Valter, Irma2024. július 16., kedd
Tudomány

Fantasztikus kövületegyüttesre bukkantak Walesben

National Geographic Magyarország

Az ordovíciumból származó lelőhely védelme miatt csak hozzávetőlegesen lehet tudni, merre is található.

Az egykori tengeri élővilág rekonstrukciója, fantáziakép.
Forrás: Amgueddfa Cymru

A Walesi Nemzeti Múzeum (Amgueddfa Cymru) paleontológusai egy nemzetközi csapattal együttműködve tárták fel és elemezték egy nemrégiben felfedezett walesi lelőhelynek az ősmaradványait. A 462 millió éves lelőhely a Castle Bank nevet viseli, Wales középső régiójában, Llandrindod Wells városka közelében bukkant rá a múzeum két független kutatója, Dr Joe Botting és Dr Lucy Muir a világjárványkor, a lezárások ideje alatt – a kutatók e település lakói. Mivel nem tudtak elutazni, hogy a múzeumi felszereléseiket használják, ezért közadakozásból vásároltak egy speciális mikroszkópot, amellyel kellő részletességgel tudták tanulmányozni az ősmaradványokat. A Nature Ecology & Evolution folyóiratban bemutatott vizsgálatok igen részletes képet tártak fel a Wales területén élt ősi élővilágról. A lelőhely egy úgynevezett Lagerstätte, vagyis olyan őslénytani lelőhely, amely kivételes mennyiségben és minőségben őrizte meg egy egykori élőhely élővilágát.  Az ilyen lelőhelyek átfogó képet adhatnak egy helyszín és korszak életéről, rengeteg, az evolúció megértése céljából fontos információval.

Mitől is olyan fantasztikusak ezek a kövületek?

Az őslénytan rajongói számára jól ismert Burgess-pala 508 millió éves fosszíliái az egyik leghíresebb és legszebb példáját jelentik a nagyon részletgazdag, az állatok lágyrészeit is megtartó kövületeknek.

Charles Doolittle Walcott és gyermekei, Sidney és Helen kövületeket gyűjtenek a Burgess-palából, 1913-ban. A világhírű lelőhely feltárása Walcott nevéhez kötődik, aki a 20. század elején, éveken át minden nyári szezonban visszatért a hegyekbe az őslényeihez.
Forrás: Wikimedia Commons

Annak köszönhetően, hogy a korabeli élővilágot igen finom szemcsés üledék temette be, és oxigéntől elzárt környezetben konzerválódhattak, fantasztikus minőségben maradtak fenn a több százmillió éves életközösség teljes sokféleségét feltáró leletegyüttesek. A kanadai Burgess-pala a legelsők közt volt az efféle, különleges kövületegyüttesek közt, ám azóta találtak már néhány hasonlót bolygónkon, az új walesi lelőhely is ezek közé tartozik.

Terepi munka a Castle Bank lelőhelyén.
Forrás: Amgueddfa Cymru

A maradványokra egy magánterületen lévő kis kőfejtőben találtak rá a szakemberek, eleddig 170 fajba tartozó élőlényt azonosítottak! A legtöbb állat apró, 1-5 milliméteres, részint teljesen lágy testűek voltak, részint pedig valamilyen kemény kültakaró óvta őket. A lágy testű állatok különösen ritkák és emiatt fontosak, hisz a legtöbb őslénytani lelet csak a kemény anyagból felépülő állati maradványokról szól, ám a lágy testűekkel együtt teljes csak egy adott terület élővilága.

Ordovíciumi tengeri csillag Walesből
Forrás: Amgueddfa Cymru

A walesi lágy testű állatok egy része különféle csőférgeket jelent, de volt kétféle kacslábú rák, két tengericsillag, és egy primitív pajzsosrák-féle is. Még a mi ősi rokonainkat is képviseli egy korai gerinchúros, állkapocs nélküli hal, egy konodonta.

Az úszó porszívó, avagy a Walesben előkerült Opabinia-jellegű állat fantáziaképe.
Forrás: Amgueddfa Cymru

A leletegyüttes „sztárjai” azonban azok a különleges lények, amelyek a már említett Burgess-palából ismertek, így a porszívó csövére hasonlító fejnyúlványt viselő Opabinia jellegű állatcsoport legfiatalabb képviselője, a Mieridduryn bonniae. Szintén a Burgess-bióta egyik képviselőjéhez, a Wiwaxiához hasonlót is feltártak a walesi kőzetekben, az állat ovális testének hasi oldala lágy volt, háti oldalát pedig hosszúkás, levélre emlékeztető alakú pikkelyek fedték, és hosszú tüskék sora díszítette. A Burgess-palából ismert Yohoia egy olyan ízeltlábú volt, amelynek teste elején két nagy, karszerű, az élelme megragadását szolgáló céllal tüskés végű végtagja volt – ezen állatra emlékeztetőt szintén feltártak a walesi kőfejtőben. Efféle állatokat a walesi lelőhely felfedezését megelőzően csak 40 millió évvel régebbi, kambriumi kőzetekből ismertünk!

Egy nem igazán értett csőlakó állat, amelynek csápjait láthatjuk, ezek jobbra nyúlnak ki.
Forrás: Amgueddfa Cymru

Ezen kívül szintén rendkívüliek azok a leletek, amelyek egy-egy ma is élő állatcsoport korai képviselői. Ide tartozik egy különös, rovarszerű lény, vagy az ősi pajzsosrák – ezen állatcsoportnak eddig csak ma is élő képviselőit ismertük, így ha beigazolódik, hogy a talált maradvány hozzájuk köthető, az különösen izgalmas eredménynek bizonyul majd.

Egy hatlábú ízeltlábú, rovar-jellegű tulajdonságokkal, ám igen sok idővel a szárazföldön élő rovarok megjelenése előtt.
Forrás: Amgueddfa Cymru

A Castle Bank fosszíliái a világos színű kőzeten látható feketés nyomokként jelennek meg – ez is a Burgess-pala ősmaradványaihoz teszi őket hasonlóvá, azonban a kambriumi kőzeteknél mintegy 50 millió évvel fiatalabb formában Ezzel a kambriumi robbanást követő evolúciós utakról is sokat árulkodik, így a leletek fontossága a korukban is megnyilvánul.

A maradványok számos finom, apró részlete is megismerhető a mikroszkópos vizsgálatokkal: egy ismeretlen ízeltlábú szemeit és primitív agyának körvonalait is megpillanthatták a kutatók. Számos trilobita belsejében az emésztőszerveik nyomait találták meg, egyes férgeknek pedig állkapcsát és csápjait is látni lehet. (Csak egyetlen, hasonló részletességű leletekkel bíró ordovíciumi lelőhelyet ismerünk, a marokkói Fezouata-bióta képviseletében.) Egyes kövületek darabkáit hidrofluorsavban feloldva sejtszintű részleteket is meg tudtak figyelni a szakemberek, így a szabad szemmel megpillanthatónál is sokszínűbb életnyomokat vizsgálhatnak a paleontológusok.

Milyen is volt ez a mai Walesben található egykori élőhely?

A bióta a tengerlakó volt, számos képviselője filtráló táplálkozású (ezek a vízből szűrögetik ki a tápanyagokat) volt, így például különféle szivacsok igen nagy számban, mohaállatkák, pörgekarúak, illetve graptoliták elágazó csövecskékből felépült kolóniái kerültek elő. Ezek közül sok az aljzathoz, víz alatti kövekhez tapadva élt és menedéket nyújthatott más, szabadon úszó állatok számára. (A nyitóképünk ezt az életközösséget jeleníti meg.)

A Castle Bank valószínűleg trilobita-bölcsőde is volt: az Ogyginus fajba tartozó számos fiatal egyedre is rátaláltak, felnőtt egyedek azonban nem kerültek elő. Számos más esetben az itt élt felnőtt egyedek kis termetű állatokat képviseltek. Könnyen lehet, hogy a védett terület zegzugos volta tette lehetővé, hogy a nyílt óceánban veszélyeknek kitett állatok itt nyugodtan élhessenek.

A kövületek gyűjtésének még nincs vége, így számos további izgalmas felfedezés jöhet a következő években, újabb és újabb fajokkal gazdagítva az egykori Wales élővilágát.

Ezek a legelterjedtebb tévhitek a napozásról és a naptejről

Ezek a legelterjedtebb tévhitek a napozásról és a naptejről

Sok téves elképzelés él az emberekben a napozás és a naptejek kapcsán, érdemes ezeket tisztázni a bőrünk, egészségünk védelme érdekében.

Komoly veszélyt jelenthet a repülőgépekre a por

Komoly veszélyt jelenthet a repülőgépekre a por

Egy új vizsgálatban a szakértők azt mérték fel, hogy a világ legforgalmasabb repterein mennyi port vehetnek fel a repülőgépek hajtóművei.

Kiderült, mennyire vicces a mesterséges intelligencia

Kiderült, mennyire vicces a mesterséges intelligencia

Egy új kutatásban azt hasonlították össze, hogy az ember vagy a ChatGPT által alkotott új viccek viccesebbek-e.

A halálesetek 7 százalékáért a légszennyezés felelős India nagyvárosaiban

A halálesetek 7 százalékáért a légszennyezés felelős India nagyvárosaiban

India nagyvárosai hírhedtek a szennyezett levegőjükről, részint a földrajzi-éghajlati adottságok, részint a rossz módszerek miatt.

Elárverezik Apex, a sztegoszaurusz csontvázát

Elárverezik Apex, a sztegoszaurusz csontvázát

4-6 millió dollár fizethetnek a kivételes állapotú kövületért.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket