Helga, Évald2023. október 03., kedd
Tudomány

Bangladesben kerestek megoldást a járványok korának fő problémájára

2023.05.08.Jeki Gabriella
National Geographic Magyarország

A pécsi virológusok szerint csak a közös járványügyi felkészülés tehet erősebbé bennünket: járványmegelőzési és -vizsgálati kutatásokat végeztek az ázsiai országban.

A Nipah-vírus újabb pandémiát indíthat el a virológusok szerint; a kórokozó természetes hordozói a gyümölcsevő denevérek.
Forrás: Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium

 

A járványok fő problémáira kerestek választ, többek között Bangladesben is a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának szakemberei. Három hetes expedíciójuk során egy denevérekben jelenlévő, az emberekben és egyéb állatokban is fertőzést okozni képes kórokozót, a nehezen terjedő, ám halálos Nipah vírust vizsgálták, amely számos járványt okozott már Dél- és Délkelet-Ázsiában.

A veszélyes vírus genomszekvenciájának meghatározása, a terjedésének feltérképezése, az evolúciós útjának megismerése és végső soron a megfelelő gyógyszerek és vakcinák kifejlesztésének elősegítése céljából a pécsi virológusok szakértelmük mellett egy komplett mobillaboratóriumot is magukkal vittek Bangladesbe.

„Minél jobban megismerjük az emberekre veszélyt jelentő vírusokat és azoknak a járványokozási képességét, annál hatékonyabban tudjuk felvenni ellenük a harcot. A jelenlegi tudásunk szerint huszonöt víruscsalád létezik a világon, ami több száz vagy akár több ezer vírust is jelenthet. Ezeket azokon a helyeken tudjuk a legjobban kutatni, ahol az emberi interakciók száma a legnagyobb. Ezért is mentünk Bangladesbe, ami a gyors és egészségtelen városiasodás egyik kitűnő példája, és ahol gigantikus a növekedés és a természetes élőhelyek ledarálása. Emiatt lett tipikus járványügyi gócpont. Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen vírusok találhatnak az emberiségre most vagy a jövőben, akkor kutatóként Banglades egy igazi »aranybánya«. Ezért mentünk ide már másodszor, hogy járványmegelőzési és járványvizsgálati kutatásokat végezzünk a távol-keleti országban. Képzeljük el, hogy egy óriási járvány sújtja Dél-Ázsiát és látjuk, hogy ezerféle problémát okoz. A globalizált jólétet csak úgy tudjuk fenntartani, ha a kiindulási pontra megyünk, mert mindig előnyösebb a forrásnál megszüntetni a bajt, mint megengedni, hogy tovább terjedjen. Tény, hogy ezerféle szállal kötődünk egymáshoz, így a járványügyi felkészülés erősebbé tehet bennünket” – vázolta a kutatási előzményeket dr. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium kutatási igazgatóhelyettese és virológusa.

Bangladesnek számos kihívással kell szembenéznie, köztük a túlnépesedéssel, az éghajlatváltozás és az emberi tevékenység negatív hatásaival, így a súlyos környezetszennyezéssel, illetve a szegénységgel.
Forrás: Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium

 

A szakemberek ehhez a Nipah vírust (Nipah henipavirus) választották, amely előkelő helyet foglal el az Egészségügyi Világszervezet azon listáján, ami a terjedésében és intenzitásában egyre nagyobb problémákat és veszélyeket, majd járványokat okozható kórokozókat összesíti. A denevérekben jelenlévő, az emberekben és egyéb állatokban is megbetegedést okozni képes vírus fertőzése esetén mintegy 70 százalék a halálozási arány, emiatt úgynevezett BSL4-es típusú kórokozó (ami a biológiai biztonsági óvintézkedések legmagasabb szintje). Nem véletlen, hogy a virológia a felfedezése óta kockázatként tekint rá. Evolúciós történetéből tisztán látszik: „minél többször adnak lehetőséget neki, annál inkább képes terjedni”.

„A vírus története 1998-ban kezdődött, amikor Malajziában felfutott a sertéságazat. A néhai dzsungelek helyére sertésfarmokat építettek, de ott hagytak az állatoknak néhány gyümölcsfát, hogy árnyékot adjon. A több tízmillió éve ott élő repülő rókák azonban szerettek volna továbbra is ott élni. Évmilliók óta bennük lappangott a vírus, de hamarosan kiderült, hogy a sertések is képesek megfertőződni, rajtuk keresztül pedig az emberek. Zoontikus fertőzésről van szó, amelyben a fertőzés az állatról emberre terjedhet, nagy halálozási aránnyal. Ahogy nőtt a világ és gyarapodtak a dél-ázsiai országok, a vírus 2002-ben ütötte fel először a fejét Bangladesben, aminek egy mélyen gyökerező, kulturális hagyomány áll a hátterében. Az itt élők ugyanis megvágják a datolyapálmák törzsét és a levét isszák, amit a denevérek is nagyon szeretnek. A kutatások kimutatták, hogy az összes megbetegedéses eset a pálmalé fogyasztáshoz köthető. Azt láttuk, hogy a vírus gyorsabban jön, mint ahogyan kulturálisan át tudjuk alakítani a szokásokat. A probléma megoldásán már régóta dolgoznak a közegészségügyi hatóságok, a termelők például letakarják a pálmákat vagy olyan termékeket készítetenek, ami felforralva fogyaszthatóvá válik, de ez nem elég. Bár egyszerű lenne a megoldás, de mégsem lehet átültetni a gyakorlatba és ez a járványok korának fő problémája, hiszen mélyen gyökerező szociális és társadalmi hagyománnyal megy szembe” – emlékeztetett dr. Kemenesi Gábor, aki kollégáival egy járványterjedési modellezést is végzett a kiterjesztett mobillaboratórium segítségével, hogy megpróbálják megjósolni a vírus terjedését.

dr. Kemenesi Gábor és munkatársai egy mobillaboratóriumot telepítettek Bangladesben, ahol három hétig végeztek tudományos kutatásokat.
Forrás: Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium

 

A szakemberek olyan eszközöket fejlesztettek és próbáltak ki, melyek segíthetik a járványokat felméri és ezáltal védekezni a vírus terjedése ellen. A Nipah vírus genetikájáról eddig hiányos információk álltak rendelkezésre, ami újabb problémákat okozhat, hiszen enélkül a kutatók nem tudják, hogy a kórokozó hova fejlődik vagy hogy milyen az evolúciós útja, ami miatt nagyon nehéz vakcinákat és gyógyszereket fejleszteni.

„Nem csak az volt a célunk, hogy kimutassuk a vírust, hanem az is, hogy meghatározzuk a genomszekvenciáját. Ezzel úgymond megmutattuk az erejét és azt is, hogy alacsony felszereltségű országokban is lehet órák alatt olyan labort telepíteni, ami globális szinten képes felvenni a harcot a vírusokkal szemben. Szerteágazó projekteket indítottunk és több állatcsoportot is vizsgáltunk. Felmértük a diverzitást is és sajnos lesújtó eredmények születtek. Azt láttuk, hogy a természet borzalmas degradáción ment át, a különböző természetes rendszerek teljesen felborultak többek között a gyárépítések, a falvak terjedése és a töménytelen füst miatt. Megbolygattuk a természet rendjét és láthatóan ezek miatt éljük most a járványok korát” – mutatott rá dr. Kemenesi Gábor.

A koronavírusokhoz hasonlóan a Nipah-vírus is a zoonózist okozó vírusok közé tartozik, vizsgálata komoly biztonsági előkészületeket és védőfelszerelést igényel.
Forrás: Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium

 

A kutatók minden nap mintegy 15 órát dolgoztak: hajnali 3 órakor mentek ki a denevérek élőhelyéhez, hogy az állatokat ne zavarják. Nejlonfóliákat terítettek a környék legmagasabb fáit használó kolóniák alá, hogy amikor azok visszatérnek pihenni, ide ürítsenek. Napkelte után felhúzták a legmagasabb biztonsági fokozatú védőfelszerelést, majd úgy gyűjtötték be a vírust, hogy azt már a terepen inaktiválták. Ezután egy állategészségügyi ellátó helyiségébe telepített laboratóriumban nekiláttak a kutatómunkának. Következő nap már egy másik kolóniát ellenőriztek és ez így ment egészen három hétig. Érdekes adat ehhez, hogy egy kolóniában ötszáz vagy akár több ezer állat is lehet.

A pécsi virológusok a több állatfajra kiterjedő kutatás mellett oktattak is Bangladesben. Többek között állatorvosokkal, egyetemistákkal és doktorandusz hallgatókkal dolgoztak együtt, akikkel júniusban folytatják a megkezdett, közös munkát. A legfőbb eredményük, hogy a nemzeti laborban már jól kifejlesztett metódust sikerrel tesztelték, de céljuk volt az is, hogy a helyi szakemberek később maguktól is képesek legyenek felismeri és megoldani a problémákat, amivel az ország időben tud majd reagálni egy esetleges járványhelyzetre.

Elkészült a Tejútrendszer tömegének legpontosabb becslése

Elkészült a Tejútrendszer tömegének legpontosabb becslése

Egy új, megfigyeléseken alapuló számítás szerint a Tejútrendszer tömege jóval kisebb, mint azt a kozmológiai modellek alapján gondoltuk.

A trilobita utolsó vacsorája

A trilobita utolsó vacsorája

A trilobiták 270 millió éven át uralták a tengereket, most egy csehországi példányuk emésztőrendszerének tartalmára is fény derült.

Orvosi-élettani Nobel-díj – 2023

Orvosi-élettani Nobel-díj – 2023

A 2023-as orvosi-élettani Nobel-díjat Karikó Katalin és Drew Weismann kapták megosztva biokémiai felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették egy hatékony mRNS-alapú vakcina kifejlesztését a COVID-19 ellen.

Giliszták és gabona

Giliszták és gabona

Ha a földigiliszták országot alkotnának, ők lennének a negyedik legnagyobb gabonatermelők, évente mintegy 140 millió tonna élelmet köszönhetünk nekik.

Az öregedés folyamatának lassítása

Az öregedés folyamatának lassítása

Az ELTE genetikusai, Vellai Tibor és Sturm Ádám izgalmas áttörést értek el az öregedés megértésében.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket