez, most az időszámításunk előtt 1628-as dátumról pont a szemcsék geokémiai összehasonlítása révén bebizonyították a kutatók, hogy az alaszkai Aniakchak II volt a tettes. A Théra-kitörés időpontjelöltjei az időszámításunk előtt 1611, 1562-1555, vagy 1538 maradtak a lehetséges dátumok közül.

Minek köszönhető, hogy eddig az időszámításunk előtt 1628-as év volt a legjobb jelölt? Ez az esztendő olyan erős kéntartalmú réteget mutatott a jégfuratokban, ami a néhány évtizeddel ezelőtt vizsgálódó szakemberek szerint csak a Théra lehetett, pusztán a kitörés ismert óriási volta miatt. Ugyanakkor a fák évgyűrűin is megmutatkozott ennek a klimatikus hatása. Ekkor azonban még nem tudtak az Aniakchak szokatlanul nagy kéntartalmú robbanásos kitöréséről. Mára nyilvánvaló, hogy ez az alaszkai vulkán az elmúlt 10 ezer év egyik legnagyobb vulkánkitörésével írta be magát a geológiai történelemkönyvbe. Mostanra világossá vált, és így sikerült az időszámításunk előtt 1628-as dátumot kivonni a „gyanúsítottak közül”.

Hogy a megmaradt dátumok közül melyik lesz a „nyerő”, még sok munkára van szükség, de ne feledjük, egy jó 3500 évvel ezelőtti esemény után nyomoznak a szakemberek, s a további kémiai vizsgálatoknak ebben fontos szerepük lesz.

Valahol a jégrétegekben, ahol a kénvegyületek jelzik a kitöréseket, kell lennie egy aprócska hamuszemcsének, amelynek kémiai összetétele a Théra-kitöréshez köthető, már csak ezt a kis hamuszemcsét kell megtalálni.

Egy kis trükk segítheti a jobb kávé készítését

Egy kis trükk segítheti a jobb kávé készítését

Egy eljárás, amitől még finomabbá válik a presszókávé, és ezt most tudományos módszerekkel is igazolták.

Hipergravitációs kísérlet sáskákkal

Hipergravitációs kísérlet sáskákkal

A földinél nagyobb gravitációnak kitéve neveltek fel sáskákat, egy érdekes kísérlet során.

Új kutatás eredményei a hatékonyabb gyógyszerekért

Új kutatás eredményei a hatékonyabb gyógyszerekért

Jelentősen javítani lehetne egyes gyógyszerek hatékonyságát annak az új módszernek a segítségével, amit a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán dolgoztak ki. A megoldásnak köszönhetően lehetőség nyílhat a betegek gyorsabb gyógyulását elősegítő terápiák kialakítására. A kutatók eredményeit összefoglaló cikket az egyetemet fenntartó alapítvány Publikációs Díjjal ismerte el.

Így élhették túl a sugárzást az első sejtek

Így élhették túl a sugárzást az első sejtek

Bolygónkon az élet kialakulása idején még eléggé extrém körülmények uralkodtak, erős sugárzás roncsolta a molekulákat.

Egyre jobbak a sebészeti lézerek

Egyre jobbak a sebészeti lézerek

A sebészeti lézerek számos szempontból jobbak a hagyományos szikénél, azonban még elég ritkán alkalmazzák őket.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket