Vince, Artúr2025. január 22., szerda
Tudomány

Itt a paprikaszezon – de mióta és miért is esszük?

National Geographic Magyarország

A paprika amerikai eredetű növényünk, amelyet Kolumbuszt követően a világ minden táján termeszteni kezdtek.

Forrás: Pixabay

A paprika ma már világszerte elterjedt és kedvelt fűszer-, illetve élelmiszernövényünk, és talán mindannyian tudjuk, hogy közép-amerikai eredetű, ahonnan Kolumbusz után került át Európába, Ázsiába s végül a teljes világra. Olyannyira, hogy ma már az Antarktisz jegén is terem, sőt, a Nemzetközi Űrállomáson is.

Jelenleg öt háziasított paprikafajt termesztünk világszerte: Capsicum annuum (ebbe tartozik a mi lecsóalapanyagunk), Capsicum baccatum (ehhez tartozik a cayenne-i bors), Capsicum chinense (ebbe a fajba tartoznak a legerősebb paprikák, mint a Carolina Reaper), Capsicum frutescens (ezek termése nem lóg, hanem felfelé állva nő), Capsicum pubescens. Maga a Capsicum fajcsoport több mint 130 fajból áll, néhány további faját is háziasították és kisebb területeken (pl. az Andokban – vagyis nem világszerte) azokat is termesztik.

A növény a tudományos nevét (Capsicum) a latin doboz jelentésű capsa szóból kapta, a belül üreges termésére utalva (ugyanebből ered a kapszula szavunk is). Ma már nem tudjuk elképzelni az ázsiai konyhát se az erős paprika nélkül, ám a paprika előtti korokban is megvolt a módja a fűszeresen erős íz elérésének, például gyömbér, vaszabi, vagy bors útján.

Míg a világ nagy részén csak néhány száz éve, addig Latin-Amerikában már sok ezer éve termesztik és fogyasztják a paprikát. Az első paprikákra vonatkozóan eltérnek a kutatási eredmények annak függvényében, hogy mely fajról is van szó, a C. annuum 6500, míg a C. baccatum 10 ezer éve már az emberek étrendjének része volt.

A modern kor csilirajongói számára a kérdés maga is értelmezhetetlen lehet, de evolúciós szempontból próbáljunk gondolkodni: egyáltalában miért is ette meg az ember az égetően csípős, és így az állatok számára kimondottan riasztó ízű növényt?

Bár egészen elterjedt elképzelés, nem sok esélye van annak, hogy igaz: azért esszük az erőset, hogy így izzadva hűtsük magunkat a forróságban? Antropológiai felmérések alapján elvetették ezt az elképzelést, hiszen számtalan ennél egyszerűbb és hatékonyabb módja is van a hűtésnek.

A paprika erősségét adó kapszaicin gombaölő hatású, és az eredeti célja az, hogy a növény magvait a gombafertőzésektől megvédje. Azonban számos más, többek közt a hasonlóan maró, vagy csípős érzetet keltő fűszerünk szintén rendelkezik antimikrobiális hatásokkal, amelyek az ételek tartósításához is hozzájárulnak, különösen a forró égövben. Az ételeinkbe rakott fűszerek kivétel nélkül hozzájárulnak azok eltarthatóságának növeléséhez, a tápanyagokért velünk versengő mikrobák legyőzéséhez. Nem véletlen tehát az, hogy az erős, fűszeres ételek jórészt a meleg égövre jellemzőek, ahol a mikrobák is gyorsabban szaporodnak, sőt, itt teremnek azok a növények is, amelyeket fűszerként használva azokat természetes mikrobaölőket belekeverjük az ételeinkbe. A fűszeres ízeket kedvelők azután egészségesebbé is válhattak (ritkábban ettek romlott ételt), s így az íz-preferencia lassanként elterjedt az adott népességben. A 30 leghatékonyabb antimikrobiális hatású fűszernövény közt a paprika a 12. helyen áll (az első a fokhagyma). Emellett valószínűleg az is hozzájárulhatott a fűszerek használatához, hogy ezek a növények kissé még az emésztést is segíthetik.

A csili erősségét azonban másért is kedveljük, bizonyos személyiségjegyekkel bíró emberek, mint a jutalomkereső, vagy élménykereső típusok rajonganak inkább az erőspaprikákért. Ezt a rajongást különböző csilifaló versenyeken egészen extrém formában láthatjuk viszont.

Hozzászólások

Veszélyeztetett örökségünk része a Hold

Veszélyeztetett örökségünk része a Hold

Felkerült a World Monuments Fund listájára a Hold.

Ezek voltak 2024 legszebb asztrofotói

Ezek voltak 2024 legszebb asztrofotói

A bámulatos technikai fejlődés kíséretében váratlan és gondosan kiszámított jelenségek is megörökítésre kerültek az év folyamán.

Hatalmas kerülőutat tett a testünkben lévő szén

Hatalmas kerülőutat tett a testünkben lévő szén

A földi élet alapját a haldokló csillagoktól kapott szén jelenti, egy új kutatás szerint azonban igen körülményesen kerülhetett csak a Földre ez az elem.

Dinoszauruszok jártak Oxford megyében 166 millió éve

Dinoszauruszok jártak Oxford megyében 166 millió éve

A jura időszak közepén élt állatok rendkívül jó állapotban fennmaradt lábnyomait egy kőfejtőben találták meg.

Kiderült, hogyan tudott futni Lucy

Kiderült, hogyan tudott futni Lucy

2024-ben volt 50 éve, hogy az ikonikus előember-maradvány előkerült, most az is kiderült, milyen gyorsan és miként tudott futni.

National Geographic 2025. januári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlapNational Geographic 2024. augusztusi címlapNational Geographic 2024. szeptemberi címlapNational Geographic 2024. októberi címlapNational Geographic 2024. novemberi címlapNational Geographic 2024. decemberi címlapNational Geographic 2025. januári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket