Javítható a búza minősége és mennyisége

A kalászban növekvő szemek mennyisége attól függ, hány egyedi virág alkotja a kalászvirágzatot, egy új kutatás szerint ez akár negyedével is növelhető.

A búza (Triticum aestivum) a világ egyik legfontosabb élelmiszernövénye, amelynek termései, a búzaszemek a kalászvirágzat oldalán fejlődő kalászkákban jönnek létre, egy-egy kalászon számtalan kalászka fejlődik, s a kalászkákban több szem is nő (a nyitóképen rózsíszínnel kiemelve láthatóak a kalász két oldalán növekvő kalászkák, ezt digitálisan színezték, nem a növény néz ki így).
A búza nemrégiben elvégzett géntérképezése nyomán kezd világossá válni, hogy mi is szabályozza a virágzat felépítését, vagyis végső soron a szemek mennyiségét. Egy új, a Science Advances hasábjain közzé tett ausztrál-brit kutatási eredmény egy genetikai alapon javítható búzatermésről számolt be, a kutatást az Adelaide-i Egyetem híre foglalta össze.
„Keveset tudtunk azokról a tényezőkről, amelyek a búza terméshozamát és fehérjetartalmát meghatározzák” – mondta az Adelaide-i Egyetem kutatója, Dr. Scott Boden, aki a kutatást vezette. „Az ezt meghatározó gén felfedezése hozzájárulhat a jobb minőségű termést hozó búzafajták megalkotásához.”
A kutatóknak számtalan természetes mutáns vizsgálatával sikerült találni olyan, a virágzat fejlődését szabályozó génváltozatokat, amelyekkel jobb minőségű, és valószínűleg nagyobb hozamú búzatermés érhető el.
A búza fehérjetartalma (közismerten sikértartalma) a jobb minőségű lisztek, s így a jobb minőségű, táplálóbb élelmiszerek előállításához járul hozzá. A feltárt génekről az már biztos, hogy magasabb fehérjetartalmú búzatermést eredményeznek, az is kiderült, hogy nő a kalászkák mennyisége a kalászon belül, de az még nem világos, hogy a szemek száma miként alakul, ám feltételezhetően a hozam is nőni fog.
A búza fehérjetartalma azonban úgy növelhető, hogy nem csökken a termésmennyiség, ez pedig önmagában fontos eredmény. A kutatók szerint 2-3 év múlva várható már, hogy a feltárt tulajdonságok alapján nemesített új fajtákat a vetőmagtermelők, majd kb. 7 év múlva már a farmerek is megkaphatják.