Dezső, Vilmos, Renáta2024. május 23., csütörtök
Tudomány

15 dolog, amiben a Nemzetközi Űrállomás segíti az emberiséget

National Geographic Magyarország

Sokakban felmerül, miért is kell a világűrre, űrhajózásra, űrbéli emberi tartózkodásra pénzt költeni, amikor itt a Földön is temérdek dologra lehetne? Kiragadott példákkal indokolta meg a NASA.

Forrás: NASA

A 1998-ban útnak indított Nemzetközi Űrállomás (ISS) első tíz évében az egyes elemeinek építése zajlott kevesebb idő jutott a kísérletekre, a második évtizedben már egyre több tudományos kutatást végeztek a fedélzeten – azóta már eredmények is vannak. A Nemzetközi Űrállomást a NASA, az ESA, a Kanadai és a Japán űrhivatalok közösen üzemeltetik a Roszkozmosszal, az orosz űrhivatallal. (A Roszkozmosz új igazgatója ugyan nemrég épp arról nyilatkozott, hogy 2024-ben kiszállnak az ISS-ből, nem ez az első hasonló nyilatkozatuk, így még ne vegyük készpénznek.) A több mint 20 év munkájának köszönhetően számos területen várható áttörés is.

A NASA 15 olyan dolgot gyűjtött össze, amellyel az ISS az emberiség hasznára válik, nézzük végig, mik is ezek! Természetesen nem csak ennyi van, ezek kiragadott példák csupán.

1. A következő generációs orvosi diagnosztikai műszerek megteremtése

Emberi kéz CT-felvétele az új technológiával.
Forrás: NASA

Az ISS fedélzetére készült az a NICER nevű, neutroncsillagokat vizsgáló teleszkóp, amelynek üzemeléséhet terveztek egy igen gyorsan be- és kikapcsolható röntgensugárzó forrást. Egészen véletlenül pont ilyenre volt szüksége a CT-k modernizálásához egy kutatókórháznak. A NICER teleszkópon dolgozó szakemberek együttműködtek a kórházzal annak a CT-berendezésnek a megalkotásában, lekicsinyítették és mozgathatóvá tették a röntgenforrást, amelyet így csupán akkor kell bekapcsolni, amikor felvétel készül. Ezzel nemcsak energiát lehet megtakarítani és jobb minőségű kép születhet, hanem kíméletesebb a beteget érintően is, hisz így kisebb sugárterhelést kap. Az így kifejlesztett készülék prototípusát hamarosan szélesebb körben használható tesztberendezések követik majd.

2. Új gyógyszerek olyan betegségekre, mint pl. a Duchenne-féle izomelhalás (DMD)

Az ISS fedélzetén végzett kísérletben kialakult fehérje kristályok
Forrás: NASA

Az ISS fedélzetén vizsgálták annak a fehérjének a szerkezetét, amely ebben a gyógyíthatatlan, genetikai eredetű betegséggel hozható összefüggésbe, s olyan adatokat nyertek ki, amelyek a betegség elleni orvosság alapjait képezhetik. Az ezek alapján kifejlesztett egyik vegyületnek azóta már 3. fázisú, hatékonyságot vizsgáló klinikai tesztje zajlik, egészen 2027-ig. A kutatók szerint a szer lassíthatja a DMD előrehaladását, s sok beteg életét meghosszabbítja.

3. Mesterséges állati vérhez szükséges összetevők előállítása

Vérre nemcsak az emberi pácienseknek, hanem az állatoknak is szükségük lehet műtét vagy baleset miatt, azonban az emberrel ellentétben nincsenek nagy állati vérkészletek, amelyekből ezt az igényt ki lehetne elégíteni. Épp ezért merült fel, hogy mesterséges vért lehetne az állatok számára kifejleszteni. Ehhez albuminra, arra a fehérjére van szükség, amely a vér leggyakoribb fehérjéje, ám a Földön rendkívül bonyolult kikristályosítani. Ezt a problémát oldották meg azzal, hogy az ISS fedélzetén végezték el a folyamatot kutya- és macskavérben lévő albuminnal, s ezzel a fehérje szerkezetét és kialakulását is jobban megismerhették.

4. Robotkar technológia a földi autóiparhoz

A Robonauta irányításához használatos viselhető berendezés (pl. kesztyű) közvetíti a robot számára, mit miként kell megragadnia, odébb tennie.
Forrás: NASA

Az ISS-en tesztelt Robonauta kifejlesztésével együtt járt az a munka is, amelyben iparban használható „robotikus kesztyűt” készített a NASA és a General Motors közös csapata. A Robonauta sikeresen ellátta a tesztje során rábízott egyszerű feladatokat. Ezt követően a kutatócsoport a robot kezét átalakította egy viselhető kesztyűvé – ezt viselve akár egy emberi űrhajós, akár egy autógyári munkás kezét olyan módon tehermentesíti az eszköz, hogy a hosszadalmas munkafolyamatokban sem fárad el, ráadásul a sérüléseket is megelőzi. A kesztyű ma már kereskedelmi forgalomban is kapható, Vaskéz (Ironhand) márkanéven.

5. Egyetemi hallgatók kutatóprogramja

A 2000 novembere után születettek számára mindig is volt ISS, mindig is volt kutatás a világűrben. E fiatalok ambícióiban jelentős szerepe van a világűrnek, a felsőfokú oktatásuk során pedig ők maguk is készíthetnek olyan kísérletet, amelyet kiválasztanak az ISS fedélzetén végrehajtásra. Számtalan ilyen kísérlet zajlott: génszekvenálási, robotikai-informatikai, de még diákok tervezte és építette nanoműholdas kísérlet is volt.

6. Hőség és víz mérése

Az ECOSTRESS modul az ISS külsejére szerelve működik.
Forrás: NASA

Az ECOSTRESS műszer az ISS felületére applikálva végez vizsgálatokat a földi talaj, növényzet víztartalma, illetve a talajhőmérséklet mérésével, és például segíti megelőzni az erdőtüzeket. Ennek köszönhetően jobban megismerjük a város hőszigetek működését is, vagy épp meglátjuk az erdőtüzek, vulkánkitörések hőjét.

7. Hordozható ultrahang-technológia

A jól felszerelt kórházaktól távol élők számára is használható, hordozható ultrahangos diagnosztikai berendezést fejlesztettek és teszteltek az Űrállomáson, ez egyszerűen használható, a használatát könnyű elsajátítani, s a vizsgálati eredményeit távolról elérheti a szakképzett orvos, akkor is, ha nincs a beteggel egy helyszínen. A tesztek óta 60 ország 45 ezer főnyi egészségügyi személyzetét képezték ki az eszköz használatára, így sokkal több ember kaphat gyors diagnózist, és ennek köszönhetően hatékonyabb kezelést.

8. Légtisztítás-szűrés, élelmiszer-biztonság

A légszűrő berendezés az ISS növénytermesztési kísérleteiből már évek óta használatban van földi helyzetekben, világszerte.
Forrás: NASA

Az ISS fedélzetén már egészen korán elkezdtek növénytermesztési kísérleteket végezni, amelyekhez speciális környezetet teremtettek, ennek része volt a légszűrő berendezés. A berendezést azután itt lenn, földi körülményekre átalakították és bár eredetileg arra használták, hogy a zöldségek és gyümölcsök megromlását megelőzzék, később a technológia több más ágazatra is átterjedt. E légszűrési rendszer volt az, amelyet a pandémia alatt is számtalan zárt helyen használtak, mivel a SARS-CoV–2 vírust is kiszűri. Egy másik, szintén az Űrállomáson tesztelt technológia segítségével pedig a levegőben lévő kórokozókra figyelmeztető rendszert fejlesztettek ki.

9. Kolloidok háztartási használatra

Kolloidnak hívjuk mindazokat a keverékeket, ahol folyadékba keverten, abban lebegő szilárd részecskék vannak – egyszerű példa erre a tej vagy épp a sáros víz. Az ISS fedélzetén fejlesztett és tesztelt kolloidtechnológiának köszönhető a ma már kereskedelmi forgalomban kapható termék, amellyel például kárpit illata frissíthető fel azzal, ha csak végigsimítjuk azt. Bár ez nem kimondottan létfontosságú dolog, de akár több mosást is megspórolhatunk vele, így nem is haszontalan.

10. Mesterséges retina a világűrben

Emberek milliói szenvednek a retina degenerációjával járó betegségben, számukra a látást jelentheti a mesterséges retina. Egy ennek kifejlesztésén dolgozó vállalat már több, az ISS fedélzetén végzett kísérlettel igyekszik közelebb jutni a célhoz, amelyben több mikroszkopikus vékonyságú, fényérzékeny anyagot tartalmazó réteget kell készíteni, s e rétegeket sokkal precízebben, „csomómentesen” lehet az Űrállomás mikrogravitációs környezetében összeállítani. 2021 decemberében ezzel sikerült egy 200 rétegből összeállított egységet készíteni, s ez kulcsfontosságú lépés ahhoz, hogy majd ipari méretekben lehessen a mesterséges retinákat előállítani. Bár ehhez később is mikrogravitációra lesz szükség, a jövő tervei közt számos olyan, kereskedelmi alapon működő űrállomás is szerepel, ahol például efféle gyártásra sor kerülhet majd.

11. Egyszerűbb, betegek számára kedvezőbb rákgyógyítási módszerek

A rendkívül jó minőségű proteinkristályok, amelyeket a világűrben növesztettek hatékonyabb és olcsóbb gyógyszerek készítését teszik lehetővé.
Forrás: NASA

Számos ráktípus, pl. melanoma vagy tüdőrák gyógyításában használnak monoklonális antitesteket, azonban ezek nem nagyon szeretnek vízben oldódni, így pedig nem könnyű őket olyan gyógyszerré alakítani, amelyet egyetlen injekcióban kaphatna meg a beteg ahelyett, hogy hosszas infúziós terápián kellene kórházban töltenie az idejét. Az ISS-en még most is zajlik az a sikerrel kecsegtető kísérletsorozat, amelyben sikerülhet áttörést elérni, s ezzel egyszerűbben, olcsóbban lehet majd gyógyítani. A módszer pedig más gyógyszerekre is alkalmazhatónak tűnik.

12. DNS-szekvenálás a világűrben

A hosszú távú űrutazások talán kicsit közelebb vannak ma, mint 20 éve, ezért olyan gyakorlati dolgokkal is érdemes foglalkozni, mint a kórokozók felismerése a világűrben. Ehhez az Űrállomás mikrogravitációs környezetében működő génszekvenálási módszert és berendezést fejlesztenek, amely alig nagyobb egy mobiltelefonnál. A berendezéssel végzett vizsgálatok az űrhajósok aktuális egészségi állapotáról is információkat nyújtanak.

13. A biztonságos testhőmérsékletért

2009-től fogva zajlanak olyan vizsgálatok az ISS-en, amelyek az űrhajósok testhőmérsékletének és szív-érrendszeri állapotának alakulását mérik. Az már kiderült ezekből, hogy gyorsabban emelkedik a test belső hőmérséklete az űrbéli tornagyakorlatok során, mint a Földön. Mire lehet ezeket a vizsgálatok felhasználni? Az Űrállomáson való használatra kifejlesztett berendezést ma már idelenn is alkalmazzák például inkubátorok megfelelő hőmérsékletének ellenőrzésére, vagy épp műtétek során a páciensek testhőmérsékletét mérik vele. Ugyanezzel vizsgálták azt is, hogy miként hat az extrém hőség afrikai farmerekre, illetve használható-e extrém környezetben munkát végző emberek, pl. tűzoltók testi épségének monitorozásához is.

14. A tudományos kérdések jobb megértése

Talán az egyik legismertebb tudományos kísérlet a világűrből a láng viselkedésével kapcsolatos.
Forrás: NASA

Számos olyan tudományos alapkérdést vizsgáltak már az Űrállomáson, amelyek megértésével nagyobb léptekben haladhat előre a tudomány. Olyan egyszerű dolgokra gondoljunk, mint a folyadékdinamika, vagy épp az égés. Ez utóbbival kapcsolatban számos kísérlet zajlott már az ISS-en, közismertek a mikrogravitációs környezetben kialakuló gyertyaláng képek. A munka azonban nem áll meg itt, a látványoknál. A tűzoltásban alkalmazható módszerek fejlesztéséhez pontosabban kell megérteni, miként is zajlik az égés a lángban, miféle kémiai folyamatok játszódnak le közben. Nem kevés meglepetéssel is jártak e kísérletek, s olyan részleteket is megfigyelhettek, megmérhettek, amelyre földi helyzetben nincs lehetőség.

15. A fiatal generációk inspirálása

Iskolások tehetnek fel kérdéseket az ISS-en épp szolgálatot teljesítő űrhajósoknak, hasonló eseményekre gyakran sor kerül.
Forrás: NASA

Talán a legfontosabb feladata az Űrállomásnak az, hogy rengeteg fiatalt vezet el tudományos-műszaki pályára. Legyen szó az űrhajósokkal időről időre folytatható beszélgetéseknek (amerikai iskolások számára adott e lehetőség a NASA űrhajósok részvételével), az ISS fedélzetén készült ismeretterjesztő videókon át az űrhajósok személyes blogjainak izgalmas bejegyzéseiig rengeteg platform van, ahol az érdeklődő fiatalok kedvet kaphatnak a természettudományos pályához.

Hozzászólások

A gyerekkori rossz bánásmódhoz köthető a mentális problémák 40 százaléka

A gyerekkori rossz bánásmódhoz köthető a mentális problémák 40 százaléka

Egy Ausztráliában végzett kutatás szerint az olyan, élethosszig tartó mentális problémák, mint a szorongás, a depresszió, az alkohol- vagy a drogfüggőség 40 százalékban a gyerekkori elhanyagolás vagy bántalmazás következményei.

A kozmikus por nagyobb veszély lehet az űrszemétnél

A kozmikus por nagyobb veszély lehet az űrszemétnél

Az űrhajókra, űrszondákra, műholdakra nézve egyelőre nagyobb veszélyt jelentenek a kozmikus por szemcséi, mint a Föld körül keringő űrszemét.

Így védekezhetünk az adathalászat ellen

Így védekezhetünk az adathalászat ellen

Az információk korában élünk, amelynek számos előnye mellett van egy óriási veszélye, ezt nevezzük adathalászatnak. Valóban kell félnünk az adatkereskedelemtől? Mennyi adatot gyűjtenek rólunk és miért?

A patások őse lehetett ez az állat

A patások őse lehetett ez az állat

Az emlősfaj 65 millió éve, közvetlenül a dinók kihalása utáni időszakban élt a mai Colorado állam területén.

Az emberi nyelvhez hasonlít az ámbráscetek kommunikációja

Az emberi nyelvhez hasonlít az ámbráscetek kommunikációja

Egy kutatás nemrégiben arra hívta fel a figyelmet, hogy az ámbráscetek kommunikációja nyelvhez hasonlítható és jóval sokrétűbb, mint eddig tudtuk.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket