Levente, Irén, Iréneusz2022. június 28., kedd
Tudomány

Paradicsomi megoldás a D-vitamin hiányra

National Geographic Magyarország

Világszerte mintegy egymilliárd ember szenved D-vitamin hiánytól, s e szám folyamatosan nő a hiányos táplálkozás miatt, számukra jelenthet megoldást a paradicsomba zárt napfény.

Forrás: Pixabay

Az ember a Nap ultraibolya sugárzása hatására állítja elő előanyagaiból a D-vitamint, és azzal, ha az előanyagból megfelelő mennyiséget fogyasztunk, segítjük e folyamatot. Az előanyagokat halban, tojásban, tejben, májban találni meg, a növényi étrenden élők számára az élesztő és a gomba jelenti a megfelelő forrást, ezek azonban kevésbé hatékonyak állati eredetű társaiknál. Van, ahol például a tejhez gyárilag adagolják hozzá, van, ahol a tablettákat részesítik előnyben. A juhoknál pedig egy különleges megoldás működik a növekvő gyapjúval kiválasztott lanolin révén: a juhok egyszerűen lenyalogatják a D-vitamint a bundájukról. Mivel azonban a klímaváltozás ellensúlyozásának egyik kulcskérdése a mezőgazdaság, azon belül is az állattenyésztés átalakítása, az állati élelmiszerek és termékek mennyiségének jelentős csökkentése, ezért kell valami alternatív, természetes forrás.

A paradicsomban szerencsére megtermelődik a D-vitamin egyik kulcsfontosságú előanyaga (7-DHC, vagy D3-provitamin), emiatt két kutatócsoport is e közkedvelt növényhez fordult segítségért: egy kis genetikai módosítással állatmentes D-vitamin forrássá alakítható a paradicsom.

Az egyik (brit) kutatócsoport a Nature Plants hasábjain közzé tett tanulmányban arról a módszerről számoltak be, amelyben a paradicsomban termelt előanyagot stabilizálták. Az ilyen paradicsomból egy átlagos szem a napi D3-vitamin 20 százalékát nyújtja! Egy másik kutatócsoportnak a világ túlsó felén (Dél-Korea) hasonló eredményt sikerült elérnie – az ő tanulmányuk még elbírálás alatt áll és folyóirati megjelenésre vár.

A felső sorban vad típusú, az alsóban a génkiütött paradicsom képei. A sötétkék képek UV fényben készültek, s jól látszik, hogy a génkiütött paradicsomban a D-vitamin előanyaga felhalmozódott, a természetes paradicsomban viszont átalakult.
Forrás: Nature Plants

Miként sikerült ezt elérni?
A paradicsom és minden rokona (Solanaceae család, pl. burgonya, padlizsán) is előállítja a D3-provitamint, ám a növények növekedése során ezek más molekulákká alakulnak, két enzim hatására. A kutatók elgondolása az volt, hogy az ezen enzimek előállítását irányító gének kikapcsolásával vagy kiütésével a D3-provitamin fel fog halmozódni a növény termésében. Ez pedig a napfény UV-sugárzásának hatására újabb átalakuláson megy át, és már az ember által hasznosítható formátumú D3-previtaminná válik.

A génmódosítás igen tág fogalom, többféle módszert is értünk alatta, azonban a közvélekedés egységesen elutasító vele szemben, sokszor az információhiányból adódóan. Holott számos esetben olyan módosításokat végeznek el, amelyek nem visznek be az adott élőlénytől idegen genetikai anyagot - ettől tartanak a legtöbben -, pusztán a meglévő, saját gének közül vesznek el olyat, amely az ember számára káros tulajdonságokért felel. Efféle változások természetes úton is bekövetkeznek, ám ilyen esetekben sok évtizedes kertészeti nemesítői munka váltható ki egy gén kiütésével. Ilyen például az, ha egy gyümölcs gyors megromlásáért felelős gént kiütik, s ezzel az adott gyümölcs sokkal hosszabban fogyasztható marad, így csökken az élelmiszer-pazarlás. Hasonló elvű a most végzett módosítás is, a paradicsomok egy meglévő, saját génjét metszették ki, s enélkül a termelt vitamin-előanyag nem bomlott le számunkra haszontalan molekulává, hanem megőrződött. Az ilyen génkiütésre gondoljunk úgy, mintha az ember egy régóta fájós bölcsességfogát húzatná ki, s ezzel helyreállna az egészsége.

A brit kutatók az egyik enzim génjét kiütötték, ezzel a másik enzim még ellátta a növény élettani funkcióihoz szükséges feladatait, és a vitamin-előanyag is jelentősen fel tudott halmozódni. A megérett paradicsomokat azután felszelve csak a napra kell tenni, és az előanyag máris átalakult a ember által hasznosított formává. Az átalakulás még hatékonyabb volt, ha a paradicsomot felszeletelés után a napon megaszalták. A kutatók hozzátették: a növények levelei és szára szintén tartalmazták az előanyagot, így ezeket fel lehet használni D-vitamin gyártásra.

A koreai kutatók egy másik enzimet irányító gént ütöttek ki, s az eredményül kapott paradicsomban így még több D-vitamin előanyag termelődött.

Egyelőre mindkét esetben csak laboratóriumi körülmények közt nőttek a génkiütött paradicsomok, ám mindkét kutatócsoport valódi termesztési kísérleteket kezd néhány héten belül. A sikeres termesztésen túl azt is bizonyítaniuk kell még a kutatóknak, hogy az így termelt previtamint az emberi szervezet tényleg képes-e hasznosítani, és előállítani belőle a D-vitamint.

Hozzászólások

Tojásban a tojás – dinoszaurusznál

Tojásban a tojás – dinoszaurusznál

A tojás belsejében egy másik tojás rejtőzött; a ritka elváltozást a tyúkok és más madarak esetében jól ismerjük, most először találtak ilyet dinoszaurusznál.

Baráti illatok

Baráti illatok

Mindenkivel előfordult már, hogy egy újonnan szerzett barátjáról úgy érezte, ezer éve ismeri, egy friss kutatás szerint ez a hasonló testszagnak is köszönhető.

Mintha a közelmúltban pusztult volna el ez a 30 ezer éves mamutborjú

Mintha a közelmúltban pusztult volna el ez a 30 ezer éves mamutborjú

Az állat 30 ezer évvel ezelőtt élt, maradványai elképesztően jó állapotban konzerválódtak.

A legkisebb hazai gémféle

A legkisebb hazai gémféle

Gyerekkorom kedvenc fürdőhelye volt az edericsi strand, csodálatos a panoráma, a tanúhegyek ott ágaskodnak előttünk, a parti nádasból pedig gyakran átrepült a törpegém (Ixobrychus minutus).

Hogyan függ össze a pikkelysömör és az ösztradiol?

Hogyan függ össze a pikkelysömör és az ösztradiol?

A pikkelysömör esetében a két nem közt jelentős eltérések vannak, s egy új kutatásból az oka is kiderült.

National Geographic 2022. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket