A növényi étrend és a bélrák kockázata
A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint - idézte a The Guardian online kiadása az amerikai tanulmány eredményeit, melyet az MTI tett közzé.
Közel 80 ezer amerikai férfi bevonásával készült az a kutatás, mely megállapította, hogy a zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, olajos magvakban és hüvelyesekben gazdag étrend csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát azokhoz a férfiakhoz képest, akik ezekből az egészséges növényfélékből nagyon keveset fogyasztanak. A férfi résztvevők átlagéletkora hatvan, a nőké 59 év volt.
A kutatásban résztvevő 93 ezer nő esetében ezt az összefüggést nem állapították meg. A kutatók szerint a kapcsolat nyilvánvalóbb a férfiak esetében, akiknél amúgy is magasabb a bélrák kialakulásának esélye. A tanulmány a BMC Medicine orvosi lapban jelent meg.
A vastagbélrák világszerte a harmadik leggyakoribb a rákos megbetegedések közül, a férfiaknál életük során 23-ból, a nőknél 25-ből egynél fordul elő – írták a dél-koreai Kjonghi Egyetem munkatársai, a tanulmány készítői.
Korábbi kutatások ugyan azt mutatták, hogy lehet hatása a növényi alapú étrendnek a vastagbélrák megelőzésében, a hatás azonban nem volt egyértelmű. „Eredményeink arra utalnak, hogy az egészséges, növényi alapú étrend összefügg a vastagbélrák kockázatával” – írták. A tanulmányhoz azt kérdezték a résztvevőktől, milyen gyakran és milyen mennyiségben fogyasztanak bizonyos ételeket és italokat egy több mint 180 tételből álló lista alapján.
Az ételeket egészséges növényi (teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, növényi olajok, hüvelyesek, tea, kávé), kevésbé egészséges növényi (finomított gabonafélék, gyümölcslevek, burgonyafélék, hozzáadott cukor) és állati eredetű (állati zsír, tejtermék, tojás, hal- és tengeri állat, hús) élelmiszercsoportokba sorolták. „Az az elképzelésünk, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben lévő antioxidánsok a daganatokhoz vezető krónikus gyulladások ellen hatnak, ezzel csökkenthetik a rák kockázatát” – írták a kutatók.