Városban a poszméh és a zengőlégy a leghatékonyabb beporzó

A felismerés a városi élelmiszer-termelésben is segítséget nyújthat.

Élelmiszernövényeink jelentős része igényli valamiféle beporzó rovar munkáját, ám ma már jól ismert, hogy a rovarok száma vészes iramban fogy. Világszerte mintegy 670 000 négyzetkilométernyi városi kert található, ahol élelmiszert termelnek, ez a világ élelmiszer-termelésének 5,9 százalékát adja. Az alacsony- és közepes jövedelmű országok városi lakosságának 10-70 százaléka vesz részt ebben az élelmiszer-termelésben. Mivel nő a városi népesség aránya, jó lenne ezt a tömeget minél inkább a helyben termelhető élelmiszerekkel ellátni, például e városi farmok munkáját segítve növelni azok hatékonyságát.
A Sussexi Egyetem kutatói vezette vizsgálatban a városi kertek élelmiszernövényeinek beporzóit vizsgálták meg. A munka annak a korábbi kutatásnak a folytatása, amelyben a városi kertek élelmiszer-termelésben elfoglalt helyét és lehetőségeit tárták fel. A kutatók most 2 éven keresztül, Brighton és Hove (Nagy-Britannia) körzetében lévő 9 területen végeztek felmérést. Ennek során megszámlálták az élelmiszernövényeket látogató beporzókat, így a méhek, bogarak, legyek, lepkék és darazsak sokaságát.
Kiderült, hogy a leggyakrabban a rózsafélék körébe tartozó gyümölcsöket (pl. málna, szeder, alma, cseresznye, körte) látogatták a beporzók. A poszméhek járták a legtöbb különböző növénytípust, a már említett gyümölcsökön kívül a paradicsom, a bab, az áfonya vagy a ribizli is az ő munkájuknak köszönhetően hozott több termést. A zengőlegyek a gyümölcsök terén voltak élenjárók, ez azt sugallja, nagy szerep hárul rájuk a városi gyümölcstermesztésben. A lepkék csak ötféle növényen fordultak elő, és csak ritkán jártak rájuk.
A kutatók eperrel és tűzbabbal külön felmérést is végeztek, hogy kiderítsék, elegendő-e számukra a beporzók jelenléte. A tűzbab remekül termett, ott nem volt jele a beporzók hiányának. Az eper azonban kínlódott, nem hoz olyan minőségű termést, mint tehetné, ám ha ecsettel rásegítettek a kutatók, akkor szépen termett. Ez azt jelentette a kutatók szerint, hogy van mit javítani még a városi kertek beporzóállományán, érdemes beporzóbarát kerteket tartani azoknak is, akik nem termelnek zöldséget-gyümölcsöt.