Helga, Évald2023. október 03., kedd
Tudomány

Közeli szupernóva segít megérteni a csillagok fejlődését

National Geographic Magyarország

A szupernóva-robbanást 2023 májusában fedezték fel, hazai amatőrök is megörökítették.

Szélkerék-galaxis 2023. május 21-én, négy nappal azután, hogy az 2023ixf szupernóva fénye elérte a Földet.
Forrás: berkeley.edu

 

 

 

 

2014 óta a legközelebbi szupernóva volt az, amelyet a Szélkerék-galaxisban fedeztek fel 2023 májusában. Az SN 2023ixf nevet kapott szupernóva tőlünk 21 millió fényévre volt, felfedezését követően a legkorábbi megfigyelései során pedig a felrobbant csillag alakjának változásaira is fény derült. Az efféle objektumok esetében az onnan érkező fény polarizáltsága árulja el a legtöbbet az objektum alakjáról, olyan esetekben is, amikor egyébként a távolság miatt nem láthatjuk ezt. E folyamatokat tárja fel a spektropolarimetria nevű vizsgálat.

„Egyes csillagok, mielőtt felrobbannának, különösen zaklatott fázison mennek keresztül, amelynek során anyagot veszít az égitest, és ez, miután a szupernóva-robbanás bekövetkezett, annak lökéshulláma vagy ultraibolya sugárzása miatt világítani kezd” – magyarázta Alex Filipenko, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) professzora. „Az a nagyszerű a spektropolarimetriában, hogy a segítségével információt kapunk a csillag körüli anyag kiterjedéséről és alakjáról.” Bár ezt a módszert már 3 évtizede alkalmazzák, soha eddig ilyen közeli eseményt nem figyelhettek meg vele, sőt, a robbanást követően ennyire hamar sem – az SN 2023ixf esetében 1,4 nap telt csak el.

Ezek az adatok egy, a Napnál 10-20-szor nagyobb tömegű vörös szuperóriás csillag végzetéről alkotott elképzeléseinket igazolták. A robbanás energiája fénylésre késztette a csillag által az ezt megelőző néhány évben ledobott gázok felhőjét. Ezt követően a robbanás során kidobott anyag először még merőlegesen áttörte ezt, a csillagot körülvevő gáztömeget, és aztán annak anyagát is magába olvasztva egy gyorsan növekvő, és szimmetrikus törmelékfelhővé vált.

A II-es típusú szupernóva-robbanások annak köszönhetőek, hogy a nagy tömegű csillagok vasmagja összeomlik, s feltehetően egy neutroncsillagot, vagy fekete lyukat hagy maga után ez a robbanás. Az efféle szupernóvák segítségével lehet kiszámítani a galaxisok távolságát, s feltérképezni a Világegyetemet.

A Berkeley Egyetem egy másik csillagász-csoportja a csillag robbanása előtti és utáni időszakot részleteiben rekonstruálta spektroszkópos adatok segítségével. Kiderült, hogy a SN 2023ixf a robbanását megelőző 3-6 évben rengeteg gázt ledobott, ez a csillag teljes tömegének az 5 százalékát is elérhette. Vagyis meglehetősen nagy és sűrű fellegen kellett a robbanás anyagának átrobognia. A kutatók szerint ez a szupernóva számos olyan részlettel szolgált, amelyek alapján a vörös szuperóriás csillagok utolsó időszakát másképp láthatjuk. E csillagok a robbanásuk előtt meglepően sok anyagot ledobhatnak, szemben az eddigi elképzeléseinkkel. „Tökéletes laboratórium volt [ez a szupernóva-robbanás] ahhoz, hogy megértsük e robbanások és az anyagledobódások geometriáját, vagyis olyan dolgokat, amelyeket eddig nem ismertünk” – tette hozzá Wynn Jacobson-Galán. Azzal, hogy részleteiben többet érthetünk már a II-es típusú szupernóvák fejlődéséről, azt is elősegíti, hogy pontosabbá váljanak a segítségükkel végzett távolságméréseink.

Mindkét kutatásról a The Astrophysical Journal szakfolyóiratban fog megjelenni az elkészült tanulmány hamarosan, addig preprintként olvasható mindkettő. Ez az egyik legtöbbet tanulmányozott szupernóva, a felvillanása óta eltelt jó 3 hónap alatt már vagy 3 tucatnyi tudományos értekezés született róla, és még több készülhet el hamarosan, ahogyan a robbanás fénye folyamatosan érkezik hozzánk, illetve a különféle teleszkópokkal készült megfigyeléseket is elemzik.

„A II-es típusú szupernóvák esetében rendkívül ritkán van lehetőség rá, hogy szinte minden hullámhossz-tartományban észlelhessünk, a legerősebb röntgentől a leggyengébbig, az ultraibolya, az optikai, az infravörös-közeli, a rádió és a milliméteres tartományig. Igen ritka és egyedi ez a lehetőség tehát” – tette hozzá Raffaella Margutti professzor. A begyűjtött megfigyelések olyan részletekkel szolgálnak, amelyeket számtalan más, már megfigyelt szupernóva esetében nem ismerhettünk meg. Ezek feldolgozása, megértése során még rengeteg új felfedezés születhet arról, mik is köthetik össze egy csillag életét annak halálával.

A szupernóva fényének polarizáltsága alapján a kiáramlott anyag alakja jelentősen eltért a gömbtől, és a polaritás változásai alapján a robbanás három fázisát is el tudták különíteni. A robbanás első és harmadik napja közti időben az érkező fényt még a korábban levetett gázok fénylése határozta meg, ezt a gázt a csillag robbanásakor kialakult röntgen- és ultraibolya sugárzás, valamint a robbanás anyagának lökéshulláma ionizálta. Ez a fény a csillagtól kis távolságra, 30 csillagászati egységre (30-szoros Nap-Föld távolságra, ez a Neptunusz pályájának megfelelő távolság) lévő anyagból érkezett hozzánk. A robbanás után 3,5 nappal, majd 4,6 nappal ismét jelentősen megváltozott a polaritás, ami azt tükrözi, hogy a kirobbanó anyagfelhő alakja is megváltozott, a második alkalom során következhetett be az, hogy a robbanás során ledobott anyag áttörte a korábbi csillag körüli anyagfelhőt. Ennek hatására a korábbi gömbszerűre hasonlító anyag földimogyoró jelleget öltött, a mogyoró hossztengelye azzal egyezett meg, amely irányban a robbanás erőteljesebb lehetett. Ez azért van, mert a csillag egyenlítői régiójában sűrűbb volt a korábbi anyag, ez pedig lefékezte a robbanás haladását. A robbanás utáni 5-14. napok közt ez változatlan maradt, ám ekkor már a robbanásban levált anyag fénye vált uralkodóvá. A spektroszkópos elemzések adatai is igazolták a II-es típusú szupernóvákra jellemző kémiai anyagokat: hidrogén, hélium, szén, nitrogén.

A robbanást követően a szakemberek kerestek korábbi megfigyeléseket is a Szélkerék-galaxisról, amelyekből azután kiderült, hogy észlelhető volt a csillag haláltusája során ledobódó kisebb anyagmennyiség is, ezt a csillag kisebb mértékű fényesedése jelezte számos alkalommal. További elemzésekkel még több részletre is fény derülhet majd, és rekonstruálhatják a történeteket.

A Darwin-pintyek változásai

A Darwin-pintyek változásai

Egy nemzetközi kutatócsoport tárta fel, miként alkalmazkodnak a változó körülményekhez e madarak egy csoportja.

Elkészült a Tejútrendszer tömegének legpontosabb becslése

Elkészült a Tejútrendszer tömegének legpontosabb becslése

Egy új, megfigyeléseken alapuló számítás szerint a Tejútrendszer tömege jóval kisebb, mint azt a kozmológiai modellek alapján gondoltuk.

A trilobita utolsó vacsorája

A trilobita utolsó vacsorája

A trilobiták 270 millió éven át uralták a tengereket, most egy csehországi példányuk emésztőrendszerének tartalmára is fény derült.

Orvosi-élettani Nobel-díj – 2023

Orvosi-élettani Nobel-díj – 2023

A 2023-as orvosi-élettani Nobel-díjat Karikó Katalin és Drew Weismann kapták megosztva biokémiai felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették egy hatékony mRNS-alapú vakcina kifejlesztését a COVID-19 ellen.

Giliszták és gabona

Giliszták és gabona

Ha a földigiliszták országot alkotnának, ők lennének a negyedik legnagyobb gabonatermelők, évente mintegy 140 millió tonna élelmet köszönhetünk nekik.

National Geographic 2023. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket