Lujza, Ágnes, Henrik, Magor2024. március 02., szombat
Tudomány

Betonkolosszus a zöldben

2022.07.06.NG
National Geographic Magyarország

Zalotay Elemér 1968-ban elkészült Szputnyikfigyelője a szó szoros értelmében ugyan nem mondható tájsebnek, de betontömegével enyhén szólva kirí természeti környezetéből. Már zömök külseje is különleges; hát még a belseje!

Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriuma és Multidiszciplináris Kutatóközpontja.
Forrás: Bánhegyesy Antal

 

Szombathelyen található az ELTE csillagvizsgáló központja, a Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont. Mielőtt a betonból készült épülettel megismerkednénk ugorjunk vissza az időben közel másfél évszázadot! A Gothard család története a 18. századtól kapcsolódik Szombathelyhez, kastélyuk pedig a város szomszédágában lévő, akkor még különálló településen, Herényben épült. Itt született, 1857-ben a természettudományok, különösen a csillagászat, iránt érdeklődő fiú, Gothard Jenő. Felnőtt korára elhatározta, hogy egy obszervatóriumot építtet, a kastély mellé, így még jobban megismerheti az égboltot. A terveket Hauszmann Alajos műegyetemi tanár készítette. Az elkészült és távcsővel, egyéb műszerekkel fölszerelt Herényi Asztrofizikai Obszervatóriumban Gothard Jenő elsősorban csillagszínképekkel foglalkozott, és 1881. október 20-án megtörtént az első észlelés.

1909-ben, Gothard Jenő halálával a tudományos munka is megszűnt, a felszerelések pedig a premontrei rend szombathelyi gimnáziumába kerültek. 1948-ban az egyházi iskola állami intézmény lett, de vezetői felismerték a Gothard hagyaték értékét és a gimnázium tetejére a teleszkópnak építettek egy kupolát, ezzel létrejött hazánk első vidéki csillagvizsgálója. A kupola azonban idővel kicsinek bizonyult és a Gothard hagyatéknak is megfelelő helyet kellett találni. A város vezetősége megvásárolta a család még élő tagjától a kúriát és a parkban, 1967-ben Zalotay Elemér tervei alapján, elkezdődött a csillagászati megfigyelőállomás építése.

Ezt az épületet járta körbe kívül-belül Bánhegyesy Antal ifjú fotográfus. Élményeiről, tapasztalatairól az alábbiakban számol be.

Forrás: Bánhegyesy Antal

Ahogy elnézem a különös formájú, monumentális hatású, de valójában kis alapterületű épületet, a megdöbbenés után azonnal kérdések sora tolul fel bennem. Elsőre kaotikusnak és indokolatlannak tűnik az összkép, de hamar ráébredek, hogy a vaskos betonszerkezet jól elkülöníthető elemekből áll, és az összes elemnek megvan a maga funkciója. Itt, Szombathelyen, jószerével a természetben nem igazán támad olyanfajta, számottevő rezgés, amely befolyásolhatná a csillagászati mérések pontosságát. A Szputnyikfigyelő az utcák felől egyáltalán nem látható, a kutatóintézet főépületétől kikövezett utacskán juthatunk el hozzá, amelynek folytatása egy kapun át közvetlenül az arborétumba vezet.

A obszervatórium nyitott kupolája a teleszkóppal.
Forrás: Bánhegyesy Antal

Kovács József a vezetőm: az ELTE Gothard Jenőről elnevezett asztrofizikai obszervatóriumának és kutatóközpontjának (röviden: GAO MKK) tudományos főmunkatársa jó harminc esztendeje dolgozik itt. Pompás bevezetőjéből sokat megtudok az intézmény névadójáról, magáról a Szputnyikfigyelőről, a végébe épített megfigyelőállomásról. Én biztosan nem tudnám olyan szakértelemmel átadni az olvasónak mindazt, amit tőle hallottam, úgyhogy annyit mondhatok: őszintén ajánlom mindenkinek, hogy amikor lehetősége nyílik, látogasson el ide – fantasztikus élményben lesz része.

Forrás: Bánhegyesy Antal

Kívülről hatalmasnak tűnik, belülről azonban meglehetősen szűkös ez az épület. A megfigyelőállomásra vezető lépcső meghökkentően keskeny, fokai hosszúak, nagyon oda kell figyelnem, hogy ne essek orra, akár lefelé, akár fölfele visz az utunk. Szűk kis ajtón jutunk be a teleszkóphoz, és már-már guggolva érjük el a kapcsolóvezérlő egységet, hogy aztán a széthúzódó tető révén kitáruló térben fölegyenesedhessünk, végre kinyújtóztathassuk kicsit a lábunkat. Persze a funkcionalitás a lényeg, de azért megállapítom magamban: nem lehet könnyű itt nap mint nap törpejárásban dolgozni.

Forrás: Bánhegyesy Antal

A megfigyelőállomás a középen elhelyezkedő betonhasáb felső szintjében található, alatta kisebb iroda kapott helyet, az irodahelyiséget két oldalról, jól kivehető T alakú vasbeton tartók övezik, azokon mozog a ma már motoros vezérlésű tetőszerkezet.  A fő színtérre a hosszú és ablaktalan öntöttbeton folyosón visz az út. A különféle elemek elkülönítése a megfigyelőállomástól azért volt olyan fontos, mert így mindennemű mozgás zavaró hatását ki lehetett szűrni, jóval pontosabbak lehettek a mérések. Most már nincs kétségem: túl szigorú, aki tájsebnek látja ezt a természeti környezetéből meghökkentően kirívó, de minden elemében funkcionális épületet.

Zalotay Elemér Szputnyikfigyelője a maga idejében érdekes módon nem kapott publicitást, noha igencsak progresszív jegyeket hordoz. Anyaghasználatát tekintve bizonyosan: teljes egészében öntött betonból készült. Magyarországon az 1960–1970-es évek „betonbrutalizmusának” hatására, még inkább a paneles építési mód miatt a betonhoz mint anyaghoz nem kevés negatív jelző és érzés társult. A beton szürke, hideg, visszataszító anyag, mondták sokan, önmagában befejezetlen, rossz minőségű hatást kelt, minél hamarabb be kell burkolni.

A zsaluzatból kikerült betonfelületeket utólag nem vagy egészen csekély mértékben lehetett javítani.
Forrás: Bánhegyesy Antal

Valójában a beton rendkívül sokoldalú, rengeteg lehetőséget kínáló anyag, megannyi felhasználási módja lehet. Ám amikor látszóbetonban gondolkodunk, egyszerre kell szerkezetben, térben és felületben terveznünk. És azt se feledjük, hogy a Zalotay-obszervatórium építése idején még nem álltak rendelkezésre bizonyos technológiák és anyagok, például az öntömörödő és a nagy szilárdságú beton.

Egyébként nem csak szombathelyi obszervatóriumáról híres Zalotay Elemér. Először 1959-ben, az Élet és Tudomány hasábjain publikálta terveit, később a Kortárs folyóiratban Corb Plus címmel részletesen kifejtette elképzelését. Egy 3-5 kilométer hosszú, 30–50 emeletes szalagházat tervezett Budapestre, a Duna budai oldalára. Célja az volt, hogy élhetőbb tömeglakásokat alakítson ki statikai szabadalmával. Épületszerkezetében 50-60 százaléknyi súlycsökkentéssel számolt, így olcsóbban, több lakás épülhetett volna úgy, hogy a lehető legkevesebb teret veszik el a természettől. Zalotay maga is elismerte terve futurisztikus jellegét, de számításokkal igazolta kivitelezhetőségét, több kicsinyített kísérleti verzióját is kidolgozta. Noha a szakmai hozzászólók többsége támogatta, a vitát végül hatalmi szóval zárták le: a hatóságok elutasították a terv megvalósítását.
Nem véletlen a címválasztás: Corb Plus. Zalotayt sokan Le Corbusier egyik, ha nem a legfőbb hazai követőjeként tartják számon. A Szputnyikfigyelő falainak geometrikus lenyomataiban Corbusier betonépítészete és szobrászi formavilága köszön vissza – jóllehet a tervezés idején Zalotay csak szaklapok cikkeiből ismerhette Le Corbusier expresszionista vasbeton-építészetét, mivel egészen 1973-ig nem kapott kiutazási engedélyt.

Az obszervatórium egyedülálló csillagászati szakgyűjteménye várja az érdeklődőket, a kiállításon nem csak a múlt századi eszközökkel ismerkedhetnek meg, hanem a legújabb csillagászati felfedezésekkel is, ráadásul havonta egy alkalommal esti észlelésen és tárlatvezetésen is részt vehetnek. A látogatás rendjéről a gothard.hu weboldalon kaphatnak információt.

1989-ben születtem Kolozsváron, 2014-ben a tanulmányaim miatt költöztem Budapestre. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia mesterszakán 2019-ben végeztem. 2019 óta PreMome oktató vagyok. Fotósorozataimban társadalmi-politikai kérdésekkel, elsősorban a nemzeti identitás különböző vetületeivel foglalkozom. Munkáimban sokszor jelenítem meg az épített környezetet az adott ország társadalmi lenyomataként – ismerhetjük meg rövid bemutatkozásából Bánhegyesy Antalt.
Forrás: Bánhegyesy Antal

 

Készült az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával.

Késedelmesen diagnosztizálják az endometriózist

Késedelmesen diagnosztizálják az endometriózist

Egy új kutatás szerint közel 7 évbe telik, mire sikeresen megállapítják a betegséget.

240 millió éves sárkány

240 millió éves sárkány

Az triász időszakban élt vízi őshüllő teljes kövületének hírét a kínai sárkány éve kezdetén tették közzé.

Meglepően nagy termetű volt ez az emlős

Meglepően nagy termetű volt ez az emlős

A kréta időszakban, mintegy 70 millió éve Patagónia déli részén élt állat lényegesen nagyobb volt az ekkor az amerikai kontinensen élő más emlősöknél.

Down-szindróma nyomai a régészeti leletekben

Down-szindróma nyomai a régészeti leletekben

A súlyos fejlődési zavarokat okozó kromoszóma-rendellenességek nemcsak a modern kor emberét sújtják.

A vérnyomás mérése

A vérnyomás mérése

A magasvérnyomás-betegség minden harmadik felnőttet és minden negyedik elhízott gyermeket érinti Magyarországon. Miért fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrzése? Hogyan mérjünk otthon vérnyomást? Hányszor, milyen testhelyzetben, milyen eszközzel végezzük? A Semmelweis Egyetem oktatóvideója ehhez nyújt segítséget.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket