Sörrobotok gyorsíthatják az ital érését

Az innováció a sörgyártásban is fontos tényező, akár új ízvilág, akár valamilyen technológiai módszer születik, az egyaránt szolgálja a sörfőzők és fogyasztók érdekeit.

Az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) mutatta be azt a kutatást, amelyet a társaság egyik tudományos folyóirata, az ACS Nano tett közzé. A kutatásban mini „sörrobotok” segítségével fel tudták gyorsítani azt a folyamatot, amelyben az élesztőgombák átalakítják a cukrokat alkohollá, ráadásnak a szűrés folyamatán is lehet így spórolni.
A sör, az egyik legkedveltebb és legtöbbet fogyasztott ital lassan készül el, a fermentáció folyamata akár 4 hetet is igénybe vehet, s mindezen idő alatt a nemkívánatos mikrobák elronthatják az aromákat. Egy korábbi kutatás során már felmerült, hogy az élesztőgombákat polimer kapszulákba csomagolva adhatnák a készülő sörhöz, ezzel, az érési folyamat felgyorsítása útján csökkenteni lehetne a megromlás esélyét. Egy cseh kutatócsoport vágott bele a gyakorlati kísérletekbe nemrégiben.
Olyan, önálló mozgású sörrobotokat terveztek, amelyek nemcsak felgyorsították a fermentációt, hanem könnyebbé tették a kész ital szűrését is. 2 milliméter nagyságúak voltak azok a kapszulák, amelyekben az élesztő helyet foglalhatott a mágneses vas-oxid nanorészecskék és algákból kivont nátrium-alginát mellett, ezeket az anyagokat egy vas-klorid oldatba csepegtették, majd egy porózus oldalú kapszulába helyezték.
Az első kísérletek azt mutatták, hogy a kapszulák képesek voltak átalakítani a cukrokat és létrehozni a kívánt szén-dioxid buborékokat is, ez utóbbiak segítették a kapszulák folyadékon belüli mozgását. A felszínre érve kibocsátották a gázt, majd visszasüllyedtek a folyadékba, s kezdődött elölről a folyamat. Amikor megfelelően előkészített cefrézett malátába helyezték a sörrobotokat, kiderült, hogy azok gyorsabban erjesztik meg a benne lévő cukrokat, mint a szabadon úszkáló élesztőgombák. Amikor a rendelkezésre álló cukrokat átalakították a sörrobotok, azok dolguk végeztével lesüllyedtek a lé aljába, így egy mágnes segítségével igen könnyen ki lehetett emelni a léből, megtakarítva a szűrés folyamatát. A sörrobotokkal három ilyen fermentációs ciklust lehetett végigvinni.