Gyárfás, Romuald2024. június 19., szerda
Tudomány

Minden eddiginél eredményesebben tudják felvenni a harcot a vírusokkal

2023.02.08.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

Hatalmas áttörést értek el hazai kutatók a koronavírus-kutatás tekintetében: soha nem volt ennyire pontos a vírusok által kiváltott immunválasz mérése.

Az elmúlt két évben 150 kísérletet végeztek el 25 kutató bevonásával és a VNL falai között sikerült egy teljesen új eszközt és eljárást kifejleszteniük a vírusok által kiváltott antitestes és sejtes immunválasz méréséhez.
Forrás: PTE VNL

 

Úttörő berendezést és vizsgálati eljárást fejlesztettek ki szoros együttműködésben a RoLink Biotechnology Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei, amivel mérhetővé vált a COVID-19 által kiváltott antitestes és sejtes immunválasz az emberi szervezetben. Ezzel óriási áttörést értek el a koronavírus-kutatás tekintetében. A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontban tartott sajtótájékoztatón a pécsi kutatók elárulták, hogy már a COVID-19 járvány kirobbanásától kezdve mindent megtettek annak érdekében, hogy minél több információt megtudjanak a kórokozóról. Jól tudták, hogy ha megismerik a vírust, hathatósabban fel tudják venni vele a harcot.

„A COVID-19-re, mint a legtöbb vírusbetegségre, szervezetünk antitestek termelésével és speciális immunsejtek kiképzésével reagál. Ezt az immunreakciót kívánják a vakcinák is kialakítani. A vírus által kiváltott antitestes immunválasz mérésekor a hagyományos szerológiai vizsgálatban csupán a vírus egy-egy antigénjének részletére adott antitestválaszt lehet mérni, a mi módszerünk azonban újfajta eljárást jelent: a teljes vírussal, minden antigénjével szemben kialakult antitestkészletet tudjuk mérni. Így a természetben is lejátszódó folyamatokat rekonstruáljuk laboratóriumi körülmények között, hiszen a nyálkahártyákon, vagy a testünk más szöveteiben is a teljes vírussal találkozik az immunrendszerünk. Találtunk olyan emberek vérében is jelentős antitestválaszt, akik nem tudták, hogy átestek a betegségen és az oltást sem vették fel. Az ő vérük talán a legkitűnőbb terápiás vérkészítményt szolgáltathatta volna, de senki sem tudott erről. Az új eljárással eddig nem látott dimenzióit tárhatjuk fel a koronavírus ellenes antitestválasznak” – ismertette a most kifejlesztett berendezés működését Dr. Hetényi Roland, a RoLink Biotechnology Kft. ügyvezetője.

A szakember elárulta, hogy az új koronavírus által kiváltott sejtes immunválaszt is a természetes immunfolyamatok döntő pillanatának „elkapásával” mérik. Vérvétel után fehérvérsejteket gyűjtenek és magával az UVC-inaktivált koronavírussal keverik össze, amely abban különbözik az aktív vírustól, hogy nem fertőz. Ezt a kutatók öt különböző virológiai teszttel ellenőrzik. Fehérjéi azonban nem sérültek, így ugyanúgy viselkedik, mint a fertőző kórokozó. Ha a tudósok fehérvérsejtekkel keverik, akkor a vérünkben található természetes immunsejtek feldolgozzák azt, majd úgymond bemutatják a professzionális immunsejteknek. Amennyiben sejtjeink felismerik a vírust, úgy rendelkezünk sejtes immunválasszal. A megoldás egyszerűségében az is benne rejlik, hogy a teljes vírusra adott immunválaszt, teljes egészében a vizsgált személyre szabva mérik. Az eljárás alkalmas a korábban nem ismert fertőzés megállapítására, konvaleszcens (koronavírus fertőzésen fél éven belül igazoltan átesett, gyógyult személy) plazmaterápiában a megfelelő donorok kiválogatására, vagy a vakcinák immunválaszának mérésére.

dr. Hetényi Roland, a RoLink Kft. ügyvezetője mutatja a jelenleg szabadalmaztatás alatt álló, új eszközt.
Forrás: PTE VNL

 

Az inaktivált vírust szerkezetében nem károsították, így a tudósok tanulmányozni tudják a koronavírus által az emberi szervezetben kiváltott folyamatokat. A PTE Virológiai Nemzeti Laboratóriumának szakemberei mind a wuhani, mind a delta variáns esetében bizonyították ezt a hatást. Utóbbi esetében állatkísérlet keretében is megvizsgálták az inaktivált vírus biztonságosságát, amikor további felfedezést tettek: az orron keresztül szervezetbe juttatott UVC-inaktivált koronavírus sejtes immunválaszt váltott ki, ami bizonyíték arra, hogy jó vakcinaalapanyag is lehet. Nem véletlen, hogy a koronavírus elsődlegesen az orrgaratban váltja ki a fertőzést és épp emiatt történik itt a PCR mintavétel a gyakorlatban.

„Annak érdekében, hogy a COVID-19 által kiváltott immunválaszt pontosan mérni lehessen, a koronavírust a lehető legtisztábban kellett előállítani. Ezért kidolgoztunk egy hatékony, gyors és minimális veszteséggel járó vírustisztítási eljárást, amely lehetőséget ad az inaktivált koronavírus széles körű kutatási felhasználására. A hagyományos eljárásokkal végzett vírustisztítási eljárások sokszor igen drága gépparkot igényelnek, de a munkamenet is nehézkes, ami több órás folyamatot igényel. A projekt során azzal kellett számot vetnünk, hogy igen tiszta vírusizolátumra van szükségünk, ráadásul kevés mennyiségből tudunk kiindulni. Több, mint féléves erőfeszítéseink végén ma már rendelkezünk egy olyan eljárással, amely révén 30 perc alatt, a kiindulási koronavírus 50-60 százalékát megtartva, 97 százalékos tisztaságú koronavírust tudunk előállítani. Az eljárás jelentősége nem csak a virológiai vagy immunológiai vizsgálatokban lesz fontos, de úgy véljük, a vakcinák gyártási folyamataiban is nagy segítséget adhat” – hangsúlyozta Dr. Hetényi Roland.

Ahogy arra a szakemberek rámutattak, a vizsgálati eredmények hozzájárulhatnak hazánk biológiai védelmi képességeinek fejlesztéséhez a hazai kutatólaboratóriumi képességek növelésével, a meglévő terepi laboratórium diagnosztikai módszereinek bővítésével, biovédelmi kiképzési lehetőségek szélesítésével, és egy potenciális vakcina-alapanyag fejlesztési platform kialakításával.

A kutatók összefogásával olyan technológia jött létre, amely több más – várhatóan akár embert is megfertőző, potenciálisan veszélyes – vírus, kórokozó elemzésére is alkalmas lesz a jövőben.
Forrás: PTE VNL

 

„A koronavírus világjárvány megmutatta, hogy Magyarország stratégiai érdeke, hogy úgynevezett biológiai védelmi képességekkel rendelkezzen egy járványhelyzetben. Ezek az egyéni védőeszközök, kutatási lehetőségek, diagnosztikus tesztek, gyógyszerek és vakcinák. Az influenzát kivéve, az oltóanyagok szempontjából jelenleg importra szorulunk. A járványok korában azonban elengedhetetlen a következő fenyegetettségre történő időbeni felkészülés. Hazánk érdeke, hogy képesek legyünk a vakcinafejlesztés minden lépését önállóan véghez vinni az alapkutatási vizsgálatoktól kezdve a gyártáson át a sikeres klinikai vizsgálatig. A célunk, hogy a jelen projektben kifejlesztett technológiákkal olyan innovatív módon segítsük a biológiai védelmi képességeinket, hogy egy következő járvány esetén készen álljunk” – emelte ki Dr. Hetényi Roland.

A most kifejlesztett eljárás nagy előnye, hogy a jövőben akár más kórokozók esetében is alkalmazható lesz. A szakemberek megjegyezték, hogy az eredmények közepes elemszámú klinikai vizsgálatban bizonyították az eljárás létjogosultságát. Ahhoz tehát, hogy széles körben alkalmazni lehessen, nagy számú klinikai vizsgálatban szükséges tesztelni.

Évente 1,8 millió embert veszítünk el az időjáráshoz köthető szívhalál miatt

Évente 1,8 millió embert veszítünk el az időjáráshoz köthető szívhalál miatt

Az emberi szervezet számára túl meleg vagy épp túl hideg időjárás olyan szívproblémákhoz vezet, amelyek halállal végződhetnek.

Ugyanaz az alapja az emberi beszédnek és a madárdalnak

Ugyanaz az alapja az emberi beszédnek és a madárdalnak

A madarak rendkívül sokszínű hangja régóta lenyűgözi az embert, azonban keveset tudtunk eddig a hangképző szerv, az alsó gégefő evolúciójáról.

Nem sok észre vall másokat bántani

Nem sok észre vall másokat bántani

Azok az ausztrál szarkák, amelyek fajtársaikat vegzálják, kevésbé okosak az áldozataiknál.

Miből is állnak a könnyek?

Miből is állnak a könnyek?

Az ember hajlamos azt hinni, hogy a könny csak sós víz, a helyzet azonban ennél összetettebb.

Megismerhetjük a gigászi ősliba arcát

Megismerhetjük a gigászi ősliba arcát

Ausztráliában bukkantak rá a 45 ezer éve kihalt madár ép koponyájára, amely alapján rekonstruálták az állat küllemét.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket