Hugó, Agád2023. április 01., szombat
Tudomány

Hatalmas ragadozó dinoszaurusz a brit Wight-szigetről

2022.06.11.Fitos Attila
National Geographic Magyarország

A 2021 őszén bemutatott két új faj után most egy újabb óriási spinosaurus-féle került elő a híres lelőhelyről.

A Wight-sziget újonnan felfedezett kréta időszaki nagyragadozója, a „White Rock spinosaurus”
Forrás: Anthony Hutchings alkotása/ UoS/A Hutchings

 

Az Anglia déli partjainak közelében elhelyezkedő Wight-sziget a fosszíliagyűjtők kedvelt vadászterülete. A Wealden-csoportnak elnevezett kora-kréta kőzetegyüttes többek között dinoszaurusz leletekben is rendkívül gazdag. A márgás-homokos édesvízi üledékbe ágyazódott csontkövületekből az ikonikus őshüllők szinte minden csoportját sikerült már beazonosítani: theropodák, sauropodák, ankylosauriák és ornithopodák egész serege látott az elmúlt évtizedekben itt napvilágot az amatőr és professzionális kutatók kalapácsütései nyomán.

2021 őszén kisebb szenzáció kerekedett a bejelentésből, miszerint a Southamptoni Egyetem kutatói a legendás két lábon járó ragadozó Spinosauridae-k családjának két új faját írták le a sziget képződményeiből. Ezek a tavaly bemutatott csontok a kőzetcsoport idősebb, barremi korú, azaz nagyjából 129-126 millió éves kőzeteiből kerültek elő. A közlemény súlyát az a következtetés adta, hogy a leletegyüttes koradatai alapján a spinosaurus-félék eredetileg Európa területéről származhattak, majd a későbbiek folyamán innen vándorolhattak Ázsia, Afrika és Dél-Amerika területeire.

A munkát folytatva a brit egyetem munkatársai most újabb tanulmánnyal jelentkeztek, ezúttal a PeerJ tudományos folyóirat hasábjain. Az üzenet ezúttal is izgalmas: a Wight-sziget egy új dinoszaurusz leletével talán Európa eddig felfedezett legnagyobb méretű szárazföldi ragadozójának maradványait írták le.

Az újonnan bejelentett fosszíliákat a sandowni Dinosaur Isle Museum gyűjteménye bocsátotta a kutatók rendelkezésére. A csontokat néhány évvel ezelőtt Nagy-Britannia egyik legendás hírű, ám nemrég sajnálatos módon elhunyt amatőr gyűjtője, Nick Chase fedezte fel, többedmagával, a sziget délnyugati részén fekvő Compton Chine partvidékén.

Az új spinosaurus-féle legjobb állapotban fennmaradt csontfosszíliái.
Forrás: Chris Barker/Dan Folkes

Az állatnak aránylag kis része maradt fenn. A leletegyüttes legjobb állapotú tagjai farokcsigolyákból és a medenceöv elemeiből állnak, minden más nagy valószínűséggel még a tetem betemetődése előtt eltűnt. A meglévő csontok felszínén látható, dögfaló szervezetekre utaló nyomok legalábbis arra engednek következtetni, hogy a maradványok a dinoszaurusz halálát követően még sokáig ki voltak téve a természet mindent újrahasznosítani vágyó elemeinek. Azt azonban kijelenthetjük, hogy ez a néhány csont jó eséllyel mind egyetlen egyedhez tartozott, hiszen egymáshoz közel kerültek elő, ugyanolyan bezáró kőzet vette őket körül, méretarányaikban azonosak, anatómiai bélyegeik pedig megegyeznek. Annak ellenére, hogy csupán néhány csontja maradt fenn, ez már elegendő volt ahhoz, hogy család szinten meghatározzák az állat rendszertani helyzetét, és megbecsüljék egykori méreteit.
Ezek alapján arra az eredményre jutottak, hogy újfent egy spinosaurus-féle maradványaival van dolguk, amelyek ráadásul egy a családja többi tagjához képest hatalmas méretekkel, 10 métert is meghaladó testhosszal és tonnákra rúgó testtömeggel rendelkező példány részei voltak. Chris Barker, a Southamptoni Egyetem doktorandusza, egyben a kutatás vezetője elképzelhetőnek tartja, hogy az Európa területén valaha felfedezett legnagyobb szárazföldi ragadozó maradványait mutatták most be.

A lelőhely a sziget térképén.
Forrás: Chris Barker/Dan Folkes

További érdekesség, hogy a szóban forgó spinosaurida egy nem várt rétegből bukkant elő. A Wight-szigeten valaha előkerült tömérdek dinoszaurusz csont döntő többsége ugyanis – mint ahogy a tavaly bemutatott példányok is – egyetlen képződményből, a folyami és tavi üledékeket magába foglaló, 140-125 millió éves Wessex Formációból származik. Az új leletanyagot azonban az ennél feljebb települő Vectis Formáció üledékeinek öleléséből szabadították ki a kövületvadászok. Ezek a White Rock homokkőnek is nevezett rétegek 125 millió évvel ezelőtt, az Apti korszakban jöttek létre, amikor a tenger előrenyomulása miatt a terület már egy édes- és sós vizű lagúnákkal tarkított partvidék része volt. Ez a formáció eddig jóval kevesebb őshüllő lelettel büszkélkedhetett, és az a kevés is főként lábnyomokból állt. Csontfosszíliából mostanáig mindössze két növényevő faj, az ankylosaurusok közé tartozó Polacanthus foxii és egy iguanodontia, a Mantellisaurus atherfieldensis képviseltette magát.

Mindamellett, hogy az új példány ily módon a Brit-szigetek területén máig felfedezett legfiatalabb spinosaurus-féle, az eltérő őskörnyezet is fontos információkkal szolgál az ősélet kutatói számára.

A 2021-ben publikált anyaggal ellentétben ezek a fosszíliák nem alkalmasak pontosabb rendszertani besorolásra, így a szerzők egyelőre nem adtak az óriási spinosaurusnak tudományos nevet. Mindazonáltal az a tény, hogy egy méretében egyedülálló példány elsőként képviselteti magát egy, az eddigiektől eltérő, földtani formációban és földtörténeti korszakban, erőssé teszi a gyanút, hogy még nem ismert fajjal állunk szemben. Ennek ellenére megfelelő bizonyítékok, azaz jól elkülöníthető csonttani bélyegek hiányában az esetleges új elnevezés bevezetése még várat magára.

A kutatók tervei között még további vizsgálatok is szerepelnek. Azt tervezik, hogy vékony keresztmetszeti mintákat véve mikroszkóp alatt fogják tanulmányozni a csontok belső szerkezetét, mellyel a jövőben új információk birtokába juthatnak az állat növekedési tempójával és életkorával kapcsolatban.

Baktériumtoxin is közrejátszhat a sclerosis multiplex kialakulásában

Baktériumtoxin is közrejátszhat a sclerosis multiplex kialakulásában

A sclerosis multiplex, röviden SM egy fiatal korban jelentkező, meglehetősen komplex és súlyos tünetekkel járó idegrendszeri betegség.

Emiatt fúj a galaktikus szél

Emiatt fúj a galaktikus szél

Az NGC 253 jelű, 11,4 millió fényévre lévő spirálgalaxist a Chandra-űrteleszkóp vizsgálta röntgen tartományban.

A rabszolga-kereskedelem, a szárazság és a szúnyogok

A rabszolga-kereskedelem, a szárazság és a szúnyogok

Az Afrikából Amerikába irányuló rabszolga-kereskedelem nemcsak afrikaiak millióit, hanem a sárgalázat terjesztő szúnyogot is áthurcolta az óceánon.

Magzati fejlődés vizsgálata a vetéléssel végződő terhességeknél

Magzati fejlődés vizsgálata a vetéléssel végződő terhességeknél

Egy új kutatás szerint a spontán vetéléssel végződő terhességek során lassabban fejlődnek a magzatok, a fejlődés menetének vizsgálata segíthet előrejelezni problémát.

Elektromos energia vércukorból

Elektromos energia vércukorból

Számos betegségben jut szerep a testbe ültethető készülékeknek, legyen szó például egy pészmékerről vagy épp gyógyszert adagoló eszközről, s ezeknek elektromos áramra van szükségük a működésükhöz.

National Geographic 2023. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket