Villő, Orfeusz, Adelaida2024. június 12., szerda
Tudomány

Algakísérletekkel az intenzívebb kávéízért

2023.04.26.Vermes Nikolett
National Geographic Magyarország

A baktériumokkal és algákkal táplált kávécserje várhatóan jobb kávébabot eredményez. A magyarországi Fermentia laboratórium costa-ricai kávéültetvényeken végez kísérleteket, ugyanis a következőkre voltak kíváncsiak: mennyi és milyen alga képes javítani egy csésze kávé ízét?

Kávécseresznye, Costa Rica
Forrás: Fermentia Kft.

 

Kora tavasszal elkezdődik a laborban a talajoltó mikrobiológiai készítmények és az élő algát tartalmazó lombtrágya termékek előállítása. A fermentációval előállított készítmények elsősorban Kárpát-medencéből származó, őshonos, növényi növekedést serkentő mikroorganizmusokat tartalmaznak. Az élő algát és élő baktériumot tartalmazó talajoltó és lombtrágya termékek, segítenek abban, hogy a termesztett növények jól fejlődjenek, ellenállóak és vitálisak legyenek, valamint megőrizzék tápérték tartalmukat.
„Sokat hallunk arról, hogy a boltokban vásárolt paradicsomok íze már nem az igazi; a gabonafélék beltartalmi értékei csökkennek. Megjelent a minőségi éhezés fogalma is. Ahhoz, hogy elegendő és megfelelő minőségű élelmiszert állítsunk elő, nélkülözhetetlen a modern agrártechnológiai eljárások alkalmazása melyek kiegészítik a jól tervezett trágyázást és növényvédelmet. Ez az állítás érvényes a kávéra is” – magyarázza Bódai Viktória, PhD, a Fermentia Mikrobiológiai Kft. K+F vezetője.

 

Minden cserje jól jár

Ma már tudjuk, hogy a mezőgazdaságban előállított termékek minőségében az egyik legfontosabb hozzáadott érték a talaj, a talaj minősége, mely a talaj mikrobiális közösségéből is adódik. A mikróbák megmaradása és diverzitásuk a talajban nélkülözhetetlen a többi élőlény fennmaradása szempontjából is. A talajbaktérium készítmények és mikrobiális lombtrágyák ebben a folyamatban nyújtanak segítséget. A talaj kezelésére használt baktériumtrágyák alkalmazásával csökken a műtrágyafelhasználás, a növények vitálisabbak, így ellenállóbbak a növénypatogén kórokozókkal szemben, vagyis alacsonyabb vegyszerterhelésre van szükség, nő a terméshozam és nem mellesleg a termés beltartalmi értékei is javulnak, így ízletesebb, jobb minőségű lesz a végtermék is.

Laboratóriumi munka, növénykísérlet, a termékalkotó algák és baktériumok hatásvizsgálata: Arabidopsis thaliana- lúdfű teszt növényen, petri csészében
Forrás: Fermentia Kft.

A baktériumok áldásos hatása

Az algafajok fenntartása, szaporítása és sokrétű felhasználása régóta ismert, számos olyan növénykondicionáló készítmény kapható, melyek algakivonatot vagy élő algát tartalmaz. Ennek oka, hogy az alga a növény számára értékes, biológiailag fontos hatóanyagokat termel, mely támogatja a növény növekedését. A kutatók jelenleg többnyire a legelterjedtebb Chlorella algafajokkal dolgoznak, amelyek megtalálhatók természetes vizeinkben is.
A most kifejlesztett és már engedélyeztetett készítmény esetében komplex hatásról beszélhetünk, mely nem csak az algáknak, hanem a készítményben található PGPR baktériumoknak is köszönhető.  A termékkel kezelt növény levelén keresztül a mikróbák közvetlen kapcsolatba kerülnek a növénnyel, ami ennek hatására ellenállóbb lesz a szárazsággal, a betegségekkel és stresszhatásokkal szemben.

Algafermentáció lombikokban.
Forrás: Fermentia Kft.
Kávépalánták a laboratóriumban, 1 héttel a kezelést követően. A baloldali négy tő kávé növényt és a talajt BioFil algával kezeltek, a másik jobboldali négy tő kávé pedig a kezeletlen.
Forrás: Fermentia Kft.

 

Íme, a végeredmény

Ezt a Magyarországon kifejlesztett és előállított terméket egy costa ricai kávéültetvényen is tesztelik, ahol több éve folytat kávétermelést Tóth Sándor. A professzionális kávépörkölő és barista kávéval kapcsolatban folytatott több évtizedes kutatásai rávilágítottak arra, hogy a jó minőségű ital elkészítése már a növény elültetésénél elkezdődik. Vagyis hosszú a folyamat, sok ember munkája, szakértelme van egy csésze kávéban. Tóth Sándor és a laboratórium együttműködése várhatóan a kávépiacon is változást fog eredményezni. Az alga és egyéb mikrobiológiai készítményeket korlátozás nélkül alkalmazhatják ökológiai gazdálkodást folytató farmerek is. A costa ricai, magyar tulajdonban lévő farm ideális természeti paraméterekkel rendelkezik, ezáltal megfelelő terepe lett a megfigyeléseknek.
„A terület vulkanikus hegyoldalon fekszik, ahol a napos órák száma és a páratartalom tökéletes az arabica kávéfajtáknak. A csapadék mennyisége optimális és a szél is kellően fúj, így a töveket szárazon tartva védi a cserjét a komoly kórokozóktól. Minden adott a tökéletes kávé termeléshez. A mikrobiológiai készítmények használata ezt igyekszik még fokozottabban támogatni.” A costa ricai ültetvényeken mind a talajbaktérium-trágya, mind lombtrágya készítmény tesztelése zajlik. Ugyan az első alga tartalmú lombtrágyával és talajbaktérium trágyával táplált kávébab még nem került forgalomba, várhatóan gazdagabb ízvilágot fog eredményezni a kávéfogyasztók számára. „A valódi, hosszútávú hatást csak a későbbiekben látjuk majd, amikor is a rendszeresen kezelt ültetvényrészen számszerűsíthető a termésnövekedés, a vegyszer- és műtrágyahasználat csökkenése, és reményeink szerint a kávé ízvilágának gazdagodása” – bizakodik Bódvai Viktor.
Az első visszajelzések biztatóak. Az alkalmazott területen a kávécserjék zöldebbek, egészségesebbek, a növényi szövetek megvastagodtak, a növény ellenállóbb lett. A terméshozambeli különbségeket illetően csak a következő szüret után lesznek számszerű adatok.

A jégkori megafauna eltűnését vizsgálták új módszer segítségével

A jégkori megafauna eltűnését vizsgálták új módszer segítségével

A múzeumokban világszerte rengeteg olyan maradványt, töredéket őriznek, amelyek hovatartozását nem lehet megállapítani, de a koruk ismert.

A mobiltelefon kis mértékben javítja a tinik hangulatát

A mobiltelefon kis mértékben javítja a tinik hangulatát

A tinik hangulatzavarai akkor kezdtek gyakoribbá válni, amikor az okostelefonok is, így sokáig azt gondolták, hogy a két dolog összefügg.

Miért bájos a medve, ha egyszer képes széttépni?

Miért bájos a medve, ha egyszer képes széttépni?

A legtöbb, az emberre veszélyes ragadozó külsejében is rémisztő, azonban a medvék valamiért barátságosnak tűnnek számunkra.

Mikroműanyag is állhat a csökkenő termékenység hátterében

Mikroműanyag is állhat a csökkenő termékenység hátterében

Két új kutatás is talált mikroműanyagokat váratlan helyen, a férfiak heréiben, illetve ondóváladékukban.

Hernyókortól kezdve követték a lepkék szárnypikkelyeinek kialakulását

Hernyókortól kezdve követték a lepkék szárnypikkelyeinek kialakulását

A lepkék színpompás szárnypikkelyei nemcsak az általuk kölcsönzött szépség miatt különlegesek, hanem amiatt is, ahogyan kialakulnak nekik köszönhetően a lepkék színei.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket