Gellért, Gerda, Mercédesz2022. szeptember 24., szombat
Tudomány

Megérkeztek a James Webb-űrteleszkóp első képei

National Geographic Magyarország

A legelső felvételt 2022. július 11-én este, majd további négyet 12-én délután tettek közzé. A felvételek a Webb képességeit hivatottak bemutatni.

Forrás: NASA, ESA, CSA,, STScI

Sorrendben érdemes megnézni, miket is örökítettek meg a JWST üzemeltetői, így elsőként a SMACS 0723 nevű galaxishalmazt ismerjük meg, ezt a képet még július 11-én este hozták nyilvánosságra.

SMACS 0723
Forrás: NASA, ESA, CSA,, STScI

A SMACS 0723 galaxishalmazt gravitációs lencsehatással fűszerezve látjuk, több ezer galaxis található a felvételen („akárhova néz a Webb, mindenhol galaxisokat talál” – hangzott el a képeket bemutató műsorban), számos az olyan rendkívül halvány objektum, amilyent eddig infravörös fényben nem láthattunk. A kép látómezejének nagyságát azzal érzékeltették a kutatók, hogy akkorának kell elképzelnünk, mint amekkorát egy karnyújtásnyira tartott homokszem eltakarna az égboltból. A NIRCam, vagyis a közeli infravörös kamera kompozit felvétele számos különböző hullámhosszban készült, és mintegy 12,5 órán át gyűjtötték ehhez a fényt – összehasonlításul a Hubble hasonló felvételt hetek alatt lenne csak képes produkálni (persze az infravörös tartományok nélkül).

A Webb a távoli galaxisokat nemcsak megörökítette, hanem azok összetételéről is információkat gyűjtött.
Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI

A felvétel közepén lévő elmosott galaxishalmaz 4,6 milliárd éves (kb. ekkor keletkezett a Naprendszerünk), ám a gravitációjának köszönhetően a jóval távolabbi s így jóval idősebb objektumok is láthatóvá válnak. Olyan részleteikre, például csillaghalmazokra vagy diffúz régiókra derült fény, amelyeket soha korábban nem láttunk még. Az alábbi videóban összehasonlíthatjuk a látott részleteket a Hubble e régióról készült felvételével.

A Carina-köd hazánkból nem látható, a déli félteke égboltjának gyönyörű, fényes és nagy kiterjedésű csillagköde, amely kb. 7600 fényév távolságban van tőlünk. Otthont ad számtalan, a Napnál jóval nagyobb óriáscsillagnak, és több csillagszülőszoba is működik benne.

A Carina-köd a JWST kétféle szemén át. A felső képet a NIRCam és a MIRI közös felvételéből állították össze, az alsón csak a NIRCam felvétele látszik.
Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI

A hegycsúcsoknak látszó mintázat csillagok születési helyszínei, a „hegyek” felett látható a ködösség belső buboréka, amelyből a csillagszél és az igen erős ultraibolya sugárzás kifújta a gázokat és a port. A NIRCam felvétele ez esetben is soha nem látott részleteket tár fel, eddig nem ismert csillagokat, s itt is megjelentek a távoli galaxisok.

A csillagok formálódásának ezt a szakaszát igen nehéz megvizsgálni, mivel csillagászati értelemben nagyon rövid ideig, mindössze 50-100 ezer évig tart.

A WASP-96 b exobolygó spektrumát is megmérte a JWST. Ez a bolygó tőlünk 1150 fényévre található gázbolygó, nagyjából a Jupiter tömegének a fele lehet, és 3,4 nap alatt kerüli meg a csillagát, 9-szer kisebb távolságra, mint a Merkúr kering a Napunk körül.

Az exobolygó spektruma azt jelzi, miből áll a légköre.
Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI

Eddigi ismereteink szerint légköre felhőtlennek tűnt. A Webb által kinyert színkép a légkör összetételéről ad tájékoztatást, soha korábban ilyen részletes adatok nem születtek egy exobolygó légkörének összetételéről, amelyből az is kiderül, hogy a bolygó forrósága (több mint 500 Celsius-fok) ellenére van benne víz. A Webb tehát igencsak jól látja az exobolygók lakhatósága szempontjából fontos molekulát is. A víz homályként öleli körbe a bolygót, és a korábbi elképzelések ellenére vannak felhők is ebben a légkörben.  A spektrum segítségével más elemek jelenlétét is ki tudják majd deríteni a szakemberek.

Az összehasonlító képpár középső infravörös (jobbra) és közeli infravörös (balra) tartományokban mutatja be a ködöt.
Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI

A Déli Gyűrűsköd (NGC 3132) távolsága mintegy 2000 fényév, ez az objektum szintén a déli félteke égboltján található. A koncentrikus, szabálytalan gyűrűkből álló köd a két központi csillagának egyikéről dobódott ki mindaz a forró anyag, amely a ködként láthatóvá vált, a kibocsátott intenzív ultraibolya sugárzás miatt.

Figyeljük meg a köd közepéből sugárirányban körben látható fénysugarakat!
Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI

 

A két hullámhossztartományban készült felvételek rengeteg különbséget mutatnak meg, a NIRCam és a MIRI nevű műszerek képességeit bemutatva. Jól megfigyelhetőek a köd anyagának rései közt kiáramló fénysugarak, amelyek hasonlóak egy felhőn átsütő napsugárhoz. A jövőben számtalan hasonló, haldokló csillagok képezte ködösséget fognak majd tanulmányozni a JWST segítségével.

A 4 összetartozó galaxis kölcsönhatásait, egybeolvadásait részletekben lehet megfigyelni az új felvételen.
Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI

A Stephan-ötös (vagy Stephan-kvintett) az északi féltekén, a Pegazus csillagképben látható, öt galaxis együttese, amelyből négy fizikailag is összetartozó, 290 millió fényévre lévő csoportot alkot, azonban a legfényesebbik csak véletlenül került velük egy égrészre, azoknál jóval közelebb, csupán 40 millió fényévre helyezkedik el.

A MIRI (középső infravörös) kamera felvétele ismét egészen újszerű arcát mutatja meg a galaxisoknak.
Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI
A galaxisok közt fekete lyukat is találhatunk: a képen legfelül lévő csillagváros aktív galaxismagja a Nap tömegének 24 milliószorosát kitevő szupernagy tömegű fekete lyuk.

Természetesen ez esetben sem csupán képet kapunk a JWST jóvoltából, hanem komplex adatokat a galaxisokban található elemekről, így például a fekete lyuk körüli anyagokról.
Forrás: NASA, ESA, CSA, STScI

A felvételeket teljes méretben is megnézhetjük például az ESA oldalán és az egyes objektumok fentebb olvasható nevében lévő linkeken.

Hozzászólások

Sosem volt még ennyi neandervölgyi gén a világon

Sosem volt még ennyi neandervölgyi gén a világon

40 ezer éve ugyan kihaltak a neandervölgyiek, ám jelenkorunk minden eddiginél több neandervölgyi DNS-sel rendelkezik.

Milyen régi egy ujjlenyomat?

Milyen régi egy ujjlenyomat?

Bár a krimikben mindig könnyen kiderül, mikor is hagyták az épp vizsgált ujjlenyomatot, ám a valóságban távolról sem egyszerű megállapítani ezt.

Kalandos volt a Neptunusz felfedezése

Kalandos volt a Neptunusz felfedezése

1846. szeptember 23-án éjszaka a Berlini Obszervatóriumban ketten is megpillanthatták a nyolcadik bolygót, ám a felfedezés nem csak az ő érdemük.

Talajerózió a szőlőültetvényekben

Talajerózió a szőlőültetvényekben

A hazai szőlőkben is egyre nagyobb gondot okoz a talaj romlása. Az ELTE és az ATK kutatói közeli távérzékelés segítségével térben modellező térképet készítettek, amely egyebek mellett a talajpótlás mértékének tervezésében nyújt a gazdáknak nagy segítséget.

541 millió éves alga rendkívüli részletekkel

541 millió éves alga rendkívüli részletekkel

A 3 dimenziós formában fennmaradt alga a növények őseiről vall.

National Geographic 2022. szeptemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket