Alajos, Leila2024. június 21., péntek
Tudomány

Csillagközi objektumok kutatása

National Geographic Magyarország

Az elmúlt években két, közelünkben elszáguldó égitestről is kiderült, a Naprendszeren kívülről érkezett, s egy meteorit esetében a pályaadatok hasonló eredményt adtak.

Az első felismert csillagközi "látogató" az 'Oumuamua nevet kapott égitest volt.
Forrás: Wikimedia Commons

Addig, amíg nem leszünk technikailag képesek űrszondákat küldeni a távoli csillagokhoz és exobolygóikhoz, az egyetlen lehetőség ezeknek az idegen objektumoknak a megpillantására és tanulmányozására az, ha azok jönnek ide. Szerencsére úgy tűnik, annyira nem is lehet ez ritka esemény, csak meg kell tanulnunk, miként ismerhetjük fel a látogatókat időben. No de mi a helyzet azokkal, amelyek már korábban itt járhattak?

Két kutatás is foglalkozik ezekkel az égitestekkel: az egyikben egy 2014-ben az óceánba csapódott meteoritról, a másikban pedig a Naprendszer égitestjeinek felszínén hagyott csillagközi eredetű kráterekről van szó.

A gyakorlati lépéseket igénylő meteorit vizsgálatával kezdjük! A mára jól ismert Avi Loeb csillagásznak mondhatni védjegyévé (mások szerint, nem is oly igazságtalanul: mániájává) vált a csillagközi látogatók kutatása, legyen szó természetes égitestről, vagy valamiféle feltételezett civilizáció képviselőiről. A nevezett meteorit 2014-ben Pápua-Új Guinea mellett az óceánba csapódott, amelynek szeizmikus jelét rögzítették, az Amerikai Hadügyminisztérium Űrparancsnoksága pedig adatokkal is rendelkezett az égitest pályájáról. Ezeket az egyébként katonai okokból titkosított adatokat Loeb és kutatótársa felhasználta a kb. fél méteresre becsült meteorit (amely a CNEOS 2014-01-08 nevet kapta) pályaszámítására, majd az ez alapján készült tanulmányt is elkészítették. A tanulmányt azonban hivatalos folyóirati közlésre nem fogadták el, mivel titkos adatokkal dolgozott (vagyis nem lehetett ellenőrizni, bizonyítani a benne foglaltak valóságtartalmát), ezért preprintként olvasható. Loebék számításai arra mutattak, hogy csillagközi eredetű lehetett a meteorit, ezért úgy vélik, minden pénzt megérne az, hogy a tengerfenéken megkeressék és a felszínre hozzák. A meteorit szokatlan irányból érkezett, és szokatlanul nagy sebességgel, és a katonai észlelés alapján a fénymenete is szokatlan volt – ezek utaltak a csillagközi eredetére Loebék szerint. A hadügy ugyan kiadott egy igazolást arról, hogy valósak az adatok a tanulmányban, de egészen szokatlan volna, ha ezzel elfogadhatóvá válnának az adatok.

Vajon miként lehet rábukkanni az óceán fenekén heverő kövek közt a meteoritra?
Forrás: Unsplash / Yannis Papanastasopoulos

A meteoritok felkutatása azonban még szárazföldön se egyszerű, ideálisnak tartott körülmények közt is idő- és költségigényes. A tenger mélyén ez hatványozottan igaz. A feltehetően csak apró törmelékként a tengerfenéken heverő objektumokat valami módon ki kell választani és fel kell hozni. Míg a szárazföldre hulló meteoritok esetében a légkörben megtett út elég jól kiszámítható, és többé-kevésbé jól behatárolt területen kell keresni egy megfigyelt hullást, addig a tengerben számos más tényező is közrejátszhat. Ez azt is jelenti, hogy jóval nagyobb területet kell átfésülni a kevéske törmelékért. Talán az nyújthat ebben segítséget, hogy a számítások szerint vasmeteoritról van szó, s azt mágnes segítségével könnyebb megtalálni. Loebék a meteorit felkutatásának részleteiről is írtak egy – szintén preprintként olvasható – tanulmányt.
Ha sikerül majd megtalálni és megismerni az adott meteoritot, és kiderül, hogy Naprendszeren kívüli, akkor ez elképesztő tudományos lehetőséget nyithat meg.

Kissé könnyebb és kényelmesebb kérdés a más égitesteken becsapódott csillagközi objektumok felkutatása. Két amerikai kutató a Planetary Science Journal szakfolyóiratban publikálta tanulmányát, amelyben e kérdést elméleti úton járták körül. A kutatás során modellezték különböző méretű és sebességű objektumok elképzelt holdi becsapódásait, és arra jutottak, hogy a csillagközi eredetű, igen nagy sebességgel érkező égitestek becsapódásakor a „hazai” égitestekétől megkülönböztethető kráter keletkezik. E számításokban persze rengeteg olyan feltételezett információ szerepel, amelyek növelik a bizonytalanságot (pl. az égitestek összetétele, mérete, sebessége), ám még így is jól behatárolható körülmények alakultak ki a modellezés során. Ilyenek volt például a becsapódáskor megolvadt anyag mennyisége, vagy épp a kidobódott anyagok, szferulák összetétele.

A Giordano Bruno-kráter a Holdon. A számításokból kiderül, miféle jellemzőkkel kell rendelkezni egy-egy holdkráternek ahhoz, hogy gyanússá váljon, talán csillagközi eredetű lehet.
Forrás: NASA

Mi a gyakorlati jelentősége e kutatásnak? A közeli jövőben felgyorsuló holdkutatások remélhetőleg egyre több mintavételezéssel is járnak majd. Amennyiben a kutatók számításai alapján sikerül olyan holdkrátert azonosítani, amelynek jellemzői arra utalnak, hogy csillagközi égitest becsapódásakor keletkezett, akkor külön meg lehet vizsgálni a helyszínen gyűjtött mintákat, amelyek tartalmazhatnak az eredeti, csillagközi objektum anyagából is töredékeket.

A 2I/ Borisov nevű üstökösről készült Hubble-felvétel. A csillagközi látogatót egy távoli csillag körül születő rendszer gravitációs kölcsönhatásai indították világ körüli útjára. A modellek szerint számtalan égitest kilökődik a bolygórendszerek születése utáni néhány millió évben.
Forrás: NASA

Felmerülhet, hogy mégis miként kerül egy csillagközi objektum egyáltalán a Naprendszerbe? A különféle távoli naprendszerek keletkezésének modellezése régóta mutat olyan, a rendszereken belüli gravitációs kölcsönhatásokat, amelyek révén meglepően sok égitest kilökődik e rendszerekből – a Naprendszerből is távoztak ilyenek az idők kezdetén. A kilökődés hatalmas sebességű, s mivel igazán nagy számú égitestről van szó (alapvetően kisbolygókról, üstökösmagokról), s ezek igen nagy távolságba képesek eljutni, hisz az „üres” csillagközi térben nem nagy eséllyel ütköznek, és egyéb eróziós hatások is csak lassanként aprítják őket. Egy-egy égitest évmilliárdokon át száguldozhat az űrben, majd pedig ha elég közel kerül a Naprendszerhez, a gravitáció hatására betérhet látogatóba. A különleges pályairány és a sebesség azonban árulkodóak.

Hozzászólások

A kudarcok egyáltalán nem vezetnek sikerhez

A kudarcok egyáltalán nem vezetnek sikerhez

Erős és káros túlzás az a gondolat, miszerint a kudarcok szerepe az, hogy elvezessenek minket a sikerhez.

Új projekt védi Laetoli előember-lábnyomait

Új projekt védi Laetoli előember-lábnyomait

Félő, hogy a klímaváltozás hatására elveszíthetjük az ősi nyomokat, azonban egy új kezdeményezés és összefogás segíthet megóvni.

Hét évig utazott a világ körül a megújuló energiával működtetett hajó

Hét évig utazott a világ körül a megújuló energiával működtetett hajó

Az Energy Observer számára szükséges energiát a nap, a szél és a tengervíz segítségével állítják elő.

Évente 1,8 millió embert veszítünk el az időjáráshoz köthető szívhalál miatt

Évente 1,8 millió embert veszítünk el az időjáráshoz köthető szívhalál miatt

Az emberi szervezet számára túl meleg vagy épp túl hideg időjárás olyan szívproblémákhoz vezet, amelyek halállal végződhetnek.

Ugyanaz az alapja az emberi beszédnek és a madárdalnak

Ugyanaz az alapja az emberi beszédnek és a madárdalnak

A madarak rendkívül sokszínű hangja régóta lenyűgözi az embert, azonban keveset tudtunk eddig a hangképző szerv, az alsó gégefő evolúciójáról.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket