Gyorsan használható allergén-vizsgálat
Az ételallergia és ételérzékenység több mint félmilliárd embert érint világszerte, és sok esetben csak nyomnyi mennyiségben jelen lévő összetevő váltja ki a reakciókat.
A Valenciai Műszaki Egyetem (UPV) és a Eurekalert számolt be arról az újonnan fejlesztett tesztelési eljárásról, amellyel az elfogyasztani kívánt élelmiszerről gyorsan megállapítható, hogy tartalmaz-e allergéneket, s mekkora mennyiségben vannak azok jelen.
A kifejlesztett eszköz gyakorlatilag egy egyszerű teszt, amelynek prototípusa egyidejűleg képes kimutatni a mandulát és a földimogyorót, s olyan kereskedelemben kapható élelmiszerekkel tesztelték, mint például egy keksz, vagy müzliszelet.
Az eszközben egy 36 tagból álló mikroméretű hálózat azt teszi lehetővé, hogy egyszerre, egyetlen lépésben 36 vizsgálatot végezzenek el, amelyekből biztonsággal megállapítható, hogy valóban pozitív vagy negatív a teszt eredménye, azaz kiküszöbölhető a fals eredmény. Az eszköz belső kalibrációjával és egy okostelefonnal együtt azt is képes megállapítani, hogy milyen mennyiségben van jelen az allergén az adott élelmiszerben, ez pedig fontos újdonság a hasonló próbálkozásokkal szemben.
Az eszköz olcsó, mindössze 1 euró az előállítási költsége a közvetlen kereskedelmi felhasználását is lehetővé teszi, így olyan eszköz kerülhet az emberek kezébe, amellyel valóban nagy biztonsággal megállapíthatják egy elfogyasztani kívánt élelmiszerről, hogy veszélyt jelent-e az allergiájuk miatt. Ha az eszközt okostelefonnal is össze lehet kapcsolni, az nagyban megkönnyíti majd a kapott adatok kiértékelését a hétköznapi ember számára.